Stół nie grzeje się

Czyli niech moc będzie z Tobą!
koziol666
Posty: 12
Rejestracja: 01 kwie 2017, 01:32

Stół nie grzeje się

Postautor: koziol666 » 15 kwie 2017, 20:23

Witam,

Ostatnio stół grzał się bez problemowo do 60 stopni, dziś udało się go rozgrzać do 50 i temp. zaczyna spadać. Macie jakieś pomysły poza wymianą stołu ??
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3102
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 448

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: rafaljot » 15 kwie 2017, 20:33

Kolego, święta są to nie będę złośliwy. Może być wszystko co piszesz. Z czego wymiana stołu jest najmniej sensownym pomysłem. Jest to też najlepiej omówiony temat na forum na wszelkie możliwe sposoby. Tym forum i innych. Jednak chętnie Ci pomogę. Tylko widzisz chyba poświęciłem więcej czasu na tę odpowiedz niż Ty na opisanie problemu. Chociaż jaka elektronika, jaki stół, przekrój kabli, zasilacz, schemat połączenia .
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
koziol666
Posty: 12
Rejestracja: 01 kwie 2017, 01:32

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: koziol666 » 15 kwie 2017, 21:03

Ramps + Arduino , stół MK2b, przekrój kabli 1,5mm , zasilacz 350w 29A
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: anraf1001 » 15 kwie 2017, 21:09

Może bezpieczniki nie wyrabiają (głównie ten większy od stołu). Grzeją się?
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3712
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 390

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: dragonn » 15 kwie 2017, 21:15

izolację pod stołem masz? zasilacz 12V tak?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: Domell » 15 kwie 2017, 21:53

Heh, nie chcą być nie miłym jak i koledzy ale powiem tak, problemy takie są w 90% przypadków spowodowane niedbalstwem, nie stosowaniem tulejek na kable i kiepskim lutowaniem.

Stół który masz ma dziurki w miejscach styku, nie bez powodu, grubość kabla też ma znaczenie nie pisząc już o po prostu lekko wysuniętym kablu w zacisku (brak tulejki), po nagrzaniu stołu gdzieś coś pewnie nie styka i tyle.

A dioda od grzania stołu na rampsie świeci a temp. spada?

T.
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3102
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 448

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: rafaljot » 15 kwie 2017, 22:11

na zasilaczu 350W jak zrobisz wszystko tak jak trzeba, to będzie Ci się grzało do 115'C w 10min. Jeśli wcześniej Ci się grzał tylko do 60'C to znaczy że od samego początku masz coś źle zrobione. I nie szukał bym przyczyny tego obniżenia z 60 do50 tylko zrobił to tak jak trzeba od nowa. Najprawdopodobniej masz utopioną zieloną wtyczkę od zasilania w środku (http://3.bp.blogspot.com/-IWZpbcvvGVM/U ... Smoked.jpg).

wariant A:
1. dobre kable , dobre to znaczy że nie możesz czuć, że sam kabel jest Ciepły (przekrój 2.5mm2 na kablu ma być napisane powyżej 105'C lub więcej).
2. najlepiej moduł z MOSFETEM (http://allegro.pl/mosfet-druk-3d-drukar ... 19670.html) ew odpowiednim przekaźnikiem typu SSR (http://doc.3dmodularsystems.com/tag/heat-bed/)
3. izolacja od spodu

wariant B
1. dobre kable
2. wymiana MOSFETa
3. wymiana bezpieczników na samochodowe (http://www.thingiverse.com/thing:505360)
4. wymiana zielonych konektorów zasilania na dobrą listwę zaciskową albo przylutować kable na stałe
5. izolacja od spodu

tom na ten temat MOSFetów:
https://www.youtube.com/watch?v=ND8uJWlOgIQ
a tak wygląda mój RAMPS. Znajdziesz na oko 3 modyfikacje: zaciski, mosfet, bezpieczniki. temp max nawet 125:
Obrazek
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3102
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 448

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: rafaljot » 15 kwie 2017, 22:28

sorki za post pod postem. Zacznij od tego by wziąć miernik i mierz napięcie w trakcie grzania stołu (zanim włączy się PID i dioda zacznie mrygać):
1. Na zaciskach zasilacza.
2. Na śrubkach RAMPSa
3. na zaciskach kabli od stołu na RAMPSI
4. napięcie na stole

podaj wszystkie 4 wartości.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
koziol666
Posty: 12
Rejestracja: 01 kwie 2017, 01:32

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: koziol666 » 16 kwie 2017, 00:10

rafaljot pisze:sorki za post pod postem. Zacznij od tego by wziąć miernik i mierz napięcie w trakcie grzania stołu (zanim włączy się PID i dioda zacznie mrygać):
1. Na zaciskach zasilacza.
2. Na śrubkach RAMPSa
3. na zaciskach kabli od stołu na RAMPSI
4. napięcie na stole

podaj wszystkie 4 wartości.

1. 12.1
2. 12,1
3. 0,3
4. 0,3

dodam że bezpieczniki są gorące
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2017, 00:16 przez koziol666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3102
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 448

Re: Stół nie grzeje się

Postautor: rafaljot » 16 kwie 2017, 00:14

zmierzyles na wyłączonym grzaniu. Zmierz, gdy stół byl zimny i grzeje się od temp pokojowej do tych 50'C. Zmierzch gdy ma powiedzmy 40 i dioda się świeci, (nie mruga).
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość