Kieszeń w modelu

Programy do projektowania CAD
davyd
Posty: 33
Rejestracja: 05 sie 2019, 11:08
x 1

Kieszeń w modelu

Postautor: davyd » 15 lut 2021, 15:51

Koledzy nie mam pojęcia dlaczego stworzona przez mnie kieszeń nie przechodzi przez cały model czyli nie robi otworu. Prośba jeżeli ktoś może w wolnej chwili zerknąć na ten projekt z załącznika. W tym wszystkim chodzi o to żeby mając model .stl otworzyć go w jakimś cad i narysować kształt taki żeby zrobiło przelot na wylot w ściance modelu. Może polecacie jakiś łatwy do tego sposób. Na tą chwilę próbuje w Freecad ale tak jakwidzicie nie mam pojęcia o co chodzi z ta kieszenią a wydaje mi się że robie tak jak w tutorialach w których najpierw ten model jest zamieniony na part a pozniej na odpowiedniej ściance robie sketch i klikam kieszeń no i na filmiku to działa a u mnie nie działa :).
Załączniki
projektKaczka.rar
archiwum z projektem FCStd
(801.11 KiB) Pobrany 13 razy
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6478
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3742
Kontaktowanie:

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: dziobu » 15 lut 2021, 16:40

FreeCADa nie znam, ale wygląda na to że wywaliłeś jedną płaszczyznę i teraz nie bardzo jest w czym dziurawić.
q1.png

Nie wiem co to za detal, ale wyraźnie brakuje "dna".
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
japim
Posty: 482
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x3, E3, CR10
x 124
Kontaktowanie:

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: japim » 15 lut 2021, 17:24

Albo jest odwrócony wektor tej jednej ściany...
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Awatar użytkownika
azael
Posty: 21
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: azael » 15 lut 2021, 19:01

Ta kieszeń ma być z trójkąta? To nie ma co ciąć, bo masz powietrze. Ale jak posadziłem skecz na powierzchni nie wychodząc na dziury, to dostałem informację, że "resulting shape is not valid".

A ten testkacza, to nie jest przypadkiem "Array"?
mcxmcx
Posty: 1714
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 167

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: mcxmcx » 15 lut 2021, 19:34

A jak masz już STL bez dziury, to sobie otwórz Prusa slicer, tam umieść swój plik i dodaj modyfikator.
To może być też trójkąt, wyciągniesz gdzie tam chcesz i tylko print zostaje.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
davyd
Posty: 33
Rejestracja: 05 sie 2019, 11:08
x 1

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: davyd » 19 lut 2021, 11:51

To może ja to jakoś źle importuje. Powiedzmy,że mój model wygląda tak zostawmy tą podziurawioną kaczkę :)
modelJpg.JPG

rocketModel.stl
model rakiety stl
(59.26 KiB) Pobrany 9 razy


cały problem polega na tym,że nie potrafię wyciąć otworu w tym modelu, który chciałbym najpierw narysować. Jeżeli to byłby trójkąt lub kwadrat itp
to mógłbym to zrobić w np MatterControl gdzie wrzucasz bryłę na model i robisz substract ale tam sa tylko standardowe kształty a ja potrzebuje nie standardowego :)
Awatar użytkownika
azael
Posty: 21
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: azael » 19 lut 2021, 15:07

No to źle importujesz :)
Wciągasz stl'a do freeCADa i chcesz wyciągać kieszeń, a nie masz w czym, bo FreeCAD nie widzi w tym bryły. Musisz w środowisku Part utworzyć bryłę z siatki i potem zrobić w PartDesign szkic którym wyciągniesz kieszeń w utworzonej bryle.
davyd
Posty: 33
Rejestracja: 05 sie 2019, 11:08
x 1

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: davyd » 19 lut 2021, 15:35

Nie no robie dokładnie tak jak piszesz dodatkowo nawet robie "wyostrzanie kształtu" ale nie wiem dlaczego jak tworzę szkic to rysuje się na ścianie podstawy zamiast w środku ale nie wiem czy to ma wpływ na to ,że nie robi otworu na wylot :

rocketPodstwaw.JPG
Awatar użytkownika
azael
Posty: 21
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: azael » 22 lut 2021, 14:16

Nie dają mi spokoju te Twoje modele i w wolnej chwili rozkminią je. Skąd je bierzesz?
Ta cała rakietka ma wg freecaga zwaloną siatkę i nie potrafi z niej utworzyć bryły.
davyd
Posty: 33
Rejestracja: 05 sie 2019, 11:08
x 1

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: davyd » 22 lut 2021, 15:07

Spoko zerknij w wolnej chwili :) może jest jakiś inny cad w którym można spróbować zrobić kieszeń ? a te modele tworzę w MatterControl jest tam gotowy obiekt gdzie można podmienić img na swoje, wprowadzić kilka poprawek i zapisac do stl., amf albo gcode pewnie można to zrobić bardziej prof ale mi to wystarczy :)
matter.JPG

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mcxmcx i 3 gości