SKR 1.3

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 479
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel; Delta Anycu
x 57

Re: SKR 1.3

Postautor: Marvin27 » 10 kwie 2019, 23:01

arkomania.pl pisze:Złącze SD może służyć jako docelowy czytnik kart SD, jeśli w firmware go odpowiednio skonfigurujemy.
Główne zadanie to auto wgrywanie dowolnego firmware (programowanie mikrokontrolera).

Na kartę SD kopiujemy skompilowany plik firmware.bin, wkładamy kartę do złącza SD i naciskamy przycisk RESET
lub jeśli brak zasilania włączamy zasilanie. Bootloader automatycznie sprawdza czy na karcie SD jest plik firmware.bin,
jeśli jest to programuje mikrokontroler i po zakończeniu zmienia rozszerzenie pliku firmware.bin na firmware.cur

:piwo:
porlock
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: SKR 1.3

Postautor: porlock » 13 kwie 2019, 02:22

warto wymieniać z "mks gen l" ? jeśli tak to dlaczego ?
tig33r
Posty: 530
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 85

Re: SKR 1.3

Postautor: tig33r » 13 kwie 2019, 08:26

Zadaj sobie pytanie czy przy obecnej elektronice czegoś ci brakuje?
porlock
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: SKR 1.3

Postautor: porlock » 13 kwie 2019, 10:49

Nie, ale może nie jestem świadom jakiegoś nowego bajera
arkomania.pl
Posty: 317
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 105

Re: SKR 1.3

Postautor: arkomania.pl » 13 kwie 2019, 13:25

MKS Gen L jest zrobiony na procesorze 8 bitowym Atmega serii 2560 z 16MHz zegarem.
BIQU SKR 1.3 jest na procesorze 32 bitowym LPC1768 z zegarem 100MHz.

Jeśli używasz wyświetlacza typu np. dotmatrix 168x64 korzystającej z mało wydajnej biblioteki 8glib,
driverów ustawionych na 32 lub więcej mikrokroków, lub rozwiązania drukarki typu delta,
to procesor 8 bitowy z zegarem 16MHz ledwo ciągnie.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Netq
Posty: 1
Rejestracja: 06 maja 2019, 17:02

Re: SKR 1.3

Postautor: Netq » 06 maja 2019, 17:27

Jakie stepstick'i polecacie do SKR 1.3? Chciałem kupić 4 szt. tmc2130 ale po tym jak się dowiedziałem, że gubi kroki przy większych prędkościach to zacząłem zastanawiać się nad tmc2208...
legend
Posty: 2
Rejestracja: 14 maja 2019, 11:42

Re: SKR 1.3

Postautor: legend » 14 maja 2019, 11:45

Netq pisze:Jakie stepstick'i polecacie do SKR 1.3? Chciałem kupić 4 szt. tmc2130 ale po tym jak się dowiedziałem, że gubi kroki przy większych prędkościach to zacząłem zastanawiać się nad tmc2208...


Mógłbyś podać źródło tej informacji?
porlock
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: SKR 1.3

Postautor: porlock » 16 maja 2019, 01:09

tez jestem ciekaw, czy tmc2208 nie gubi ? nawet na 12V ?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4661
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1080
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3

Postautor: FlameRunner » 16 maja 2019, 11:51

Zerknijcie tu: viewtopic.php?f=40&t=1019
TMC2208 (w porównaniu do TMC2100 i TMC2130) ma lepiej zrobiony tryb stealthChop.
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
tig33r
Posty: 530
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 85

Re: SKR 1.3

Postautor: tig33r » 16 maja 2019, 12:12

stealthChop2

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości