4 stoły 213x213 a ramps

Czyli niech moc będzie z Tobą!
ma3x
Posty: 9
Rejestracja: 10 gru 2018, 19:14

4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: ma3x » 10 gru 2018, 19:49

Witam
Pytanie do ekspertów w temacie - Jak podłączyć 4 stoły 200x200 do ramps?
Czy da radę podłączyć wszystkie 4 pod jeden mosfet ?
Jakie napięcie 12v czy 24v ?(podejrzewam że 24 ale nie jestem elektronikiem i nie znam się na tyle by to ustalić)
Stoły to MK2B 213x213 z czego część grzejna to 200x200
Za jakąkolwiek poradę dziękuję z góry :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5088
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1258
Kontaktowanie:

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: FlameRunner » 10 gru 2018, 19:50

Przez przekaźnik lub kilka przekaźników.
Na pewno nie podpinaj wszystkiego bezpośrednio do wyjścia w RAMPS-ie, chyba że chcesz go wysłać w kosmos.
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5212
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 851

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: dragonn » 10 gru 2018, 19:52

RAMPS bez przeróbkę nie obsługuje 24V, spali CI się stabilizator w Arduino.
Jeden mosfet i a wręcz sama wtyczka nie wytrzyma takiego prądu.
Ale jeden taki układ https://blackfrog.pl/modul-mks-mosfet-d ... p-699.html może dać radę, trzeba policzyć prąd (a zależy on też od napięcia, czy 12V czy 24V).
A dwa już na pewno dają radę spokojnie
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
RaveOn
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2018, 13:30
Lokalizacja: Szczecin / Oslo
Drukarka: Prusa MK3S
x 39

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: RaveOn » 10 gru 2018, 19:53

Teoretycznie, jeśli zastosujesz odpowiednio mocny, zewnętrzny mosfet to nie będzie to dla Rampsa problem, bo on będzie tylko załączał ten tranzystor. Tak czy inaczej, użyłbym np. jakiegoś SSR'a, dla pełnej izolacji galwanicznej elektroniki drukarki od zasilania grzałek stołu.
Ender 3 - SPRZEDANY
Prusa MK3S - Uruchomiona :D
Hevo - W fazie rozważań ;)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5212
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 851

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: dragonn » 10 gru 2018, 19:54

FlameRunner pisze:Przez przekaźnik lub kilka przekaźników.

Przekaźniki nie nadają się do sterowania stołem, a przynajmniej nie te mechaniczne (co innego SSR).
Częste przełączanie szybko spali styki na przekaźniku co może skutkować stopienie się ich na stałe i grzanie stołu cały czas pełną mocą.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5212
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 851

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: dragonn » 10 gru 2018, 19:55

RaveOn pisze:Teoretycznie, jeśli zastosujesz odpowiednio mocny, zewnętrzny mosfet to nie będzie to dla Rampsa problem, bo on będzie tylko załączał ten tranzystor. Tak czy inaczej, użyłbym np. jakiegoś SSR'a, dla pełnej izolacji galwanicznej elektroniki drukarki od zasilania grzałek stołu.

Nie nadążam :roll: , większość SSR jest AC-DC. Dobre SSR DC-DC są dość drogie, a moduł z mosfetem który podałem też ma izolację galwaniczną.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
RaveOn
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2018, 13:30
Lokalizacja: Szczecin / Oslo
Drukarka: Prusa MK3S
x 39

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: RaveOn » 10 gru 2018, 19:57

dragonn pisze:
RaveOn pisze:Teoretycznie, jeśli zastosujesz odpowiednio mocny, zewnętrzny mosfet to nie będzie to dla Rampsa problem, bo on będzie tylko załączał ten tranzystor. Tak czy inaczej, użyłbym np. jakiegoś SSR'a, dla pełnej izolacji galwanicznej elektroniki drukarki od zasilania grzałek stołu.

Nie nadążam :roll: , większość SSR jest AC-DC. Dobre SSR DC-DC są dość drogie, a moduł z mosfetem który podałem też ma izolację galwaniczną.

Tego wiedzieć nie mogę, bo nie sprawdzałem ani linku, ani fizycznie takiego modułu nie widziałem :)
Podałem tylko możliwe rozwiązanie (Odpowiedni mosfet lub SSR), to czy SSR DC-DC jest drogi czy nie to już inna bajka. Nie wiem za czym nie nadążasz :)
Ender 3 - SPRZEDANY
Prusa MK3S - Uruchomiona :D
Hevo - W fazie rozważań ;)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5212
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 851

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: dragonn » 10 gru 2018, 20:00

RaveOn pisze:Tego wiedzieć nie mogę, bo nie sprawdzałem ani linku, ani fizycznie takiego modułu nie widziałem :)
Podałem tylko możliwe rozwiązanie (Odpowiedni mosfet lub SSR), to czy SSR DC-DC jest drogi czy nie to już inna bajka. Nie wiem za czym nie nadążasz :)

Za odpisywaniem w temacie :lol: . Ledwo zacytowałem FR a tu następny post :D.
Mam taki moduł i ma on właśnie optoizolator, na zdjęciu co podałem go również go widać. Jest to dokładnie 4N35.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
RaveOn
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2018, 13:30
Lokalizacja: Szczecin / Oslo
Drukarka: Prusa MK3S
x 39

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: RaveOn » 10 gru 2018, 20:05

dragonn pisze:Za odpisywaniem w temacie :lol: . Ledwo zacytowałem FR a tu następny post :D.
Mam taki moduł i ma on właśnie optoizolator, na zdjęciu co podałem go również go widać. Jest to dokładnie 4N35.

No to chyba że tak :D
Taka izolacja to jedyne sensowne wyjście. Mosfety, szczególnie te tańsze, jak dostaną przebicia (G-D lub S-D, najczęściej), to albo upalą takiego Rampsa, albo zrobią ze stołu patelnię :D Także taki moduł jak zalinkowałeś faktycznie jest dobrym rozwiązaniem. No i zdecydowanie najtańszym (nawet zakładając, że ktoś sam ulepi coś takiego).
Ender 3 - SPRZEDANY
Prusa MK3S - Uruchomiona :D
Hevo - W fazie rozważań ;)
ma3x
Posty: 9
Rejestracja: 10 gru 2018, 19:14

Re: 4 stoły 213x213 a ramps

Postautor: ma3x » 10 gru 2018, 20:16

Dzięki wszystkim za ekspresowe odpowiedzi :)
Mosfet właściwie już kupiłem na aledrogo do Endera 4 którego posiadam i jest to mosfet do 30A
Nie mogę znaleźć na sieci jakie obciążenie ma jeden stół i jest jeszcze kwestia podłączenia sterowania.
Z jednym mosfetem ok ale np: jeśli podepnę 2 stoły do jednego mosfeta to jak podpiąć sterowanie by Ramps sterował oboma mosfetami ?
Jeszcze pozostaje kwestia podłączenia termistorów do Ramps-a. Jakieś pomysły czy sugestie mile widziane :)
Co do SSR-a to raczej zgodzę się z tym że mechaniczne rozwiązania są raczej problematyczne z czasem :) Ale jeśli nic innego nie da rady to kto wie.

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości