Zmorph sx 2.0. - problem z wyświetlaczem

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Wójt_Mazowsza
Konto z ograniczeniami

Zmorph sx 2.0. - problem z wyświetlaczem

Post autor: Wójt_Mazowsza »

Posiadam drukarkę Zmorph sx 2.0. od paru lat stoi nieruszana. Dziś włączyłem ją po raz pierwszy i ciekawy przypadek, ale ekran jest podświetlony ale nie ma obrazu. Wygląda jakby był walnięty. Zastosowana elektronika Sunbeam 2.0 rev. C. Czy ma ktoś może wiedzę, czy taki wyświetlacz można dokupić, w necie cisza. Czy w ogóle warto ją reanimować, wymienić elektronikę na nowszą, czy mozę lepiej sprzedać? Dzięki za Wasze spostrzeżenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 317

Re: Zmorph sx 2.0. - problem z wyświetlaczem

Post autor: Fest »

Regulacja kontrastu LCD?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 7011
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Albo tasiemka nie styka. Podświetlanie jest bo to z zasilania a treść nie bo dane nie dochodzą. Sprawdź czy tasiemka się nie poluzowała.
Wójt_Mazowsza
Konto z ograniczeniami

Post autor: Wójt_Mazowsza »

Dziękuję za podpowiedzi. Sprawdzę i najwyżej wrócę z tematem.
jkorzeniak
Drukarka: Zmorph 2.0, S i SX
x 2
Kontakt:

Post autor: jkorzeniak »

Dla potomnych

Wybaczcie, że odgrzeję, ale kupiłem ostatnio w cenie gwoździ 2.0 w którym nie działały przyciski na wyświetlaczu. Jako że mam też 2.0S to mogłem wykluczyć przekładając panele to, że przyciski nie działają, ale żeby to zrobić musiałem 2.0 zaktualizować do firmware od 2.0S. Okazało się, że podłaczony do 2.0S panel działa tak jak trzeba, więc winny jest najprawdopodobniej config. Jak już wgrałem ten firmware z 2.0S do 2.0, to okazało się że panel zachowuje się dokładnie tak jak tutaj (w zasadzie obydwa panele podłączone do 2.0), a dodatkowo włacza się samo grzanie stołu. Jeśli tak jest - to znaczy, że brakuje dwóch linijek w configu drukarki (dokładnie mój przypadek). W sekcji #Panel muszą się znaleźć ***poza tymi co już są***

Kod: Zaznacz cały

panel.spi_channel                            0                 # SPI channel to use  ; GLCD EXP1 Pins 3,5 (MOSI, SCLK)
panel.spi_cs_pin                             0.16              # SPI chip select     ; GLCD EXP1 Pin 4
pełny kawałek sekcji #Panel powinien wyglądać mniej więcej tak:

Kod: Zaznacz cały

# Panel
panel.enable                                 true             # Set to true to enable the panel code
panel.lcd                                    st7565_glcd      #
panel.spi_channel                            0                 # SPI channel to use  ; GLCD EXP1 Pins 3,5 (MOSI, SCLK)
panel.spi_cs_pin                             0.16              # SPI chip select     ; GLCD EXP1 Pin 4
#panel.encoder_a_pin                         nc               #
#panel.encoder_b_pin                         nc               #
panel.a0_pin                                 2.13             #
panel.up_button_pin                          1.31!            #
panel.down_button_pin                        1.30!            #
panel.click_button_pin                       2.11!            #
panel.longpress_delay                        25               #
panel.menu_offset                            0                # some panels will need 1 here

panel.alpha_jog_feedrate                     6000             # x jogging feedrate in mm/min
panel.beta_jog_feedrate                      6000             # y jogging feedrate in mm/min
panel.gamma_jog_feedrate                     200              # z jogging feedrate in mm/min

panel.hotend_temperature                     200              #
panel.hotbed_temperature                     60               #

# setup for external sd card on the GLCD which uses the onboard sdcard SPI port
panel.external_sd                            true             # set to true if there is an extrernal sdcard on the panel
panel.external_sd.spi_channel                0                # set spi channel the sdcard is on
panel.external_sd.spi_cs_pin                 1.25             # set spi chip select for the sdcard
panel.external_sd.sdcd_pin                   1.26!^           # sd detect signal (set to nc if no sdcard detect) 
i on wygląda (poza wspomnianymi dwiema linijkami) tak samo dla 2.0 jak 2.0S
Na wszelki wypadek dodam, że obie moje drukarki korzystają z płyty Sunbeam 2.0 rev C
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 7011
Kontakt:

jkorzeniak pisze: 14 lis 2025, 09:35 Dla potomnych
Mocna wiara w Tobie siedzi ;p
jkorzeniak pisze: 14 lis 2025, 09:35 musiałem 2.0 zaktualizować do firmware od 2.0S
One mają identyczny fw, tylko różny konfig. A i tu jest pewien haczyk, bo możesz trafić na czystą "2.0", "2.0 po tuningu" (po wypuszczeniu 2.0S oferowali modernizację starej wersji) oraz na inne "2.0" które było modernizowane przez klientów którzy mogli zakupić zestaw aktualizacyjny.
Teoretycznie tylko ta pierwsza jest inna, praktycznie to nie jest konstrukcja zamknięta więc...bywa różnie. Ja miałem oryginalnie 3 różne konfigi.
jkorzeniak
x 2
Kontakt:

dziobu pisze: 14 lis 2025, 11:14
jkorzeniak pisze: 14 lis 2025, 09:35 Dla potomnych
Mocna wiara w Tobie siedzi ;p
jkorzeniak pisze: 14 lis 2025, 09:35 musiałem 2.0 zaktualizować do firmware od 2.0S
One mają identyczny fw, tylko różny konfig. A i tu jest pewien haczyk, bo możesz trafić na czystą "2.0", "2.0 po tuningu" (po wypuszczeniu 2.0S oferowali modernizację starej wersji) oraz na inne "2.0" które było modernizowane przez klientów którzy mogli zakupić zestaw aktualizacyjny.
Teoretycznie tylko ta pierwsza jest inna, praktycznie to nie jest konstrukcja zamknięta więc...bywa różnie. Ja miałem oryginalnie 3 różne konfigi.
"Moc jest silna we mnie, ja jestem silny mocą" xDD. Zakładam, że jeśli jest tam sunbeam 2.0 rev C, i zaktualizujesz firmware w 2.0 do tego który działa na 2.0S, i użyjesz configu z 2.0S, to jedyne co może nie pasować, to mcu czy jeszcze co innego co siedzi w wyświetlaczu, w razie czego zalecam backup firmware przed wgraniem nowego ;D:D:D
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 7011
Kontakt:

Trzymanie się starego fw to porażka. Lepiej sobie nowe skomplikowac, a jak pisałem w 2.0 i 2.0S jest to dokładnie to samo.
jkorzeniak
x 2
Kontakt:

A co z configiem? w ogóle można po prostu wrzucić najnowsze i będzie działać, jeśli config będzie zgodny z pinami? i co z tym ich forkiem nieaktualizowanym od wielu lat?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 7011
Kontakt:

Format konfigu się nieznacznie zmienił przez lata, ale jak to dopasujesz to będzie działać. I tu tylko konfigiem rozróżniasz drukarki; fw jest zawsze takie samo.
Zresztą moje FW (kompilowane 3 lata temu) jest już po takich zmianach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”