Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Breyger
Postów w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 03 mar 2024, 18:29
x 1

Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: Breyger »

Siema. Ogółnie to chyba uwaliłem płytę w Sapphire. (nie pytajcie jak, przez głupotę) Siedzi tam MKS Robina nano v1.2.
Ogólnie to raczej uda mi się ją przywrócić do życia ale myślę i tak nad zmianą płyty bo ona to jakiś niewypał. Opinie na necie też ma nieciekawe.
Co zamiast tej kupić.
https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna- ... 3670318000
Czy ta płyta podejdzie do coreXY?
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 1
Posty: 251
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:21
x 63

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: atom1477 »

Praktycznie każda płyta podejdzie do coreXY.
Breyger, Berg
Breyger
Postów w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 03 mar 2024, 18:29
x 1

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: Breyger »

A ta SKR będzie lepsza od tej dziadowskiej MKS'? A może jeszcze coś innego?
Awatar użytkownika
marcin-1125
Postów w temacie: 2
Posty: 124
Rejestracja: 24 mar 2023, 09:14
Drukarka: Creality Ender 5.300
x 18

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: marcin-1125 »

A będziesz chciał wykorzystać te stepstick'i co masz czy nie koniecznie?
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Postów w temacie: 1
Posty: 1545
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: K1C, Gate 1 fiber
x 568

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: TDI-CAD »

Najlepiej kup płytę co ma taki sam pinout dla wyświetlacza co Robin. Czyli tam jest taśma. Chyba, że chcesz wymienić też LCD.
Breyger
Postów w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 03 mar 2024, 18:29
x 1

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: Breyger »

marcin-1125 pisze: 03 kwie 2024, 09:05 A będziesz chciał wykorzystać te stepstick'i co masz czy nie koniecznie?
Jednego stepsticka na pewno zjarałem, może więcej więc nie koniecznie.
TDI-CAD pisze: 03 kwie 2024, 09:17 Najlepiej kup płytę co ma taki sam pinout dla wyświetlacza co Robin. Czyli tam jest taśma. Chyba, że chcesz wymienić też LCD.
Wyświetlacz mam do Malinki do Klippera, originalny mi nie potrzebny.
Awatar użytkownika
azael
Postów w temacie: 1
Posty: 102
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00
Lokalizacja: Silesia
Drukarka: Voron 2.4r2
x 26

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: azael »

Jeśli Klipper, to polecam:
https://biqu.equipment/products/btt-skr-pico-v1-0
U mnie Szafirka na tym biegała, płytka mała i na kanapkę z maliną da się poskładać.
konradsdev1, Breyger
skoVoronek 2.4
Awatar użytkownika
marcin-1125
Postów w temacie: 2
Posty: 124
Rejestracja: 24 mar 2023, 09:14
Drukarka: Creality Ender 5.300
x 18

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: marcin-1125 »

Tu masz listę gotowych configów pod daną płytę:
https://github.com/Klipper3d/klipper/tree/master/config
Wybierz sobie którąś 😁
Breyger
Breyger
Postów w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 03 mar 2024, 18:29
x 1

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: Breyger »

azael pisze: 03 kwie 2024, 09:50 Jeśli Klipper, to polecam:
https://biqu.equipment/products/btt-skr-pico-v1-0
U mnie Szafirka na tym biegała, płytka mała i na kanapkę z maliną da się poskładać.
Myślałem o niej, ale bardziej mi by pasowała
https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna- ... 3871497011
z racji tego że ma gniazda do góry a nie na boki :) i plus taki że już ma wbudowany UART TMC2209.

Ogólnie to mam zamiar kupić potem Sapphire plus która ma dwie osie Z (dwa silniki) więc potem chciałem przerzucić tą płytę z klipperem do tej nowej Plus a z Plusa do Pro bo mają te same MKS Robin nano v1.2

EDIT: chociaż ta Pico jest ciekawa. chyba sie skurszę. widzę że ma już wejście/wyjście na raspberry
Awatar użytkownika
cyfron
Postów w temacie: 3
Posty: 1431
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, SP Pro, UM2+
x 369

Re: Nowa inna płyta do Two Trees Sapphire Pro

Post autor: cyfron »

MKS Robin Nano V3 pasuje 1:1 rozmiarem i otworami montażowymi oraz wyjściami a ma wszystko czego brakuje w Nano v1.2

Jeżeli masz zamiar przesiąść się na SP5 (plus) to zwróć uwagę na ilość stepsticków - przy podwójnej osi Z przyda się 5 sztuk.
Breyger
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”