Chłodzenie wydruku CTC bizer

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1424
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
Drukarka: Repliklon, i3 Z+200
x 176
Kontaktowanie:

Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: marek91 » 17 paź 2017, 14:57

Elo,

postanowiłem dołożyć wentylator wydruku do CTC bizer'a.
Ktoś pisał że trzeba tam dolutować jeden element, ktoś zna oznaczenie tej magicznej części?
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2093
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 208

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: Kopytko » 17 paź 2017, 15:59

https://www.thingiverse.com/thing:1035348 , dostepne w tme:)
Ew możesz podjechać:P bo mam z 5 :P Choć ani jednego nie zainstalowałem:P Bede też jutro na MOPach Halemba i Zwirek :P
marek91
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1424
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
Drukarka: Repliklon, i3 Z+200
x 176
Kontaktowanie:

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: marek91 » 18 paź 2017, 14:35

Podziękował! :piwo:
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1424
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
Drukarka: Repliklon, i3 Z+200
x 176
Kontaktowanie:

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: marek91 » 19 paź 2017, 16:43

Przylutowałem - działa.

Ale mam inną uwagę, wentylator nie uruchomił się sam, musiałem to zrobić w menu, jednak co dziwne, żeby działał muszę ustawić "OFF"!
Na "ON" nie pracuje...
Może mam coś skopane w slicerze.
kretu
Posty: 213
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
x 17

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: kretu » 19 paź 2017, 18:22

Polecam Sailfisha i GPX'a od pszczelaszkova masz wtedy kontrolę nad mocą nadmuchu z poziomu gcode a nie jedynie menu drukarki. Dzięki czemu łatwo dla różnych materiałów zrobić ustawienia i nie trzeba pamiętać aby w drukarce zmienić jak i możliwość zmiany siły nadmuchu dla różnych etapów druku.
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1424
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
Drukarka: Repliklon, i3 Z+200
x 176
Kontaktowanie:

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: marek91 » 19 paź 2017, 19:36

Mam sailfisha, co to ten GPX?

Czyli teraz nie będzie działać z gcoda wcale? Tylko ręcznie muszę w menu uruchomić? Jest gdzieś siła nadmuchu do regulacji?
kretu
Posty: 213
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
x 17

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: kretu » 19 paź 2017, 19:46

GPX to translator z gcode na x3g (chyba że używasz slicera od makerbota). I ja mówiłem o sailfischu zmodowanym przez pszczelaszkova oficjalny nie ma tego bajeru. Teraz będzie ci działać on/off z gcoda z ustawioną na sztywno mocą nadmuchu moc ustawiasz w menu drukarki przed drukowaniem (z tego co pamiętam w trakcie już nie można ręcznie zmieniać mocy jedynie on/off)
Awatar użytkownika
pszczelaszkov
Posty: 218
Rejestracja: 28 gru 2016, 23:59
Lokalizacja: Piła
x 29

Re: Chłodzenie wydruku CTC bizer

Postautor: pszczelaszkov » 19 paź 2017, 19:55

Zaraz poleca warningi za nie czytanie wlasnego forum XD
WillingMagic

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość