Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
KKKropka
Posty: 19
Rejestracja: 21 lip 2019, 21:16

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: KKKropka » 09 sie 2019, 08:39

dragonn pisze:Klony są ok, szczególnie jak nie używasz wyjścia na stół. Jedynie warto zadbać o jakiś nawiew
Oryginalny uważam że warto, bo wspierasz ten genialny projekt i masz gwarancję ale rozumiem że nie każdy może mieć na to budżet.


No właśnie czym mniej tym lepiej. A grzania stołu raczej nie będę planował :D
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: dragonn » 09 sie 2019, 08:42

KKKropka pisze:Bardziej zależy mi na tym, żeby spełniało to role drukarki o większym polu i o nie koniecznie dużej osi z.
Konstrukcja się wydaje mi bardzo sensowna. Wprowadzę do niej parę modyfikacji i myślę, że będzie działać jak należy.
A jak się nie sprawdzi, to zrobię inną konstrukcję na profilach aluminiowych.

Nie zgodzę się, drukarka to drukarka a CNC to CNC.
CNC jest zaprojektowane pod małe prędkości, duży moment.
Drukarka potrzebuje duże prędkości a mały moment bo inaczej wydruki będą trwały wieki.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
KKKropka
Posty: 19
Rejestracja: 21 lip 2019, 21:16

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: KKKropka » 09 sie 2019, 08:47

dragonn pisze:
KKKropka pisze:Bardziej zależy mi na tym, żeby spełniało to role drukarki o większym polu i o nie koniecznie dużej osi z.
Konstrukcja się wydaje mi bardzo sensowna. Wprowadzę do niej parę modyfikacji i myślę, że będzie działać jak należy.
A jak się nie sprawdzi, to zrobię inną konstrukcję na profilach aluminiowych.

Nie zgodzę się, drukarka to drukarka a CNC to CNC.
CNC jest zaprojektowane pod małe prędkości, duży moment.
Drukarka potrzebuje duże prędkości a mały moment bo inaczej wydruki będą trwały wieki.


Zgodę się z Tobą. Nie zależy mi bardzo na tym, żeby to też było cnc. Ma to być głównie drukarka.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: dragonn » 09 sie 2019, 09:00

No dlatego bym pomyślał o czymś innym. Może zrobić jakieś bardzo płaskie Evo z nieruchomym stołem a oś Z rozwiązać jak w Voronie.
Taki mix Vorona i Evo, albo nawet bezpośrednio wzorować się na Voronie i zrobić na rolkach.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2561
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 470
Kontaktowanie:

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: virgin71 » 09 sie 2019, 10:03

Wysokość Z to żaden koszt, przy elektronice i mechanice. Zrób normalną drukarkę i oddzielne CNC. Artu, w czym Arduino jest przestarzałe? Przecież to jest wystarczające w 100%. Duet oczywiście jest fajniejszy i do CNC się nada. Jeśli budżet Cię ogranicza, to wychodzenie poza 2560 jest bez sensu. Przypominam, że anety mają 1280 i "działają".
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1765
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Anycubic Delta +
x 258
Kontaktowanie:

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: Artu » 09 sie 2019, 10:07

KKKropka pisze:Bardziej zależy mi na tym, żeby spełniało to role drukarki o większym polu i o nie koniecznie dużej osi z.
KKKropka pisze:A grzania stołu raczej nie będę planował :D
To ciekawe jak rozwiążesz problem "przyklejania", a bardziej odklejania się dużego wydruku od stołu :roll:

virgin71 pisze:Artu, w czym Arduino jest przestarzałe? Przecież to jest wystarczające w 100%. Duet oczywiście jest fajniejszy i do CNC się nada.
Ogólnym "parciem" w kierunku 32BIT :smile2:
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - emerytura w garażu :smile2: # Delta Anycubic - drukuje
Moje wypociny na Thingiverse 8-)
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2561
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 470
Kontaktowanie:

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: virgin71 » 09 sie 2019, 10:14

Parcie jest trochę jak moda. Cała para idzie w gwizdek.
Awatar użytkownika
KKKropka
Posty: 19
Rejestracja: 21 lip 2019, 21:16

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: KKKropka » 09 sie 2019, 10:19

Artu pisze:
KKKropka pisze:Bardziej zależy mi na tym, żeby spełniało to role drukarki o większym polu i o nie koniecznie dużej osi z.
KKKropka pisze:A grzania stołu raczej nie będę planował :D
To ciekawe jak rozwiążesz problem "przyklejania", a bardziej odklejania się dużego wydruku od stołu :roll:



Potrzebuje drukować tylko z PLA i płaskie wydruki. Do tego wystarczą raczej te "maty" które poprawiają przyczepność. Przynajmniej taką mam nadzieję
Ostatnio zmieniony 09 sie 2019, 10:24 przez KKKropka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KKKropka
Posty: 19
Rejestracja: 21 lip 2019, 21:16

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: KKKropka » 09 sie 2019, 10:23

virgin71 pisze:Wysokość Z to żaden koszt, przy elektronice i mechanice. Zrób normalną drukarkę i oddzielne CNC.........


Ale w czym ta konstrukcja jest zła? Cały projekt konstrukcji jest podany, koszt tego jest znikomy, a sztywność też powinna mieć po drobnych poprawkach i przykręceniu do aluminiowej blachy.
Jeśli konstrukcja okaże się klapą to przełożę wszystko do konstrukcji z profili aluminiowych. Ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby.
olo2000pm
Posty: 993
Rejestracja: 26 mar 2018, 12:48
x 235

Re: Płyta RAMBo a płyta RAMBo z aliexpres

Postautor: olo2000pm » 09 sie 2019, 11:13

KKKropka, uwagami typu tego nie buduj lub zbuduj tamto bym się za bardzo nie przejmował, bo w końcu Ty tą maszynę będziesz użytkował i sam wiesz najlepiej czego potrzebujesz. Co do elektroniki, moją pierwszą drukarkę miałem na rampsie i drukowała pięknie. Teraz idę z modą i kupuje 32bitowki i sam zachodzę w głowę po co :)
Ostatnio kupiłem skr, bardzo fajna i niedroga elektronika.
Przy budowie najważniejsza jest precyzja i dokładność, a potem kalibracja.
Trzymam kciuki.
KKKropka

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości