Fusion360 - Darmowy

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
trike3
Posty: 198
Rejestracja: 14 wrz 2017, 14:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 3

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: trike3 » 07 gru 2017, 13:40

Dzięki

W sumie tak jak w SolidWorks coś mnie zaćmiło
Awatar użytkownika
trike3
Posty: 198
Rejestracja: 14 wrz 2017, 14:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 3

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: trike3 » 11 gru 2017, 19:06

Witajcie

Projektuję zębatkę składającą się z dwóch na jednej osi, projektuję pierwszą później drugą i tutaj mam problem.

1. Jak wstawiam drugą zębatkę to chwyta się płaszczyzny, a nie wskazanej powierzchni i wpada mi jedna w drugą.
(po odsunięciu powiedzmy jest dobrze, ale czy nie ma innej drogi ?? )

2. jak obie zębatki za sobą powiązać żeby powstał z nich jeden element, jak próbuje przesunąć łapiąc za zębatkę to mi ucieka jedna zamiast cały element. Nie potrafię ich ze sobą powiązać. :-(

Pozdrawiam Marcin
kretu
Posty: 433
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 69

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: kretu » 11 gru 2017, 19:15

Jedna opcja zrób to najpierw jako dwa osobne komponenty. Użył funkcji joint z menu assemble. I na koniec combine aby mieć jedno body.

Druga opcja to samo ale opcja move zamiast joint z zaznaczeniem funkcji point to point
Trzecia od razu twórz jeden element tylko zrób dwa sketche na jednej płaszczyźnie ale wyciągnij je w przeciwne strony

I pewnie jeszcze wiele innych sposobów ale te pierwsze mi przyszły na myśl
pacy
Posty: 49
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: pacy » 11 gru 2017, 21:27

Ja bym najpierw zrobił pierwszą zębatkę, potem w miejscu gdzie maja się stykać dodał nowy offset plane
i na nim narysował drugą. Powinny stworzyć jedno body i nie będzie trzeba joinować.
Awatar użytkownika
trike3
Posty: 198
Rejestracja: 14 wrz 2017, 14:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 3

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: trike3 » 11 gru 2017, 21:43

Dzięki za porady
Awatar użytkownika
trike3
Posty: 198
Rejestracja: 14 wrz 2017, 14:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 3

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: trike3 » 12 gru 2017, 08:16

Witajcie z rana.

Jeszcze jednego nie rozumiem.

Jak rysuję część i daję new body czyli drugą część, później 3 itd. to czy da się później w/w zapisać osobno jako STL czy muszę robić części na osobnych arkuszach ??
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: anraf1001 » 12 gru 2017, 08:22

trike3 pisze:Jeszcze jednego nie rozumiem.

Jak rysuję część i daję new body czyli drugą część, później 3 itd. to czy da się później w/w zapisać osobno jako STL czy muszę robić części na osobnych arkuszach ??


anraf1001 pisze:Żeby zapisać w STL klikasz prawym na wybrane Body lub Component i wybierasz Save As STL

Po pierwsze warto spróbować, a po drugie to z mojej odpowiedzi w tym temacie coś można chyba wywnioskować. Tak można każde Body osobno zapisać do STL.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
pacy
Posty: 49
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: pacy » 12 gru 2017, 08:23

Jeśli masz dwa różne body to na drzewku po prawej klikasz prawym klawiszem myszki na danym body i tam masz save to stl.
Zapisze do stl tylko kliknięte body.
kretu
Posty: 433
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 69

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: kretu » 12 gru 2017, 11:35

Taka podpowiedz w fusion osobne części zaleca się rysować jako osobne komponenty (components) a nie body. Praca na samym body tylko dla projektów jednoelementowych. Ma to znaczenie przy odrobinę bardziej skomplikowanych operacjach ale warto się do tego przyzwyczajać od razu.
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1308
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 194
Kontaktowanie:

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: virgin71 » 14 gru 2017, 09:45

Jako jeden komponent, zawierający wiele body, chciałeś napisać;)

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość