SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
legend
Posty: 14
Rejestracja: 14 maja 2019, 11:42

SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: legend » 13 sie 2019, 15:01

Chciałbym podłączyć mały przekaźnik, który będzie sterował zasilaczem.
Nie jestem pewien gdzie go podłączyć.
Wcześniej, gdy korzystałem z RAMPS 1.4 wykorzystywałem do tego pin PS_ON.

Znalazłem taki wątek:
https://github.com/bigtreetech/BIGTREET ... /issues/32
Z którego wynika, że da się, ale nie jest to tak proste jak RAMPS 1.4.

Z kolei w pliku konfiguracyjnym jest jakaś wzmianka o PS_ON:
https://github.com/bigtreetech/BIGTREET ... guration.h
Ale nie ptrafię tego wykorzystać.

W ostateczności, może mógłbym wykorzystać wyjście HE1 (nieużywany II hotend).

Jak to u Was wygląda?

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 995
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 59

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: samezrp » 14 sie 2019, 09:45

Na na RAMPS czy DUE3DOM używam PS_ON i on jest do tego dedykowany. Jeśli nie mago dedykowanego w SKR trzeba zdefiniować jakiś pin i tyle.
legend
Posty: 14
Rejestracja: 14 maja 2019, 11:42

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: legend » 14 sie 2019, 10:59

Nie jestem pewien, czy "dowolny" pin będzie miał odpowiednią wydajność prądową żeby podrzymać przekaźnik.
legend
Posty: 14
Rejestracja: 14 maja 2019, 11:42

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: legend » 14 sie 2019, 10:59

(mały przekaźnik)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5101
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 779

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: dragonn » 14 sie 2019, 11:06

Powiem wprost - podłączanie jakiekolwiek "surowego" przekaźnika bezpośrednio pod prost procesora to zły pomysł.
Za parę złoty można dostać gotowe moduły przeznaczone do Arduino które są wyposażone w odpowiednie tranzystory/transoptory i diody żeby nie zrobić krzywdy procesorowi.
Artu, Dawid.S
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
sp6vgx
Posty: 432
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 71
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: sp6vgx » 14 sie 2019, 12:13

Jak zostało powiedziane podłączanie przekaźnika pod pin jakiegokolwiek procesora jest niedozwolone, wydajność prądowa portów w procesorach jest za zwyczaj za mała.

Kolejna sprawa to nie potrzeba gotowych modułów bo nie jest to technologia rakietowa, tym bardziej stosowania modułów z transoptorami gdy nie stosujemy pełnej separacji galwanicznej zasilania po drugiej stronie transoptora.

Aby podpiąć taki przekaźnik w zasadzie wystarczy jedna dioda prostownicza równolegle z cewką przekaźnika w celu gaszenia indukującego się w cewce wysokiego napięcia oraz byle jaki tranzystor NPN i rezystor ograniczający prąd sterowania bazy.

Właściwie można to polutować "na pająka" przy nogach przekaźnika...

przekaznik.png
przekaznik.png (11.18 KiB) Przejrzano 162 razy
dragonn, morf
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 995
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 59

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: samezrp » 14 sie 2019, 14:44

legend pisze:Nie jestem pewien, czy "dowolny" pin będzie miał odpowiednią wydajność prądową żeby podrzymać przekaźnik.

O tym, że ktoś może wpaść na zasilanie przekaźnika pinem to ja nawet nie wpadłem. ZAWSZE przez jakiś klucz, najlepiej moduł przekaźnika do arduino i spokój.
Oczywiście podłączenie z obrazka wyżej jest spoko, tylko jeśli mówimy o kimś, kto może pomyśleć żeby przekaźnik podłączać do procka (no offence) to zaraz się posypią pytania: jak podłączyć, co to jest baza/emiter/kolektor, jaka nóżka do czego itd. Moduł przekaźnikowy załatwia wszystko i jest stosunkowo bezpieczny.
Artu
sp6vgx
Posty: 432
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 71
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: sp6vgx » 14 sie 2019, 15:32

i tak i nie ;) Owszem moduł jest wygodny i owszem że najprościej taki użyć. Ale jak ktoś chce podpinać to dlaczego nie dać informacji jak. Natomiast gdzie jest B C E to jest w dokumentacji tranzystora czyli umiejętność obsługi google. Przykładowo można spokojnie użyć BC547 itp. i tutaj mamy co i jak https://www.rs-online.com/designspark/basics-of-bc547

Natomiast dlaczego tak piszę - bo jak Chińczycy kiedyś przestaną produkować te moduły czy inne rzeczy, to w europie zostanie wielu jedynie zajęcie się sadzeniem ziemniaków (choć i tego nie jestem pewny czy wszyscy potrafią).
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 528
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 62
Kontaktowanie:

Re: SKR 1.3 - podłączenie przekaźnika

Postautor: artur_n » 14 sie 2019, 20:30

sp6vgx pisze:Natomiast dlaczego tak piszę - bo jak Chińczycy kiedyś przestaną produkować te moduły czy inne rzeczy, to w europie zostanie wielu jedynie zajęcie się sadzeniem ziemniaków (choć i tego nie jestem pewny czy wszyscy potrafią).


Sorry za OT ale grubo przesadzasz. To nie jest technologia rakietowa. Dla „elektronika” to pikuś aczkolwiek to jest tak banalny temat, że każdy na poziome małpy za pomocą google polutuje taki układ.

Nie mowa tu o naprawie skomplikowanej elektroniki a o układzie z 3-4 elementów.

PS. Według prawa Ohma! Im cięższy łom tym lżejszy zgon :-)
P3Steel
Prusa i3 MK3S + OctoPrint

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości