E3D V6 klon i grzałka

Czyli niech moc będzie z Tobą!
StudioKamar
Posty: 174
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

E3D V6 klon i grzałka

Postautor: StudioKamar » 30 mar 2018, 16:51

Witajcie. Pierwsze pytanie po kupnie klona jak w tytule czy grzalka może wystawac z bloku na jakieś 3-4 mm ? Za dluga jest poprostu. Drugie pytanie czy po uruchomieniu wszystkiego po raz pierwszy mogę się spodziewać chwilowego dymku z glowicy czy cos spapralem i gdzieś coś dotykalo ? W sensie tasma kaptonowa czy coś
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: anraf1001 » 30 mar 2018, 17:12

No ta grzałka tak normalnie wystaje. Co widać na każdych zdjęciach V6
Inkedgold4_LI.jpg

A co do dymku. Gdzie się pojawia? Koło grzałki? Czy gdzieś indziej?
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
StudioKamar
Posty: 174
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: StudioKamar » 30 mar 2018, 17:31

Z grzałki z grzałki to znaczy z okolicy grzałki bo nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć z czego to leci po prostu na razie wziąłem sam blok z głowicą od e3d i założyłem do niego grzałkę od Anet A8 i wcisnąłem termistor i Założyłem jeszcze nową rurkę z ptfe I podłączyłem wszystko po raz pierwszy bo muszę podrukować sobie jeszcze odpowiednią karetkę do e3d i dziwilo mnie trochę ze dymek leci z grzalki ktora przepracowala juz kilkadziesiąt godzin i wygrzalem wszystko dość konkretnie zeby glowice na goraco poskrecac
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3268
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: rafaljot » 30 mar 2018, 19:42

no to może coś nie tak z termistorem. i całość rozgrzewa się znacznie bardziej, niż Ci się wydaje. Zrób takie test. Zwiększaj pomału temperaturę od powiedzmy 100'C i sprawdzaj przy jakiej temp dasz radę ręką przeciskąć filament. Powinna to być w okolicach 160-170'C
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
StudioKamar
Posty: 174
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: StudioKamar » 30 mar 2018, 19:55

na chwilę obecną wszystko jest ok. Zadymiło się tylko lekko na poł minuty czy minutę i nic się już nie dzieje w tej chwili. Termistor jest stary i jak uruchamiam sprzęt po przestygnięciu to pokazuje dokładnie to samo co stół i mierzę to też i wygląda na ok. Niemniej jednak będe miał sprzęt na oku. Z pytań pobocznych zapytam czy ktoś może wie jak się nazywa ta otulina bodajrze szklana którą dodają do oryginalnych E3D V6 żeby w tym wyprowadzenia termistora umieścić to takie niebieskie i na przewodach od grzałki też to jest tylko grubsze?
Awatar użytkownika
11master
Posty: 127
Rejestracja: 30 paź 2017, 07:53
Drukarka: AA8
x 3

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: 11master » 30 mar 2018, 22:38

Koszulka silikonowa termoizolacyjna.
Anet A8 BOX
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: RE: Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: anraf1001 » 30 mar 2018, 22:44

11master pisze:Koszulka silikonowa termoizolacyjna.
Koledze chyba chodzi o oplot na przewodach termistora i grzałki
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
StudioKamar
Posty: 174
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: RE: Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: StudioKamar » 30 mar 2018, 22:59

anraf1001 pisze:
11master pisze:Koszulka silikonowa termoizolacyjna.
Koledze chyba chodzi o oplot na przewodach termistora i grzałki

o własnie ma to to jakąś nazwe chciałbym trochę tego kupic
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3268
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: rafaljot » 31 mar 2018, 01:10

StudioKamar pisze:Termistor jest stary i jak uruchamiam sprzęt po przestygnięciu to pokazuje dokładnie to samo co stół i mierzę to też i wygląda na ok.


tak tylko w celu wyjaśnienia. Przy okazji. Większość termistorów jest robionych tak, że właśnie w temperaturze pokojowej, w okolicach 20'C mają katalogową rezystancję np 100K wraz ze wzrostem temperatury, wiadomo, maleje. Poniżej 20'C rośnie. Te 100K mają właśnie w temp pokojowej. Dlatego kompletnie różne termistory 100K w temp pokojowej najpewniej pokażą tę samą temperaturę ale w 50'C już mogą się znacznie różnić odczytem. Innymi słowy. temperatura w okolicach 20'C , to jedyna temperatura, w której kompletnie nic nie można powiedzieć o termistorze. , poza tym, że jest podłączony.
Dlatego na podstawie wyżej opisanego przez @StudioKamar testu nie można niczego stwierdzić.
StudioKamar
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
StudioKamar
Posty: 174
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: E3D V6 klon i grzałka

Postautor: StudioKamar » 31 mar 2018, 01:36

rafaljot pisze:
StudioKamar pisze:Termistor jest stary i jak uruchamiam sprzęt po przestygnięciu to pokazuje dokładnie to samo co stół i mierzę to też i wygląda na ok.


tak tylko w celu wyjaśnienia. Przy okazji. Większość termistorów jest robionych tak, że właśnie w temperaturze pokojowej, w okolicach 20'C mają katalogową rezystancję np 100K wraz ze wzrostem temperatury, wiadomo, maleje. Poniżej 20'C rośnie. Te 100K mają właśnie w temp pokojowej. Dlatego kompletnie różne termistory 100K w temp pokojowej najpewniej pokażą tę samą temperaturę ale w 50'C już mogą się znacznie różnić odczytem. Innymi słowy. temperatura w okolicach 20'C , to jedyna temperatura, w której kompletnie nic nie można powiedzieć o termistorze. , poza tym, że jest podłączony.
Dlatego na podstawie wyżej opisanego przez @StudioKamar testu nie można niczego stwierdzić.
A to dobrze wiedzieć będę pamiętał i przetestuje :-)

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość