Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
KKKropka
Posty: 19
Rejestracja: 21 lip 2019, 21:16

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: KKKropka » 09 sie 2019, 11:34

olo2000pm pisze:KKKropka, uwagami typu tego nie buduj lub zbuduj tamto bym się za bardzo nie przejmował, bo w końcu Ty tą maszynę będziesz użytkował i sam wiesz najlepiej czego potrzebujesz. Co do elektroniki, moją pierwszą drukarkę miałem na rampsie i drukowała pięknie. Teraz idę z modą i kupuje 32bitowki i sam zachodzę w głowę po co :)
Ostatnio kupiłem skr, bardzo fajna i niedroga elektronika.
Przy budowie najważniejsza jest precyzja i dokładność, a potem kalibracja.
Trzymam kciuki.


Właśnie też gdzieś o tym skr wyczytałem, pomyślę jeszcze jaka płyta będzie najlepsza. Póki co biorę się za kompletowanie ramy :)
Dzięki i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
S3b
Posty: 268
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:44
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
x 44

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: S3b » 09 sie 2019, 12:12

Ja mam MPCNC na rampsie i działa wzorowo. Ten sprzęt nie pozwala na nie wiadomo jakie prędkości więc stara dobre mega w zupełności wystarcza. W dodatku całość obsługują tylko 3 stepsticki. Jeśli potrzebujesz elektroniki tylko do tego projektu to nie ma sensu przepłacać, bierz zwykłą kanapkę i po sprawie.. Tutaj masz filmiki z pracy i efekt końcowy cięcia na mojej maszynie z RAMPSem
KKKropka
Ultimaker 2 Clone @1.75mm Bowden :: P3Steel @3mm direct :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::
Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 925
Rejestracja: 26 mar 2018, 12:48
Lokalizacja: Poznań
Drukarka: Delta Riva
x 200

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: olo2000pm » 09 sie 2019, 12:39

S3b, ja widzę, że na niej da się frezowac 4mm aluminium. Czy faktycznie daje radę?
Awatar użytkownika
S3b
Posty: 268
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:44
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
x 44

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: S3b » 09 sie 2019, 12:50

Jak najbardziej! Widziałem nawet frezowanie w stali na tej maszynie (przy minimalnej prędkości posuwu dawało radę, choć to trochę sztuka dla sztuki) Jednak musisz zaplanować trochę inaczej budowę tej maszyny pod kątem chęci frezowania alu. Po prostu musisz zmniejszyć pole robocze osi X i Y oraz dać minimalnej wysokości nóżki w celu usztywnienia całej konstrukcji. Nie jest to jakiś wielki problem, ponieważ nawet gotową już maszynę można skalować w dół :)
Zachęcam do zapoznania się z forum autora tego projektu: https://www.v1engineering.com/forum/for ... cnc-mpcnc/
W projektach społeczności ludzie tworzą niesamowite maszyny na bazie tego projektu. Np. wycinarkę CNC z palnikiem plazmowym. Ja swoją maszynę zbudowałem z założeniem frezowania drewna i tworzyw sztucznych - mój obszar roboczy to coś około 700mm x 700mm, ale mam jakieś cienkie alu, więc w wolnej chwili potestuję :)
olo2000pm
Ultimaker 2 Clone @1.75mm Bowden :: P3Steel @3mm direct :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4598
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 954

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: rafaljot » 09 sie 2019, 16:25

To ma być w końcu CNC, czy drukarka ?
Jeśli CNC to moim zdaniem lepiej kupić tanią płytkę pod CNC
https://pl.aliexpress.com/item/4000013741197.html
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
KKKropka
Posty: 19
Rejestracja: 21 lip 2019, 21:16

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: KKKropka » 09 sie 2019, 16:48

rafaljot pisze:To ma być w końcu CNC, czy drukarka ?
Jeśli CNC to moim zdaniem lepiej kupić tanią płytkę pod CNC
https://pl.aliexpress.com/item/4000013741197.html


Mi zależy głównie na drukarce. Jeśli nie sprawdzi się jako cnc, to żaden problem
mcxmcx
Posty: 931
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 45

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: mcxmcx » 13 sie 2019, 20:38

Wiem że kasa etc, ale kolega odlzy trochę i popatrzy kiedy na eBay są kody na 10 czy 20% zniżki na wszystko.

Ja za efektywnie £415 kupiłem CNC 4axis 40*60cm, co prawda na trapezach ale na razie się nie wytarły i dają radę.

Jak chcesz pociągnąć sklejkę czy coś co ma trzymać wymiar to nie ogarniesz tego na takim CNC.

Nawet ramka do zdjęcia powinna trzymać wymiar.

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość