Problem z przekaźnikiem...

Czyli niech moc będzie z Tobą!
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1847
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 394
Kontaktowanie:

Problem z przekaźnikiem...

Postautor: marek91 » 16 gru 2016, 20:45

Elo serdeczne Ziomki,

Przed chwilą uruchomiłem moją nową drukarę (foto jutro bo dziś już za ciemno jest) i zauważyłem jeden problem...

Mianowicie gdy stół się nagrzał do temperatury zadanej 85 stopni to przekaźnik zamiast się wyłączyć to kilka razy się włączył i wyłączył... drukarka zaczęła przerywać i wydruk się rozjechał, zrobił się tak kilka razy, przy którejś z kolei takiej akcji drukarka się zresetowała. (jakby zwarcie)

Zmieniłem przekaźnik i nic nie pomogło.

Cewka jest podpięta pod rampsa.
Plus podany na nóżkę 87 przekaźnika.
Minus wraca ze stołu na styk 30.
Jakieś pomysły?

p.s złącze do przekaźnika ma wstawioną jakąś diodę
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3076
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 390

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: Kopytko » 16 gru 2016, 20:51

dioda musi być ustawiona białą kreską do +.
To że przekaźnik pstryka cały czas w zadanej okolicy to dobrze stabilizuje temperaturę:) Ale ,ze wydruk sie zatrzymuje to dziwne.
30 stały plus z zasilacza do ( plus dodatkowy bezpiecznik topikowy)
85 plus zasilacza
86 minus z mosfeta ( sterujący)
Minus stołu do zasilacza
plus stołu do 87 przekaźnika.

WAŻNE! Stały plus idący na cewkę musi iść na tą białą stronę diody, czasami jest to 85 a czasami 86. Ale powinno być 85.
marek91
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1847
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 394
Kontaktowanie:

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: marek91 » 16 gru 2016, 21:06

Dzięki Ci bardzo, czyli mam to źle na 100%, jutro rano to przeoram :D
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 905
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 48

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: samezrp » 16 gru 2016, 21:21

Możesz mieć problem z indukowanym napięciem na cewce przekaźnika. Mam dokładnie to samo w karmniku dla kotów, za cholerę nie udało mi się tego pozbyć, pracujący przekaźnik zakłóca pracę atmegi i tyle. Myślę, że może pomóc bardzo staranne filtrowanie napięcia, tak żeby wszelkie zakłócenia od przekaźnika odciąć. Dodatkowo sterowanie przekaźnika przez optotriak, żeby jak tylko można odciąć przekaźnik od reszty.
I jeszcze jedna rzecz, opisany objaw wskazuje, że masz ustawione sterowanie na PID a nie na bang-bang. Przy tym drugim przekaźnik nie powinien się załączać częściej niż raz na parę sekund, ewentualnie masz ustawioną za wąską histerezę.
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1847
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 394
Kontaktowanie:

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: marek91 » 16 gru 2016, 21:25

samezrp pisze:I jeszcze jedna rzecz, opisany objaw wskazuje, że masz ustawione sterowanie na PID a nie na bang-bang. Przy tym drugim przekaźnik nie powinien się załączać częściej niż raz na parę sekund, ewentualnie masz ustawioną za wąską histerezę.


Widzisz, to mi też przeszło przez myśl, drukarkę wstępnie skalibrowałem jednak nie dłubałem kompletnie nic przy ustawieniach stołu.
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 905
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 48

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: samezrp » 16 gru 2016, 22:19

To w takim razie jak masz ustawione sterowanie? PID czy bang-bang?
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3076
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 390

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: Kopytko » 16 gru 2016, 23:59

Domyślne jest bang bang wiec jeżeli nic nie zmieniane to tak powinno być. jeżeli przekaźnik pstryka oznacza ze to bang bang, inaczej by brzeczał.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1847
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 394
Kontaktowanie:

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: marek91 » 17 gru 2016, 10:10

Wczoraj wieczorem to sprawdziłem, okazało się że faktycznie domyślnie ustawiona funkcja to "bang-bang", zmieniłem ją na tą podświetloną na screenie, wszystkie wartości zostawiłem domyślne.
Poprawiło się o tyle że teraz przekaźnik nie załącza się seriami po 3-4 razy a tylko raz...
Niestety drukarka dalej się zatrzymuje, zaraz dobieram się do przekaźnika i podłączę go tak jak napisał Kopytko :piwo:

Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (40.06 KiB) Przejrzano 679 razy
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1847
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 394
Kontaktowanie:

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: marek91 » 17 gru 2016, 10:51

Odpaliłem wydruk i dupa, jest to samo, zaobserwowałem że "szarpnięcie" następuje w momencie WYŁĄCZANIA przekaźnika, kiedy przekaźnik jest załączany wszystko jest ok.

Może zasilacz nie potrafi tego pociągnąć?
Zasilam to standardowym zasilaczem z Xboxa
Stół ma 160W, grzałka głowicy 40W... jeszcze mamy silniczki...

Zasilacz ma 203W...
Może za bardzo na styk? Choć wtedy problem wyłby przy załączaniu przekaźnika a nie wyłączaniu...
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1091
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Menda90
x 117

Re: Problem z przekaźnikiem...

Postautor: Artu » 17 gru 2016, 12:12

marek91 pisze:..."szarpnięcie" następuje w momencie WYŁĄCZANIA przekaźnika...

I wtedy indukuje się "prąd wsteczny", który zakłóca procka. https://www.youtube.com/watch?v=LKrpVvlzO78
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :git: # Delta - się buduje :mrgreen: # I3 CORDOBESA - reinkarnacja w toku :smile2:
Moje wypociny na Thingiverse 8-)

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość