FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: anraf1001 » 03 cze 2017, 09:52

Zepco pisze:F360 jest płatny z tego co się orientuję. Poza tym korzystam tylko z Linuxa, a F360 chyba nie obsługuje tej platformy.

Jest darmowy dla hobbystów, entuzjastów i nawet małych firm.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
kretu
Posty: 439
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 70

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kretu » 03 cze 2017, 09:58

Do użytku niekomercyjnego + komercyjnego o obrotach poniżej jakiejś kwoty jest za free. Co do linuxa nie wiem.
SQ9KRD
Posty: 468
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 67

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: SQ9KRD » 03 cze 2017, 10:10

kretu pisze:Wręcz wygodniej pracuje się na AC2000 niż wielu innych w najnowszych wersjach. Niestety Autodesk to zupełnie inna liga (niestety bo ich metoda licencjonowania programów jest złodziejska) F360 nie jest dużo trudniejszy w ogarnięciu więc jednak polecałbym przesiadkę.


Dlaczego uważasz ich metodę licencjonowania za złodziejską??
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u , AnyCubic I3 Mega - dla PLA ,Anycubiq Delta Kossel - Linear - dla zabawy
Ultimaker 2 ext - progress 65%
kretu
Posty: 439
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 70

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kretu » 03 cze 2017, 10:20

Zamiast normalnej licencji subskrypcje kosztujące na dwa lata tyle co wcześniej dożywotnia licencja. A to oprogramowanie już praktycznie się nie zmienia (piszę o 2d) i spokojnie można pracować na wersjach >10 letnich bez większych strat na ergonomii. Gorzej z windowsem który od wersji 10 nie pozwala na odpalanie takich staruszków. A dodatkowo wymuszanie na producentach nakładek branżowych blokadę wersji LT pomimo że bez problemu mogłyby działać (informacja od autora nakładki).
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 323
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 25

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: Marcin1415 » 03 cze 2017, 11:23

Zepco pisze:F360 jest płatny z tego co się orientuję. Poza tym korzystam tylko z Linuxa, a F360 chyba nie obsługuje tej platformy.


Jest bezpłatny dla pasjonatów i co ciekawe małych firm.
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: Zepco » 03 cze 2017, 12:02

Marcin1415 pisze:
Zepco pisze:F360 jest płatny z tego co się orientuję. Poza tym korzystam tylko z Linuxa, a F360 chyba nie obsługuje tej platformy.


Jest bezpłatny dla pasjonatów i co ciekawe małych firm.


Ciekawi mnie jak długo. Pewnego dnia zmienią politykę i wielu pasjonatów zostanie w czarnej dziurze...
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
SQ9KRD
Posty: 468
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 67

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: SQ9KRD » 03 cze 2017, 12:16

Tendencja jest właśnie taka by amatorą dać narzędzie do tworzenia/uczenia się. Firmy małe niech rosną w siłę. Duże firmy zarabiają niech płacą.
Dlaczego tak do tego podeszli. Hmmm praca w chmurze. Może teoria spiskowa lecz każdy projekt ląduje za wielką wodą a co w świecie jest najcenniejsze - Pomysł.
Fusion 360 to ich "nowe" dziecko. Pierwsze wersje były mega słabe. Teraz dla naszej branży/hobby to moim zdaniem wymarzone narzędzie. NAwt Inventor 2017 nie współpracuje tak dobrze z drukiem 3D jak fusion.

Nazwanie ich złodziejami to dużo za mocne słowa. Stworzyli fajny program ( zresztą odkąd ma PC 1998 rok pamiętam iż Autocad jest na rynku ( od 1982r ). Program jest z kategorii PRO.
Czy Catia lub ktokolwiek na tym poziomie daje wersje free do nauki. Ba nawet jeśli jesteś "studentem" możesz pobrać full Autodesk Inventor 2018 ze wszystkimi dodatkami. Czy to mało??
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u , AnyCubic I3 Mega - dla PLA ,Anycubiq Delta Kossel - Linear - dla zabawy
Ultimaker 2 ext - progress 65%
kretu
Posty: 439
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 70

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kretu » 03 cze 2017, 12:32

O ile oprogramowanie 3d rozwijają intensywnie tak wersje płaskie LT nie zmieniają się od 2000 roku a od 2007 to już trzeba się różnic doszukiwać między wersjami. Wymuszenie przejścia na subskrypcje poprzez wymuszenie na producentach nakładek nie wspierania starych i podstawowych wersji (jeżeli będą wspierać nie dostaną autoryzacji Autodeska) to złodziejstwo. Ja niestety nie mogę pracować bez nakładek a producent ich wprost mi mówi że on bez problemu by mógł wspierać wcześniejsze wersje ale nie może ze względu na Autodesk.

Co do wersji edukacyjnych to ich główny konkurent dassaultsystemes robi podobnie tylko opiera się bardziej na umowach z uczelniami i fablabami niż wersjach dostępnych przez internet.
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 619
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 82

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: kapi » 03 cze 2017, 12:57

Na inventorze akurat pracuję i polemizował bym co do druku.
KAŻDY model wymaga przygotowania - odpowiedniego podejścia w strukturze modelowania.
Obecnie za sprawą przepisów UE można zakupić lub sprzedać oprogramowanie ale nikt o tym nie mówi.
Sam przeszedłem taką procedurę i DA SIĘ ;)
Jesli np jakaś firma ma starą wersję acad lub czego innego, i nie wie co z tym zrobic, to za przyzwoite $$ można przytulić licencję.

EOT.



tapatalk
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
SQ9KRD
Posty: 468
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 67

Re: FreeCAD - jak uzyskać ten kształt?

Postautor: SQ9KRD » 03 cze 2017, 13:22

kapi pisze:Na inventorze akurat pracuję i polemizował bym co do druku.
KAŻDY model wymaga przygotowania - odpowiedniego podejścia w strukturze modelowania.



Mam prośbę ponieważ lubie i jeden i drugi jak w Inventorze zrobić otwór z gwintem tak by potem był widoczny po exporcie do STL`a a nie tylko naniesiona textura gwintu.
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u , AnyCubic I3 Mega - dla PLA ,Anycubiq Delta Kossel - Linear - dla zabawy
Ultimaker 2 ext - progress 65%

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości