RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
onkel
Posty: 29
Rejestracja: 20 cze 2018, 00:28
x 4

RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: onkel » 12 lut 2019, 12:45

Jak ustawić zworki do pracy z TCM2208 z opcją komunikacji UART ?
Załączniki
ramps 1.6plus 2.jpg
Jackoboo
Posty: 43
Rejestracja: 12 kwie 2018, 09:31
Lokalizacja: Rzeszów
Drukarka: Anet A8 AM8
x 3

Re: RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: Jackoboo » 12 lut 2019, 14:08

Mogę się mylić, ale po Ci zworki jak masz UART?
W marlinie masz programowo ustawianie mikrokoku.
Bez tytułu.png
Anet A8 + AM8 + J-HEAD + MKS GEN 1.4 + TMC2208 + TITAN EKSTRUDER
i można tak w nieskończoność :D
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3308
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 960
Kontaktowanie:

Re: RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: dziobu » 12 lut 2019, 14:27

Pewnie chodzi mu o to co poustawiać żeby UART działał.

Może to pomoże:
http://marlinfw.org/docs/hardware/tmc_drivers.html
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
onkel
Posty: 29
Rejestracja: 20 cze 2018, 00:28
x 4

Re: RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: onkel » 12 lut 2019, 14:37

Znaczy się wszystkie zworki wywalić jak w ver. 1.4 i dalej łączyć kabelkami z oporami 1k.
Jackoboo
Posty: 43
Rejestracja: 12 kwie 2018, 09:31
Lokalizacja: Rzeszów
Drukarka: Anet A8 AM8
x 3

Re: RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: Jackoboo » 12 lut 2019, 14:39

dziobu pisze:Pewnie chodzi mu o to co poustawiać żeby UART działał.


Skoro tak, polecam przeczytać to:

https://www.instructables.com/id/UART-T ... s-With-th/
Anet A8 + AM8 + J-HEAD + MKS GEN 1.4 + TMC2208 + TITAN EKSTRUDER
i można tak w nieskończoność :D
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3936
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 662

Re: RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: rafaljot » 12 lut 2019, 18:17

Nie po to wymyślili ten upgrejd by łączyć kabelkami. Z tym że to jest Raczej pomyślane pod SPI i tmc2130 a nie tmc2208.
Myślę, że o to tu koledze chodzi.

https://www.biqu.equipment/products/biq ... grade-from

Zrzut ekranu 2019-02-12 o 18.16.47.png

HTB1EHrMXdzvK1RkSnfoq6zMwVXaJ.jpg-2.jpg
HTB1EHrMXdzvK1RkSnfoq6zMwVXaJ.jpg-2.jpg (128.1 KiB) Przejrzano 210 razy
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
onkel
Posty: 29
Rejestracja: 20 cze 2018, 00:28
x 4

Re: RAMPS 1.6 plus - konfiguracja zworek

Postautor: onkel » 13 lut 2019, 00:22

Reasumując jak mam TMC2208 via UART to zworki w RAMPS 1.6+ mają być ustawione na step/dir.
Załączniki
Screenshot_20190213-002034.png

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości