Samba de filamento
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6614
- Kontakt:
Samba de filamento
Zakłądam szpulę i coś mi nie pasuje:
Cóż. Tego jeszcze nie było
No to odwijam kawałek żeby drukarka nie czekała do rana gdy dojdzie do tego miejsca... i trafiam na to:
Yeah. Parę zwojów później okazuje się że jest to po prostu zahaczykowane połączenie dwóch nitek
no i naturalnie również zmiana kierunku nawinięcia szpuli. Mało istotny to detal, gdyż niebawem dochodzimy do supełka:
a te atrakcje to jeszcze przed połową szpuli. Ciekawe co będzie później.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Abys
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
- Abys
- Drukarz
- Drukarka: Ender 3 SKR1.4T,..
- x 396
Re: Samba de filamento
W czym problem? Przecież zostało to połączone 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ender 3 SKR 1.4 Turbo / MKS Gen L V1, Bambu Lab P1P
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 270
Jakiś moderator mi tu kiedyś wytknął, że sam sobie filament splątełem. Bo przecież nie ma fizycznej możliwości, by się źle nawinęło.
@GUTEK@
- dziobu
- Zasłużony
- x 6614
- Kontakt:
I pewnie miał racje bo oidp supełka nie miałeś.
mcxmcx
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 270
Zakładałeś kiedyś sytuację, że źle zabezpieczona lub aktualnie zdejmowana szpula może spaść z nawijarki? No chyba, że widziałeś już wszystkie linie produkcyjne u wszystkich producentów i wg ciebie nie ma takiej możliwości. Ja nie widziałem i wbrew pozorom splątany filament zdarzył mi się może ze dwa, trzy razy w całej mojej króciutkiej karierze drukarza w tym przynajmniej raz z mojej winy w podobnej do opisanej powyżej sytuacji.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 435
Nie jestem moderatorem.Fest pisze: 19 lut 2026, 08:47 Jakiś moderator mi tu kiedyś wytknął, że sam sobie filament splątełem. Bo przecież nie ma fizycznej możliwości, by się źle nawinęło.
I nie wiem, czy Tobie wytknąłem, ale komuś wytknąłem.
Było to w temacie pokazującym linie tworzenia filamentu przez DD - ktoś spytał "a gdzie jest maszyna do plątania filamentu?"
Teraz widzę, że włosi(? - tak sądzę po tytule i kraju pobytu dziobu) taką mają
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1065
- dziobu
- Zasłużony
- x 6614
- Kontakt:
Wtedy splątanie było by pod koniec szpuli, chyba że ze spadającej szpuli rozwija się ~30% drutu.Fest pisze: 19 lut 2026, 09:45 Zakładałeś kiedyś sytuację, że źle zabezpieczona lub aktualnie zdejmowana szpula może spaść z nawijarki?
Jeśli szpula miała by spaść podczas nawijania to też wesoło, bo jest elementem naciągu podczas nawijania i dalej nie jest to takie proste. A jeśli trafia się nowa splątana to zwykle dlatego że jest za mocno nawijana i drut wchodzi pod siebie. Technicznie dalej nie jest splątana, choć ma tendencje do blokowania się.
Czy widziałem wszystkie - oczywiście że nie. Ale odkąda wiem jak to działa to splątania albo dziwnym trafem mnie omijają albo zwyczajnie jestem w stanie je rozplątać bo wiem skąd się wzięły.
Natomiast sytuacja gdy w środku szpuli ktoś łączy druty to zupełnie inna bajka; tu masz po prostu celowe działanie, chyba że kojarzysz maszynę która potrafi to zrobić automatycznie
To jedna z tych które przez lata dostałem na zasadzie "nie wiem co to; drukuj sobie jak chcesz".
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 361
Zawsze może się jakiś nowy człowiek na produkcji trafić, spadło, podniósł, zakręcił żeby się dalej nawijała 8 po sprawie.
Jedna z miliona, ma to w dupie.
Jedna z miliona, ma to w dupie.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 435
Dobrze naciągnięty filament przy nawijaniu nie ma prawa się plątać - zwoje są tak ciasne, że nowa warstwa "nie wchodzi" pomiędzy stare zwoje.dziobu pisze: 19 lut 2026, 13:36 A jeśli trafia się nowa splątana to zwykle dlatego że jest za mocno nawijana i drut wchodzi pod siebie. Technicznie dalej nie jest splątana, choć ma tendencje do blokowania się.
Inna sprawa przy ręcznym przewijaniu. Mam przewijarkę do szpul, którą budowałem dawno temu, ale dopiero po zakupie drukarki z ACE Pro była mi potrzebna. Ot po prostu nie każda szpula wchodziła do ACE - albo za małe, albo za szerokie itp. Była więc konieczność zbudowania przewijarki do końca i usunięcie wszystkich jej mankamentów. Ostatecznie te niepasujące szpule były przewijane na te pasujące.
Jakby kogoś interesowało to przewijarka to model od Storm Design: https://www.printables.com/model/769319 ... lar-design - tam trzeba sporo części podrukować.
Generalnie chodzi o to, że odwijana szpula najczęściej biegnie sobie luzem. Mam hamulec do niej, ale i tak filament jest dość luźny, przy przewijaniu. Efekt jest taki, że jak ACE wciąga filament z takiej przewiniętej szpuli to potrafi się nitka filamentu z wierzchniej warstwy "zakleszczyć" pomiędzy głębsze warstwy.
Szpula ciężka, naciąg filamentu do drukarki mocny, a kolejne warstwy luźne - to jest przepis na zakleszczanie.
Nie pomaga też to, że ACE nie ma bufora filamentu - więc jak wycofuje, to ta nitka oplata szpulę po dość dużym obwodzie. Wprawdzie kręci szpulą, ale za wolno niż powinna - zwłaszcza na szpulach zużytych w jakimś stopniu (20% zużycia wzwyż). W tym momencie niektóre szpule "fabryczne" też potrafią się zakleszczyć.
No ale takie "splątanie" jak pokazał dziobu, to już na 100% robi się z ingerencji ludzkiej...
Parafrazując wpis by artusiek: