FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: Zepco » 02 cze 2017, 21:53

Potrzebuję podpowiedzi jak w FreeCAD uzyskać taki kształ jak ma podstawa uchwytu do bitów z poniższego linku?

https://www.thingiverse.com/thing:1706306
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
SQ9KRD
Posty: 470
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 67

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: SQ9KRD » 02 cze 2017, 22:08

Może odpowien na podstawie fusion 360
1 Robisz okrąg fi20
2 Robisz okrąg fi30
3 Robisz Circular Pattern - jako object dajesz fi20 jako punkt środka dajesz środek fi 30
4 Jako ilość podajesz 8
5 Trimem usuwasz wewnętrzne linie
Obrazek

Resztę już zrobisz łatwo więc nie pisze.
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u , AnyCubic I3 Mega - dla PLA ,Anycubiq Delta Kossel - Linear - dla zabawy
Ultimaker 2 ext - progress 65%
kretu
Posty: 446
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 76

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kretu » 02 cze 2017, 22:24

A ja zrobiłem gifa odrobinę innej metody:D
Załączniki
Webp.net-gifmaker.gif
SQ9KRD
Posty: 470
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 67

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: SQ9KRD » 02 cze 2017, 22:39

heheeh troche za szybki ten gif ;)
Ale to prawda metod jest przynajmniej kilka
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u , AnyCubic I3 Mega - dla PLA ,Anycubiq Delta Kossel - Linear - dla zabawy
Ultimaker 2 ext - progress 65%
kretu
Posty: 446
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 76

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kretu » 02 cze 2017, 22:48

Teraz wolniej;) a rozwiazan w cadzie zawsze wiele.
Załączniki
output_teWIJj.gif
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: Zepco » 03 cze 2017, 07:28

Dzięki za podpowiedzi. Nie wiem czy nie potrafię korzystać z FreeCAD ale nie mogę znaleźć opcji tablicy dla szkicu. Tak samo zaokrąglenia rogów nie zadziałają dla łuków. Ale dzięki Waszym podpowiedziom udało się, choć pewnie trochę łopatologicznie.
Zrzut ekranu w 2017-06-03 07-24-27.png
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
SQ9KRD
Posty: 470
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 67

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: SQ9KRD » 03 cze 2017, 08:42

Przyznam szczerze ze zainstalowałem wczoraj freecad`a z ciekawosci i nie dałem rady :)
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u , AnyCubic I3 Mega - dla PLA ,Anycubiq Delta Kossel - Linear - dla zabawy
Ultimaker 2 ext - progress 65%
kretu
Posty: 446
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 76

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kretu » 03 cze 2017, 08:58

Ja powiem tak w pracy na co dzień używam Autocada od Autodeska próbowałem już chyba wszystkich alternatyw Bricscada, Zwcada, Drafsight, Intelicad. I cholera nie da rady bricscad może już jest blisko (ale już swoje kosztuje) po prostu wygoda pracy i ciągle pojawiające się problemy że coś nie działa albo brakuje funkcji. Wręcz wygodniej pracuje się na AC2000 niż wielu innych w najnowszych wersjach. Niestety Autodesk to zupełnie inna liga (niestety bo ich metoda licencjonowania programów jest złodziejska) F360 nie jest dużo trudniejszy w ogarnięciu więc jednak polecałbym przesiadkę.
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 323
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 25

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: Marcin1415 » 03 cze 2017, 09:33

Używam Fusion360 od dłuższego czasu po przesiadce z freecada. Zawsze dana funkcja działa tak jak się tego spodziewam. Dość logiczne wszystko w obsłudze. Polecam przesiadkę. Trochę męczyłem się we Frecadzie i nie żałuję.
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: Zepco » 03 cze 2017, 09:41

F360 jest płatny z tego co się orientuję. Poza tym korzystam tylko z Linuxa, a F360 chyba nie obsługuje tej platformy.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość