[jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Czyli niech moc będzie z Tobą!
Awatar użytkownika
olderman
Posty: 65
Rejestracja: 18 sie 2018, 16:37
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5
x 11

[jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: olderman » 25 kwie 2019, 08:34

Witam. Mam mały kłopot z zasilaniem Aurory ponieważ gdy drukuje to nie mogę załączyć innych urządzeń zasilanych z listwy wielogniazdowej z wyłącznikami dwutorowymi [załącza fazę i zero] np.; komputer, monitor, modem internetowy bo pojawiają się zakłócenia w sieci i drukarka się zatrzymuje. Na wejściu drukarki zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy ale to niewiele pomogło i zaczynam podejrzewać ze to wina kiepskiego zasilacza. Chciałbym zasięgnąć opinii forumowiczów jak sobie z tym problemem poradzić.
Nie ma to jak chińska drukarka 3D …. nie pozwala się nudzić.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5212
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 851

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: dragonn » 25 kwie 2019, 08:36

olderman pisze:pojawiają się zakłócenia w sieci i drukarka się zatrzymuje.

A czy możesz opisać jak to się objawia? Może jakieś zdjęcie co się wtedy dzieje?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5088
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1258
Kontaktowanie:

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: FlameRunner » 25 kwie 2019, 08:47

Drukujesz z karty czy po kablu USB?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
olderman
Posty: 65
Rejestracja: 18 sie 2018, 16:37
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5
x 11

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: olderman » 25 kwie 2019, 08:47

Objawy są proste i reakcja też. Drukarka drukuje jakiś element i załączam komputer np.; modem lub router które mają zasilacze impulsowe. W tym momencie lub po chwili drukarka [zawiesza] program nie wyłączając grzania stołu i głowicy. Muszę na chwilę wyłączyć zasilanie drukarki i po załączeniu wznowić drukowanie na szczęście pamięta pozycję w które się zatrzymała i od tego miejsca wznawia druk ale pozostawia dużego paprocha o który zahacza przy kolejny przejeździe przez to miejsce. Drukowanie z pendriva nie ma połączenia drukarki z komputerem.
Nie ma to jak chińska drukarka 3D …. nie pozwala się nudzić.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5088
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1258
Kontaktowanie:

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: FlameRunner » 25 kwie 2019, 09:40

Tak w ciemno, po prostu bym wymienił zasilacz, zwłaszcza że fabryczny chyba nie jest wysokiej jakości?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
olderman
Posty: 65
Rejestracja: 18 sie 2018, 16:37
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5
x 11

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: olderman » 25 kwie 2019, 12:02

Tak podejrzewam ale jak ocenić który zasilacz będzie dobry i nie będzie sprawiał problemów. Zastanawiałem się czy nie kupić zasilacza do taśm LED napięcie 24V 350w. Myślałem też o dodaniu stabilizatora napięcia dla elektroniki i silników a zasilanie grzałek puścić z fabrycznego zasilacza ale nie mam schematu dla tej płyty.
Załączniki
MKS_GEN_14-4.jpg
Nie ma to jak chińska drukarka 3D …. nie pozwala się nudzić.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5212
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 851

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: dragonn » 25 kwie 2019, 12:12

olderman pisze:Tak podejrzewam ale jak ocenić który zasilacz będzie dobry i nie będzie sprawiał problemów.

Po tym że kupisz go w jakimś renomowanym sklepie a nie losowy zasilacz z allegro do ledów :P.
Na przykład https://www.tme.eu/pl/details/rsp-500-2 ... mean-well/ dobrałem cenowo żeby nie kosztowała kosmiczną cenę.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5088
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1258
Kontaktowanie:

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: FlameRunner » 25 kwie 2019, 12:23

olderman pisze:Zastanawiałem się czy nie kupić zasilacza do taśm LED napięcie 24V 350w.

Taki "zasilacz do LED" to już jeden masz i prawdopodobnie właśnie w tym problem. :D
Jaki masz obecnie zasilacz? 24V 350W? To kup MEAN WELL 24V o mocy około 400W (zakładam, że Twój obecny jest dobrany "na styk" albo i trochę za słaby).
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
olderman
Posty: 65
Rejestracja: 18 sie 2018, 16:37
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5
x 11

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: olderman » 04 maja 2019, 09:20

Dzięki za sugestie też podejrzewałem że mac jest na styk. Zamierzam podłączyć bezpośrednio pod zasilacz moduły optoizolatorów z mosfetami do sterowania grzałkami odciążając elektronikę której zasilanie puszczę przez dławik toroidalny. Wymiana zasilacza na mocniejsza w późniejszy czasie bo w budżecie nie zaplanowano takiego wydatku :D .
Nie ma to jak chińska drukarka 3D …. nie pozwala się nudzić.
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1754
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Anycubic Delta +
x 258
Kontaktowanie:

Re: [jgaurora a5] niestabilne zasilanie

Postautor: Artu » 04 maja 2019, 09:26

Zmierz ile "potrzebuje" sama elektronika, bez stołu, i dokup sobie drugi zasilacz 24V. Myślę, że 100W powinien w zupełności wystarczyć, a drogie one nie są :git:
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - emerytura w garażu :smile2: # Delta Anycubic - drukuje
Moje wypociny na Thingiverse 8-)

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość