Stół nie grzeje się

Czyli niech moc będzie z Tobą!
koziol666
Posty: 12
Rejestracja: 01 kwie 2017, 01:32

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: koziol666 » 16 kwie 2017, 00:18

pomiaru dokonywałem w momencie kiedy stół się grzał (napięcie na stole było max 9v). doszło do 45 stopni
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3721
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 392

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: dragonn » 16 kwie 2017, 10:17

koziol666 pisze:
rafaljot pisze:sorki za post pod postem. Zacznij od tego by wziąć miernik i mierz napięcie w trakcie grzania stołu (zanim włączy się PID i dioda zacznie mrygać):
1. Na zaciskach zasilacza.
2. Na śrubkach RAMPSa
3. na zaciskach kabli od stołu na RAMPSI
4. napięcie na stole

podaj wszystkie 4 wartości.

1. 12.1
2. 12,1
3. 0,3
4. 0,3

dodam że bezpieczniki są gorące



Czyli pierwsza rzecz, wywal te gówniane bezpiecznik polimerowe.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3122
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 450

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: rafaljot » 16 kwie 2017, 10:31

no ale skoro na zaciskach RAMPSa, D8 jest 12.1V a na stole 0.3V no to prąd nie płynie. jeśli jest na stole 9V to problem jest w:
- zaciskach D8
- uszkodzony kabel
- źle przylutowane kable do stołu
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
koziol666
Posty: 12
Rejestracja: 01 kwie 2017, 01:32

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: koziol666 » 16 kwie 2017, 14:35

Kupię nowe kable i przekaźnik , zobaczymy, narazie drukuję na zimnym stole + taśma malarska wydruki się nie odklejają
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: anraf1001 » 16 kwie 2017, 15:01

Pierwsze co bym zrobił to właśnie wymiana kabli. Dodałbym chłodzenie na mosfecie od stołu, wentylator na elektronikę. Dopiero wtedy, jeżeli to nie pomoże, bawiłbym się w jakieś lutowanie, przekazniki i inne tego typu rzeczy. Tak jak to Domell powiedział, 90% tego typu przypadków pochodzi z niedbalstwa i możliwe, że z braku doświadczenia. Ja używam fabrycznego mosfeta bez żadnych przekazników i izolacji pod stołem i jadę bez problemu do 110C. Mógłbym więcej ale mam blokadę w firmwarze. Też miałem kiedyś taki sam problem jak ty. Wystarczyło dodać radiator na mosfet i dodać wentylator chłodzący całego rampsa.
Pozdrawiam i życzę Smacznego jajka!!! ;-)

PS. Wymień te bezpieczniki polimerowe na samochodowe w najbliższym czasie ;-)
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość