Zmorph sx 2.0. - problem z wyświetlaczem
-
Wójt_Mazowsza
- Konto z ograniczeniami
Zmorph sx 2.0. - problem z wyświetlaczem
Posiadam drukarkę Zmorph sx 2.0. od paru lat stoi nieruszana. Dziś włączyłem ją po raz pierwszy i ciekawy przypadek, ale ekran jest podświetlony ale nie ma obrazu. Wygląda jakby był walnięty. Zastosowana elektronika Sunbeam 2.0 rev. C. Czy ma ktoś może wiedzę, czy taki wyświetlacz można dokupić, w necie cisza. Czy w ogóle warto ją reanimować, wymienić elektronikę na nowszą, czy mozę lepiej sprzedać? Dzięki za Wasze spostrzeżenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 317
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 7011
- Kontakt:
Re: Zmorph sx 2.0. - problem z wyświetlaczem
Albo tasiemka nie styka. Podświetlanie jest bo to z zasilania a treść nie bo dane nie dochodzą. Sprawdź czy tasiemka się nie poluzowała.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
-
Wójt_Mazowsza
- Konto z ograniczeniami
Dziękuję za podpowiedzi. Sprawdzę i najwyżej wrócę z tematem.
-
jkorzeniak
- Drukarka: Zmorph 2.0, S i SX
- x 2
- Kontakt:
Dla potomnych
Wybaczcie, że odgrzeję, ale kupiłem ostatnio w cenie gwoździ 2.0 w którym nie działały przyciski na wyświetlaczu. Jako że mam też 2.0S to mogłem wykluczyć przekładając panele to, że przyciski nie działają, ale żeby to zrobić musiałem 2.0 zaktualizować do firmware od 2.0S. Okazało się, że podłaczony do 2.0S panel działa tak jak trzeba, więc winny jest najprawdopodobniej config. Jak już wgrałem ten firmware z 2.0S do 2.0, to okazało się że panel zachowuje się dokładnie tak jak tutaj (w zasadzie obydwa panele podłączone do 2.0), a dodatkowo włacza się samo grzanie stołu. Jeśli tak jest - to znaczy, że brakuje dwóch linijek w configu drukarki (dokładnie mój przypadek). W sekcji #Panel muszą się znaleźć ***poza tymi co już są***
pełny kawałek sekcji #Panel powinien wyglądać mniej więcej tak:
i on wygląda (poza wspomnianymi dwiema linijkami) tak samo dla 2.0 jak 2.0S
Na wszelki wypadek dodam, że obie moje drukarki korzystają z płyty Sunbeam 2.0 rev C
Wybaczcie, że odgrzeję, ale kupiłem ostatnio w cenie gwoździ 2.0 w którym nie działały przyciski na wyświetlaczu. Jako że mam też 2.0S to mogłem wykluczyć przekładając panele to, że przyciski nie działają, ale żeby to zrobić musiałem 2.0 zaktualizować do firmware od 2.0S. Okazało się, że podłaczony do 2.0S panel działa tak jak trzeba, więc winny jest najprawdopodobniej config. Jak już wgrałem ten firmware z 2.0S do 2.0, to okazało się że panel zachowuje się dokładnie tak jak tutaj (w zasadzie obydwa panele podłączone do 2.0), a dodatkowo włacza się samo grzanie stołu. Jeśli tak jest - to znaczy, że brakuje dwóch linijek w configu drukarki (dokładnie mój przypadek). W sekcji #Panel muszą się znaleźć ***poza tymi co już są***
Kod: Zaznacz cały
panel.spi_channel 0 # SPI channel to use ; GLCD EXP1 Pins 3,5 (MOSI, SCLK)
panel.spi_cs_pin 0.16 # SPI chip select ; GLCD EXP1 Pin 4
Kod: Zaznacz cały
# Panel
panel.enable true # Set to true to enable the panel code
panel.lcd st7565_glcd #
panel.spi_channel 0 # SPI channel to use ; GLCD EXP1 Pins 3,5 (MOSI, SCLK)
panel.spi_cs_pin 0.16 # SPI chip select ; GLCD EXP1 Pin 4
#panel.encoder_a_pin nc #
#panel.encoder_b_pin nc #
panel.a0_pin 2.13 #
panel.up_button_pin 1.31! #
panel.down_button_pin 1.30! #
panel.click_button_pin 2.11! #
panel.longpress_delay 25 #
panel.menu_offset 0 # some panels will need 1 here
panel.alpha_jog_feedrate 6000 # x jogging feedrate in mm/min
panel.beta_jog_feedrate 6000 # y jogging feedrate in mm/min
panel.gamma_jog_feedrate 200 # z jogging feedrate in mm/min
panel.hotend_temperature 200 #
panel.hotbed_temperature 60 #
# setup for external sd card on the GLCD which uses the onboard sdcard SPI port
panel.external_sd true # set to true if there is an extrernal sdcard on the panel
panel.external_sd.spi_channel 0 # set spi channel the sdcard is on
panel.external_sd.spi_cs_pin 1.25 # set spi chip select for the sdcard
panel.external_sd.sdcd_pin 1.26!^ # sd detect signal (set to nc if no sdcard detect)
Na wszelki wypadek dodam, że obie moje drukarki korzystają z płyty Sunbeam 2.0 rev C
- dziobu
- Zasłużony
- x 7011
- Kontakt:
Mocna wiara w Tobie siedzi ;p
One mają identyczny fw, tylko różny konfig. A i tu jest pewien haczyk, bo możesz trafić na czystą "2.0", "2.0 po tuningu" (po wypuszczeniu 2.0S oferowali modernizację starej wersji) oraz na inne "2.0" które było modernizowane przez klientów którzy mogli zakupić zestaw aktualizacyjny.
Teoretycznie tylko ta pierwsza jest inna, praktycznie to nie jest konstrukcja zamknięta więc...bywa różnie. Ja miałem oryginalnie 3 różne konfigi.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
jkorzeniak
- x 2
- Kontakt:
"Moc jest silna we mnie, ja jestem silny mocą" xDD. Zakładam, że jeśli jest tam sunbeam 2.0 rev C, i zaktualizujesz firmware w 2.0 do tego który działa na 2.0S, i użyjesz configu z 2.0S, to jedyne co może nie pasować, to mcu czy jeszcze co innego co siedzi w wyświetlaczu, w razie czego zalecam backup firmware przed wgraniem nowego ;D:D:Ddziobu pisze: 14 lis 2025, 11:14Mocna wiara w Tobie siedzi ;p
One mają identyczny fw, tylko różny konfig. A i tu jest pewien haczyk, bo możesz trafić na czystą "2.0", "2.0 po tuningu" (po wypuszczeniu 2.0S oferowali modernizację starej wersji) oraz na inne "2.0" które było modernizowane przez klientów którzy mogli zakupić zestaw aktualizacyjny.
Teoretycznie tylko ta pierwsza jest inna, praktycznie to nie jest konstrukcja zamknięta więc...bywa różnie. Ja miałem oryginalnie 3 różne konfigi.
- dziobu
- Zasłużony
- x 7011
- Kontakt:
Trzymanie się starego fw to porażka. Lepiej sobie nowe skomplikowac, a jak pisałem w 2.0 i 2.0S jest to dokładnie to samo.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
jkorzeniak
- x 2
- Kontakt:
A co z configiem? w ogóle można po prostu wrzucić najnowsze i będzie działać, jeśli config będzie zgodny z pinami? i co z tym ich forkiem nieaktualizowanym od wielu lat?
- dziobu
- Zasłużony
- x 7011
- Kontakt:
Format konfigu się nieznacznie zmienił przez lata, ale jak to dopasujesz to będzie działać. I tu tylko konfigiem rozróżniasz drukarki; fw jest zawsze takie samo.
Zresztą moje FW (kompilowane 3 lata temu) jest już po takich zmianach.
Zresztą moje FW (kompilowane 3 lata temu) jest już po takich zmianach.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł