Pomoc w znalezieniu gcode

[ZU] - Zlecę Usługę (druku, wycinania, naprawy...), [WU] - Wykonam Usługę
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: hangman » 09 kwie 2019, 17:19

Cześć!
Mam ogromną prośbę o pomoc w znalezieniu, zdobyciu kodów tego ustrojstwa:

https://imgur.com/gallery/CZVb8#

Niestety jestem bardzo słabo anglojęzyczny ...nie te lata mam ;)

Jest to kopia lusterka do mojej starej Hondy PC800.
Używane kosztuje ponad 300$ i poza tym jest bardzo trudno osiągalne.
Może ktoś potrafi dotrzeć do gościa, który to wydrukował.
Oczywiście cena do uzgodnienia.
Dzięki z góry
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5055
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 768

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: dragonn » 09 kwie 2019, 17:22

Gcodu? Gcode jest konkretnie przygotowywany pod drukarkę i materiał przez co są słabo przenoszalne miedzy różnymi drukarkami/filamentami.
Tak że g-code to Ci najprawdopodobniej nic nie da...
Abys
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Blazi
Posty: 163
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:29
Drukarka: Easythreed, M200
x 91

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: Blazi » 09 kwie 2019, 17:42

Drukarka 3D to nie do końca to samo co frezarka, wykorzystuje się w niej pliki przestrzenne (.stl albo ogólnie CAD), .gcode jest jedynie zapisem wykonawczym ruchów maszyny unikalnym dla każdego modelu drukarki. Szukasz pliku CAD albo .stl, a nie .gcode. Jak modelu nie ma w ogólnodostępnych bazach w Internecie to ogólnie może być z nim problem.

Natomiast w tym przypadku... Jesteś pewny, że to wydruk a nie jakiś odlew? Może to być w prawdzie wydruk ale bardziej w technologii żywicznej, a takie są dosyć drogie (i zwykle kruche) i nawet mając projekt może być problem i ekonomicznie uzasadnionym uzyskaniem takiej jakości.

Najlepiej jakbyś zeskanował wypożyczony od kogoś oryginał w 3D (są firmy które oferują takie usługi) i zlecił wydruk z obróbką albo w technologii pozwalającej na uzyskanie takiej jakości (to też da się zlecić). Natomiast też się możesz nie zmieścić w tych 300$, chyba że na jakimś forum skrzykniesz się z kolegami którzy mogliby też potrzebować tej części i zrobicie to wspólnie.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2019, 17:45 przez Blazi, łącznie zmieniany 1 raz.
Abys, FlameRunner
Pozdrawiam,
Ten typ od oprogramowania do drukarek.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 4058
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1525
Kontaktowanie:

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: dziobu » 09 kwie 2019, 17:44

To raczej na pewno jest odlew. Nie ma tu nic charakterystycznego dla wydruków (FDM); natomiast z żywicy nikt normalny by tego nie robił (jest zbyt krucha jak na takie zastosowanie).
Abys, FlameRunner
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: hangman » 09 kwie 2019, 17:50

OK, faktycznie źle się wyraziłem, chodzi o stl.
Mam w motku obydwa oryginalne lusterka, ale zbyt słabą znajomość 3D, aby to
przelać w wiedzę zero jedynkową.
Ale OK, jeśli to odlew to spróbuję trochę samemu pomodelować,
Fusion 360 mi się skończył testowy niestety...
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 4058
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1525
Kontaktowanie:

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: dziobu » 09 kwie 2019, 17:52

hangman pisze:Fusion 360 mi się skończył testowy niestety...

Przecież jest darmowy dla hobbystów. Nawet zarabiać na tym można (do pewnego poziomu obrotów).
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2270
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 381
Kontaktowanie:

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: virgin71 » 09 kwie 2019, 17:58

F360 wystarczy kliknąć "przedłuż na kolejne 3 lata".
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: hangman » 09 kwie 2019, 17:59

I tu jest problem z moją słabo anglojęzycznościa bo nie wiem jak go aktywować...
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: hangman » 12 kwie 2019, 20:03

OK, dzięki córeczce udało się. Mam "education licence" :-)
Mogę wrócić do mieszania.

Nie mogę za to zainstalować Meshmixera, wywala taki komunikat.
Parę razy próbowałem.
Mam starą windę 7, legal.
Załączniki
meshmixer.jpg
d2f
Posty: 43
Rejestracja: 25 paź 2018, 18:21
x 25

Re: Pomoc w znalezieniu gcode

Postautor: d2f » 12 kwie 2019, 20:09

Problem jest opisany w sieci, istnieje łatwe do znalezienia rozwiązanie. Wystarczy wpisać, nawet nie całą, treść komunikatu w wyszukiwarce Google.

Wróć do „Usługi”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość