SKR 1.3

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: SKR 1.3

Postautor: rafaljot » 02 mar 2019, 11:02

Do tej elektroniki tmc 2130.
Teraz mam 2130 w Delcie w RAMPS-FD ale w SKR jest łatwiej jest podłączyć z tego co widzę.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 852
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 126

Re: SKR 1.3

Postautor: Zepco » 02 mar 2019, 11:08

Na ekstruder też masz 2130?
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających (w trakcie profilowania)
3DGence One
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1650
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Anycubic Delta +
x 226
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3

Postautor: Artu » 02 mar 2019, 11:17

pacy pisze:Ja do skr 1.1 zapakowałem tmc2208 na osie i lv8729 na extruder, czyli klasycznie. Jest cicho drukarka śmiga, polecam

Bo właśnie kiedyś kupiłem takich TMC2208, i się zastanawiałem, czy się "nadadzą" :roll:
Czyli muszę dokupić jeszcze LV8729 na ekstruder...
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - emerytura w garażu :smile2: # Delta Anycubic - drukuje
Moje wypociny na Thingiverse 8-)
tig33r
Posty: 504
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 83

Re: SKR 1.3

Postautor: tig33r » 02 mar 2019, 11:20

Przy 32 bit i takiej łatwej instalacji to tmc2130, ale trzeba by przejść na 24V raczej. :DD
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1650
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Anycubic Delta +
x 226
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3

Postautor: Artu » 02 mar 2019, 11:42

Z 24V nie będzie problemu, bo nawet mam stół na takie napięcie :git: To wynik mojego "zbieractwa" :fool:, ale okazuje się, że wszystko kiedyś może się przydać :mrgreen:
Czyli "na już" TMC2208 i zasilanie 12V :roll:, a "na zaś" TMC2130 i 24V :git:
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - emerytura w garażu :smile2: # Delta Anycubic - drukuje
Moje wypociny na Thingiverse 8-)
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4456
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1015
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3

Postautor: FlameRunner » 02 mar 2019, 16:16

Czy tam można bez żadnych przeróbek firmware lub hardware podpiąć standardowe "RepRapDiscount Full Graphic Smart Controller" oraz "RepRapDiscount Smart Controller"?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 852
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 126

Re: SKR 1.3

Postautor: Zepco » 02 mar 2019, 16:20

Jak dla 1.1 od kopa działa "RepRapDiscount Full Graphic Smart Controller" to tu też powinno.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających (w trakcie profilowania)
3DGence One
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 512
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 60
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3

Postautor: artur_n » 02 mar 2019, 16:41

W teorii działa a w praktyce nie do końca.
P3Steel
Prusa i3 MK3
Tomasz_B
Posty: 4
Rejestracja: 27 lut 2019, 13:04

Re: SKR 1.3

Postautor: Tomasz_B » 12 mar 2019, 01:56

Powiedzcie mi czy zestaw z tym wyświetlaczem pójdzie na Merline?
https://pl.aliexpress.com/item/Pre-sprz ... 17745.html

To znaczy czy Merlin obsługuje poprawnie ten wyświetlacz.

Uszkodziłem sobie niedawno RepRapDiscount Full Graphic Smart Controller. odpinając taśmę z pracującego wyświetlacza i od tej pory mam dwa martwe pasy na wyświetlaczu, co trochę utrudnia życie.
A tak była by okazja do małego updejtu.
arkomania.pl
Posty: 309
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 98

Re: SKR 1.3

Postautor: arkomania.pl » 12 mar 2019, 12:13

Tak, ten wyświetlacz obsługuje SKR v1.1 i v1.3

Podłączasz do gniazda TFT lub w przypadku popularnych wyświetlaczy MKS TFT do AUX1
Wyświetlacz steruje płytę g-codami. W Marlinie w configuration.h
należy tylko skonfigurować port dla TFT/AUX1

#define SERIAL_PORT -1

#define SERIAL_PORT_2 0

#define BAUDRATE 115200

Obsługę wyświetlaczy wyłączyć (jeśli jest załączona)
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości