F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
morf
Posty: 2630
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 1238

F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: morf » 21 wrz 2022, 10:24

Hej,

kolejny temat z cyklu "deeej korepetycje z fusiona".

Czasami zdarza mi sie rysowac szkic i zrobic "mirror" i wyciagac potem bryłę. Efekt taki ze powstaja dodatkowe sciany/powierzchnie, ktore chcialbym usunac albo jakos wygładzić.

Jak to zrobic najlepiej? Zaznaczone na screenach

Fusion360_uqaTTadloi.png
Fusion360_T4D6CubZNl.png
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7923
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 5190
Kontaktowanie:

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: dziobu » 21 wrz 2022, 10:34

O boshe kto to Panu tak spier*olił????!?!??!?!?!?!


A najprościej to nie będzie poprawić szkic? Przecież możesz to robić też po jego wyciągnięciu.
morf
Awatar użytkownika
panWiadr0
Posty: 1205
Rejestracja: 25 sty 2019, 14:06
Drukarka: niesforny reprap
x 775

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: panWiadr0 » 21 wrz 2022, 11:30

Zaznacz i naciśnij DELETE :]
morf
Awatar użytkownika
morf
Posty: 2630
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 1238

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: morf » 21 wrz 2022, 11:35

to bylem ja - Jarząbek:)

A tak powaznie - faktycznie zmiana sketch zdaje sie byc najlepszym rozwiazaniem ale powstal innny problem.
Przeksztalcilem to:
Fusion360_JhLACKovre.png


Usuwajac nadmiarowe polaczenia w to:
Fusion360_7nFtLqL0IS.png


Ale jak to polaczyc tak zeby bylo ciagla krzywą?
bo w/w skutkuje czyms takim:
Fusion360_sJtCXAQ9YV.png
Done is better than perfect.
Marcin Gutek
Posty: 124
Rejestracja: 03 sty 2022, 10:05
x 24

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: Marcin Gutek » 21 wrz 2022, 11:47

nie wiem jak w F360, ale w SW bym zrobił lustro, a następnie dorysował linię styczną do obu łuków, obcinając odcinki łuków między końcami lini a następnie wyciągnął
LUB wyciągnąć bryłę, na górnej powierzchni otworzyć szkic, narysować linię styczną do obu łuków, zrzutować oba łuki, obciąć co wystaje i zrobić ciecie szkicem do dna.
Ten sam efekt inną drogą

Jak chcesz podeślij parasolid XT przerobię Ci od ręki, lub dxf-a
Original Prusa i3 MK3S+ :yahoo:
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7923
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 5190
Kontaktowanie:

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: dziobu » 21 wrz 2022, 12:20

morf pisze:A tak powaznie - faktycznie zmiana sketch zdaje sie byc najlepszym rozwiazaniem ale powstal innny problem.

Nie, problem nie powstał tylko Ty go zrobiłeś.

Masz łuk który odbijasz. Jeśli odbijesz go za punktem przegięcia to będziesz miał takiego zawijasa co byś nie robił.
IMHO powinieneś pociągnąć łuk do końca szkicu, tj do osi względem której szkic odbijasz tak żeby w miejscu styku padał pod kątem prostym.
q1.png


Ewentualnie olej odbicie i narysuj szkic obu części ;P

Marcin Gutek pisze:Jak chcesz podeślij parasolid XT przerobię Ci od ręki, lub dxf-a

Domyślam się że on chce się tego nauczyć; nie pytał o gotowca.
Marcin Gutek
Posty: 124
Rejestracja: 03 sty 2022, 10:05
x 24

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: Marcin Gutek » 21 wrz 2022, 12:28

jeśli łuk padał by pod kątem prostym do lini lustra, jeśli to wogóle możliwe - teoretycznie, to powstał by okrąg, widocznie środki obu łuków nie są w tym samym punkcie tylko w odległości - owal ma powstać zapewne
Original Prusa i3 MK3S+ :yahoo:
Awatar użytkownika
morf
Posty: 2630
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 1238

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: morf » 21 wrz 2022, 12:37

Dokladnie, chce sie nauczyć, bo irytują mnie braki jakie posiadam.
Generalnie istnieją jeszcze ludzie, ktorzy chcą sie po prostu rozwijac/nauczyć czegoś "dla samego siebie".
Dziękuję za propozycje pomocy w każdym razie :-)

Dodalem "na koncu" po prostej lini prostopadłej do lini odbicia,
oczywiscie jak sie zrobi offset (ta wewnetrzna linia) to wychodzi bardziej.
Fusion360_fNVGJ4AW1l.png


Zastanawiam sie czy mozna to lepiej zrobic, ale ogolnie detal ma kształt pomiedzy elipsą a prostokątem z zaokrąglonymi rogami.
Przy czym nie jest symetryczny pionowo (pomimo, ze na oko tak wygląda).
Ciezko było aproksymować, którąś z dostępnych figur, dlatego zdecydowałem sie na spline.
Fusion360_IqYhdLwiCU.png
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
panWiadr0
Posty: 1205
Rejestracja: 25 sty 2019, 14:06
Drukarka: niesforny reprap
x 775

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: panWiadr0 » 21 wrz 2022, 12:39

Jest dobrze, ja bym tak zostawił.
morf
Borasek5
Posty: 23
Rejestracja: 15 lip 2020, 20:15

Re: F360 - jak sie pozbyc dodatkowych scian

Postautor: Borasek5 » 21 wrz 2022, 17:19

G1 osiągniesz tutaj chyba tylko bawiąc się splajnem, ew. łukiem. G2 raczej niemożliwe na takim krótkim odcinku.

Ja na Twoim miejscu przed robieniem lustra dorysował bym konstrukcyjnie odcinek prostej, narzucił mu styczność względem krzywej, a następnie prostopadłość względem osi po jakiej odbijasz. Wtedy masz pewność, że po odbiciu lustrem uzyskasz ciągłość styczności :-D

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość