Kieszeń w modelu

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6478
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3742
Kontaktowanie:

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: dziobu » 22 lut 2021, 15:55

davyd pisze:Spoko zerknij w wolnej chwili :) może jest jakiś inny cad w którym można spróbować zrobić kieszeń ?

Po co szukać CADa który wyedytuje detal skoro sam go rysujesz? Nie prościej go w tym CADzie zrobić?
Przecież do tego nadadzą się nawet zabawki online, jak Sketchup czy TinkerCad.

I druga sprawa:
davyd pisze: a te modele tworzę w MatterControl jest tam gotowy obiekt gdzie można podmienić img na swoje, wprowadzić kilka poprawek i zapisac

Czy w obrazku który wstawiasz nie możesz już zrobić stosownej dziury?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 6720
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2173

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: Berg » 22 lut 2021, 18:26

Po pierwsze czemu nie działa napisane jest na dole ekranu:
Zrzut ekranu 2021-02-22 o 18.14.11.png

Tego nie robi się tak we FreeCAD. Pocket działa tylko w trybie edycji bryły na obiektach zrobionych od zera w PartDesign.

W takim przypadku trzeba zrobić dwie bryły i potem różnicę. Jednak w tym to też nie zadziała, bo ten dziwny kształt to nie bryła tylko jakiś śmietnik.

Tak jak koledzy pisali wcześniej takie coś to najlepiej narysować od zera.
Awatar użytkownika
tapy
Posty: 171
Rejestracja: 05 wrz 2020, 18:43
x 55

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: tapy » 22 lut 2021, 19:37

Z ciekawości sprawdziłem co i jak... więc najprościej, przekształcasz siatkę na bryłę (Utwórz kształt z siatki...), następnie usuwasz zbędne płaszczyzny (Udoskonal kształt), rysujesz interesujący kształt, robisz z niego bryłę i dokonujesz różnicy obu brył. Tu nie apteka czy zaawansowana inżynieria, prosty problem - proste rozwiązania.
Załączniki
1.png
dziobu, azael
Awatar użytkownika
azael
Posty: 21
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: azael » 23 lut 2021, 08:54

Jak ja uja wiem o CADach. :crazy:
@tapy dzięki za oświecenie, niby oczywista teoria ale sam się w niej nie połapałem.
Starość, covid etc. :rotfl2:
Awatar użytkownika
tapy
Posty: 171
Rejestracja: 05 wrz 2020, 18:43
x 55

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: tapy » 23 lut 2021, 09:24

Nie przejmuj się, FreeCAD nie należy do intuicyjnych programów, a mój sposób też nie jest zgodny ze sztuką. To rozwiązanie na proste problemy, tak na szybko, dodać jakąś fazę, zaokrąglenie, otwór i nic więcej. Z rysunkiem technicznym kompletnie nie ma nic wspólnego :D
Grzesinski
Posty: 15
Rejestracja: 23 lis 2020, 12:18
x 2

Re: Kieszeń w modelu

Postautor: Grzesinski » 23 lut 2021, 12:18

To nie tylko przypadłość FC.
W DSM to również jedyna dobrze działająca metoda przy wycinaniu w plikach STL.
Dodatkowo trzeba usunąć powierzchnie szczytowe bryły wycinającej, które pozostają luzem.
Dokumenty STL traktowane są tu jako zbiór powierzchni a nie bryły (nawet po scaleniu), stąd wycinanie bezpośrednie nie działa.
Przed obróbką DSM próbowałem wstępnie konwertować STL na bryłę FreeCadem (STEP), ale efekty były marne.

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość