Przewody ekranowane czy zwykłe?

Czyli niech moc będzie z Tobą!
Kacper
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:58

Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: Kacper » 22 kwie 2016, 12:05

Hej, chciałem zapytać czy do podłączenia silników krokowych NEMA 17 powinienem użyć przewodów ekranowanych czy podłączyć to zwykłymi nieekranowanymi kablami?

Jak macie w waszych drukarkach?
Kacper
Awatar użytkownika
cobra
Posty: 6
Rejestracja: 22 kwie 2016, 09:23
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Mendel90

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: cobra » 22 kwie 2016, 12:10

Też miałem wątpliwości, jak budowałem swoją drukarkę. Poradzono mi zastosowanie zwykłych przewodów i nie ma żadnych problemów.
Jeśli już, to ekranowane przewody do krańcówek.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2820
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 495
Kontaktowanie:

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: FlameRunner » 22 kwie 2016, 12:16

Mówi się, że nieekranowane kable mogą siać zakłócenia indukujące się na innych przewodach, zakłócając normalną pracę drukarki, ale (jeszcze) nie trafiłem na taki problem osobiście.

U mnie jest różnie, włączając w to silniki podpięte zwykłą taśmą. I działa. :)

Szczerze mówiąc jakbym miał zastanawiać się nad jakimiś "lepszymi" kablami do silników, poszedłbym raczej w stronę kabli audio – wyższa czystość przewodnika daje mniejszą rezystancję, co daje możliwość zastosowania cieńszych przewodników, co zmniejsza pojemność elektryczną kabla, dzięki czemu gwałtowne zmiany napięć charakterystyczne dla sterowania silnikami krokowymi są mniej tłumione.
Ale to taki czysto teoretyczny odlot, nie mam pojęcia na ile jest to istotne w praktyce i czy robiłoby jakąkolwiek godną uwagi różnicę.

Long story short: stosować najtańsze kable, byle tylko miały sensowny przekrój, a o jakichkolwiek zmianach myśleć dopiero w razie problemów.

cobra pisze:Jeśli już, to ekranowane przewody do krańcówek.

Tu wychodzi kwestia podejścia. Czy uważamy za słuszne ekranowanie tego, co sieje, czy może tego, co może zbierać zakłócenia?
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
cobra
Posty: 6
Rejestracja: 22 kwie 2016, 09:23
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Mendel90

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: cobra » 22 kwie 2016, 13:16

Tu wychodzi kwestia podejścia. Czy uważamy za słuszne ekranowanie tego, co sieje, czy może tego, co może zbierać zakłócenia?

Jasne, że lepiej by było ekranować te, które sieją. Jednak łatwiej jest stosować ekranowane sygnałowe, niż ekranowane prądowe.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2820
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 495
Kontaktowanie:

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: FlameRunner » 22 kwie 2016, 13:29

Czyli wszyscy wiemy co jest słuszne, ale i tak stosujemy to, co praktyczne? ;)
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
wrona3
Posty: 23
Rejestracja: 22 kwie 2016, 12:00
Lokalizacja: Berlin

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: wrona3 » 22 kwie 2016, 13:31

Ja kupiłem ekranowane, tylko do krańcówek dam zwykłe, właśnie się boję że silniczki będą siały zakłóceniami po elektronice.
pozdrawiam wronek :piwo:
Awatar użytkownika
kaworu
Posty: 176
Rejestracja: 20 kwie 2016, 14:00
x 15

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: kaworu » 22 kwie 2016, 15:44

Jedyne miejsce, gdzie jakieś zakłócenia mogą mieć znaczenie to tory analogowe*, jak podłączenia termistorów. Nie ma opcji aby krańcówki były wzbudzane w sensownie zbudowanym** układzie prądem z silników, jaki by on nie był. No chyba, że owiniesz przewodem krańcówek kilka tysięcy razy przewody silników. Ale nawet jakbyś chciał to robić, to już lepiej przewody grzałek, tam idą większe prady.

* - A nawet tam po coś daje się kondensatory, aby chwilowe zakłócenia niwelować.
** - Czyli w takim, który ma mocny pullup/pulldown (a chyba nikt inaczej tych obwodów nie buduje).
Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwie 2016, 21:15
x 3

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: Hrumque » 23 kwie 2016, 19:28

kaworu pisze:Jedyne miejsce, gdzie jakieś zakłócenia mogą mieć znaczenie to tory analogowe*, jak podłączenia termistorów.
* - A nawet tam po coś daje się kondensatory, aby chwilowe zakłócenia niwelować.

No właśnie w drukarkach "tor analogowy" od termistora - jest tak totalnie odfiltrowany, a pomiar jest na tyle uśredniony - że to jedno z bardziej odpornych wejść. Zauważ że równolegle do termistora jest bardzo-spory kondensator, i filtr z kilka(set) kilooomów + 1-10uF daje odporność na prawie wszystko... Wszystkie zakłócenia impulsowe są po prostu uśrednione, nie mają żadnego wpływu.
(Pod warunkiem oczywiście, że termistor jest podłączony 2przewodowo (czyli normalnie) a nie 1 drut , a masa gdzieś na masie z obudowy drukarki ;) - bo i takich mądrych widziałem, by masę brać z obudowy hotendu)


kaworu pisze:Nie ma opcji aby krańcówki były wzbudzane w sensownie zbudowanym** układzie prądem z silników, jaki by on nie był. No chyba, że owiniesz przewodem krańcówek kilka tysięcy razy przewody silników. Ale nawet jakbyś chciał to robić, to już lepiej przewody grzałek, tam idą większe prady.
** - Czyli w takim, który ma mocny pullup/pulldown (a chyba nikt inaczej tych obwodów nie buduje).

Po pierwsze - przy krańcówkach robiących równocześnie za "home-owanie" jest ważna powtarzalność/precyzja - więc oba stany (zwarty/rozwarty) fajnie by było, by były stabilnie rozpoznawane. A równocześnie trzeba pozbywać się drgań styków w momencie przełączenia - więc jak najlepsze filtrowanie (na przewodach) zakłóceń zewnętrznych jest wskazane - by nie trzeba było ich filtrować na wejściu elektroniki (filtrem RC) - bo ten filtr pogarsza selektywność wykrywania przełączenia (przy robieniu "home")

Po drugie - prawidłowo zbudowana maszyna (czy to drukarka, czy CNC) powinna mieć krańcówki zabezpieczające podłączone na stykach NC - tzn normalnie powinny być stale zwarte. Jak są wszystkie razem do jednego wejścia (nie rozdzielone) - to podłączone w szereg. Wtedy naciśnięcie którejkolwiek - przerywa obwód i generuje sygnał "alarm krańcówka" Również przerwanie przewodu - generuje alarm i zatrzymuje maszynę. Obwód który w pozycji normalnej jest zwartą pętlą - jest dużo mniej wrażliwy na zakłócenia elektryczne niż linia otwarta.
(tak po prawdzie - jest trochę bardziej wrażliwy na zakłócenia elektromagnetyczne generowane przez spore prądy, niż zwój otwarty, ale nie wygeneruje to nigdy aż takiego zakłócenia by zakłócić pracę układu, w przeciwieństwie do zakłóceń zbieranych przez otwarty drut-antenę).

Podłączenie używając styków "NO" czyli normalnie-otwarte daje bardzo słabe zabezpieczenie, bo:
- w stanie normalnym styk otwarty - to linia do tego styku elektrycznie "wisi w powietrzu" (i jedynie jakiśtam pull-up stabilizuje jej potencjał jako stan wysoki) - linia "wisząca w powietrzu" elektrycznie robi za antenę, zbiera zakłócenia i jest dużo bardziej wrażliwa na przepięcia.
- ewentualne jakieś przerwanie przewodu/odłączenie się - nie zostaje w żaden sposób wykryte, i krańcówka po prostu nie zadziała wtedy gdy ma zadziałać (o awarii dowiadujemy się za późno)
Awatar użytkownika
kaworu
Posty: 176
Rejestracja: 20 kwie 2016, 14:00
x 15

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: kaworu » 23 kwie 2016, 19:37

Hrumque pisze:Zauważ że równolegle do termistora...


A mi to mówisz, bo...? ;P

Hrumque pisze:fajnie by było, by były stabilnie rozpoznawane.
Są.

Hrumque pisze:A równocześnie trzeba pozbywać się drgań styków w momencie przełączenia - więc jak najlepsze filtrowanie (na przewodach) zakłóceń zewnętrznych jest wskazane - by nie trzeba było ich filtrować na wejściu elektroniki (filtrem RC) - bo ten filtr pogarsza selektywność wykrywania przełączenia (przy robieniu "home")
Wiesz, jak mityczne sa te drgania styków, jeszcze w krańcówkach? Bardzo mityczne.

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/dr ... ak-to.html - przeanalizuj przebiegi z oscyloskopu.

Hrumque pisze:Po drugie - prawidłowo zbudowana maszyna (czy to drukarka, czy CNC) powinna mieć krańcówki zabezpieczające podłączone na stykach NC - tzn normalnie powinny być stale zwarte. Jak są wszystkie razem do jednego wejścia (nie rozdzielone) - to podłączone w szereg. Wtedy naciśnięcie którejkolwiek - przerywa obwód i generuje sygnał "alarm krańcówka" Również przerwanie przewodu - generuje alarm i zatrzymuje maszynę. Obwód który w pozycji normalnej jest zwartą pętlą - jest dużo mniej wrażliwy na zakłócenia elektryczne niż linia otwarta.
(tak po prawdzie - jest trochę bardziej wrażliwy na zakłócenia elektromagnetyczne generowane przez spore prądy, niż zwój otwarty, ale nie wygeneruje to nigdy aż takiego zakłócenia by zakłócić pracę układu, w przeciwieństwie do zakłóceń zbieranych przez otwarty drut-antenę).

Ponownie, mi to mówisz, bo... ?
Kacper
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:58

Re: Przewody ekranowane czy zwykłe?

Postautor: Kacper » 25 kwie 2016, 13:34

Heh ale mi namieszaliście w głowie... to gdzie w końcu jakie kable mam dać?
Na chwilę obecną do silników chcę dać ekranowane a do krańcówek zwykłe, tak chyba będzie najlepiej.
A skoro już rozmawiamy o kablach... nie orientuje się ktoś jaką temperaturę wytrzymują przewody silikonowe?
Przykładowo, jeśli taki kabel dotknie stołu nagrzanego do np 120 stopni to izolacja się nadtopi czy nie powinna?
Kacper

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości