PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 852
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 141
Kontaktowanie:

PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: artur_n » 20 wrz 2022, 11:57

Witam, walczę z uruchomieniem kompensacji z wbudowanego termistora ale bezskutecznie znalazłem stary wpis rafaljot:
https://github.com/Klipper3d/klipper/pull/1611

Lecz niestety dostaje przy nim błąd: Unknown pin chip name 'probe'

Jest jeszcze temat z Prusa:
https://github.com/PrusaOwners/prusaown ... Klipper.md

Gdzie jest definicja: [probe_temp]
Niestety również dostaje błąd: Section 'probe_temp' is not a valid config section

Ktoś podpowie jak to rozwiązać?
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution + Spider 2209 + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Dectro
Posty: 51
Rejestracja: 19 gru 2021, 23:54
x 20

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: Dectro » 20 wrz 2022, 21:05

Podaj jaka płyta oraz pod jakie piny podłączona PINDA (rambo prusy?), do tego załącz aktualny config
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 852
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 141
Kontaktowanie:

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: artur_n » 20 wrz 2022, 22:25

Pinda jest uruchomiona i działa, nawet odczyt z termistora mam. Kwestia tylko uruchomienia kompensacji.
Płyta to Fystec Spider v2.1.
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution + Spider 2209 + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Dectro
Posty: 51
Rejestracja: 19 gru 2021, 23:54
x 20

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: Dectro » 20 wrz 2022, 22:48

To jak masz odczyt z termistora pindy to znaczy że już masz dodany w configu pin od tego, więc nowego [probe_temp] pokazuje błąd bo w klipperze nie można przypisać jednego wejścia pod kilka rzeczy.
Bez configu za wiele nie pomogę bo kuli nie mam a fusy wyrzucam.
Najpierw bym sprawdził deviation pindy (na zimnym i ciepłym stole), bo może się okazać że ta kompensacja nie jest potrzebna, jeżeli walczymy o 0.001mm gdzie sama mechanika ma większe luzy. Sam przytoczyłeś w linku że ta funkcja jest w fazie alfa, więc praktycznie jakby jej nie było, jedynie podpasuje to oryginalnej prusy.
1kamil
Posty: 309
Rejestracja: 16 cze 2020, 15:56
Lokalizacja: Waw
Drukarka: V0.1, V2.4
x 44

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: 1kamil » 21 wrz 2022, 12:16

artur_n pisze:Pinda jest uruchomiona i działa, nawet odczyt z termistora mam. Kwestia tylko uruchomienia kompensacji.
Płyta to Fystec Spider v2.1.


Zamiast poświęcać czas na coś co jest w fazie alpha, kup SuperPINDĘ i nie będziesz potrzebował kompensacji. Pewnie twój czas poświęcony na to będzie więcej warty niż SuperPINDA.

Możesz też kupić zamiennik od Chinczyków SuperPINDY:
- https://pl.aliexpress.com/item/32919682669.html
Berg, artur_n
Voron v0.1 (zbudowany):
- RPI3B+ + Cheetah v2 + Klipper + ArduCam 16MP
- FYSTEC kit z motorami LDO, dodatkowo RGB, filtr węglowy z 60x15 wentylem :)

Voron v2.4 (zbudowany):
- Formbot kit 300^3
- RPI4B + SB z hartk PCB 2pc + Nevermore + Klicky

Prusa MK3S+ (BMG) z MMU2S sprzedana

Ender 5 sprzedany
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 852
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 141
Kontaktowanie:

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: artur_n » 21 wrz 2022, 12:47

1kamil pisze:
artur_n pisze:Pinda jest uruchomiona i działa, nawet odczyt z termistora mam. Kwestia tylko uruchomienia kompensacji.
Płyta to Fystec Spider v2.1.


Zamiast poświęcać czas na coś co jest w fazie alpha, kup SuperPINDĘ i nie będziesz potrzebował kompensacji. Pewnie twój czas poświęcony na to będzie więcej warty niż SuperPINDA.

Możesz też kupić zamiennik od Chinczyków SuperPINDY:
- https://pl.aliexpress.com/item/32919682669.html


Tak wiem o tym ;-) ale natura Polaka się odzywa i szkoda mi 130zł jak PINDE V2 już mam :D
Ale chyba nie będzie wyjście i trzeba dokonać zakupu.
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution + Spider 2209 + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 7384
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2634

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: Berg » 21 wrz 2022, 12:54

w pełni zgadam się z przedmówcą. Walczyłem z tematem, nawet to ja napisałem tem moduł do Klippera do kompensacji. A może nie ten, tylko wcześniejszą wersję, potem jeszcze ktoś inny próbował podjąć temat.
Nie działało to dobrze. Pewnie dlatego też w Prusie ostatecznie zaniechali pomysłu.
Wydaje się, że rzecz rozchodzi się o rodzaj czujnika. Czujniki, które "łapią" na większej odległości z definicji obarczone są większym błędem. Zwłaszcza te małe. Potrzebny jest czujnik o minimalnej czułości. Tak mi się wydaje, bo nie sprawdziłem. Wsadziłem SuperPINDE od oryginalnej Prusy. Mam też inne, plan był by je porównać z tym od Prusy ale już mi się odechciało z tym bawić.
artur_n
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 852
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 141
Kontaktowanie:

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: artur_n » 21 wrz 2022, 13:03

Ogólnie rzecz biorąc jak testowałem PINDE podczas pomiaru to temp wzrastała średnio o 6-8 stopni. Nie wiem czy ma to wpływ na pomiar. Ogólnie macie rację nie będę wywarzać otwartych drzwi. Zamówię SuperPINDE bezpośrednio od Prusy bo tam chyba jest najtaniej.
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution + Spider 2209 + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 7384
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2634

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: Berg » 21 wrz 2022, 13:05

U mnie Czujnik osiągał temperaturę bliską temperatury stołu.
Próbowałem też robić tak, by na kolejne punkty pomiaru czujnik jeździł na wyższej wysokości, by mniej nagrzewał się od stołu.
Jednak przy większej ilości punktów i tak potrafił zdążyć się rozgrzać istotnie między pierwszym a ostatnim punktem.

Możliwe, że gdyby poprawka w zakresie temperatur 20-90'C wahała się w niewielkim przedziale, na przykład 0-0.3mm to by to jakoś działało. Ale jak ona jest w okolicach +2mm przy 90'C to ostateczna dokładność pomiaru jest znacznie poniżej oczekiwań.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 852
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 141
Kontaktowanie:

Re: PINDA V2 uruchomienie kompensacji na Klipper

Postautor: artur_n » 21 wrz 2022, 13:09

Przy teście temp startowa termistora pindy była 27 stopni. Po pomiarze stołu nagrzanego do 80 stopni podniosła się do 33,5 stopnia.
Ogólnie walczę z poziomowaniem stołu w Klipper.
Rozłożyłem drukarkę na części pierwsze i złożyłem ponownie i nadal mam problem. Przy BlTouch i Pinda problem występuje praktycznie podobny.
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution + Spider 2209 + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość