Niszarka, kruszarka do nieudanych, lub niepotrzebnych wydruków..

Rozmowy na luzie np. o pogodzie lub śmiesznych kotach
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 463
Kontakt:

Re: Niszarka, kruszarka do nieudanych, lub niepotrzebnych wydruków..

Post autor: Igor »

Przyszedł dziobu, pozamiatał (resztki filamentu), poszedł.

Do autora tematu - co pragłes z tymi mielonymi resztkami robić? Filament, odlewy metodą "amateur prawie wtrysk" (ostatnio modna, w drukowanych formach), jakiś skup?
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
malyhenio1
x 45

Post autor: malyhenio1 »

Igor pisze: 28 mar 2026, 14:05 Przyszedł dziobu, pozamiatał (resztki filamentu), poszedł.

Do autora tematu - co pragłes z tymi mielonymi resztkami robić? Filament, odlewy metodą "amateur prawie wtrysk" (ostatnio modna, w drukowanych formach), jakiś skup?
Nic, tylko miałem taką myśl i zapytałem sie. :D
Awatar użytkownika
Zgarny
Drukarka: 101 HERO
x 39

Post autor: Zgarny »

To taką dodatkową duperelkę do przemyślenia podrzucę - a kto by to miał regenerować?
Trochę zdemolowanych noży - a i sit - od młynków do regranulatu przeszło przez moje ręce, część roboty wewnętrzne(właściciele drugiej narzędziowni w której robiłem mieli też taki kacet z kilkoma wtryskarkami), część zlecenia z zewnątrz.
Zadziwiające jak niedużo trzeba było żeby się powykruszały etc. :P
malyhenio1, WillingMagic
Major na prezydęta - krasnolótki fszytkih krajuf łonczcie się!!!
Awatar użytkownika
denior
Drukarka: P1P
x 243

Post autor: denior »

Drukarka Bambulab P1S
Awatar użytkownika
Zgarny
x 39

Parę dni wstecz Andrzej_W i morf przypomnieli mi o projektach niejakiego Norberta(vel HomoFaciens), w tym takiej oto adaptacji młynka na taki do regranulatu:

https://homofaciens.de/technics-machine ... _03_en.htm
morf
Deez
x 1

Post autor: Deez »

Z przerabianiem nieudanych wydruków na filament jest jeszcze jeden mankament, ilość przemiału nie powinna być większa niż 25% bo inaczej wychodzą babole ;)
Zgarny
Awatar użytkownika
Zgarny
x 39

Czyli troszku podobnie jak z dodawaniem regranulatu do oryginału, choć tu pamiętam zrobiliśmy kiedyś ośmiogniazdową(a nawet gorzej - janusz se zażyczył 2 razy po cztery gniazda...) na polipropylen, która na próbach chodziła bez problemu, ale tylko na regranulacie ;)
Trochę zabawy było aby ją zmusić do tego żeby na oryginale niedolanych wyprasek nie było(a praktycznie nie dało się tego uzyskać samymi parametrami wtrysku - marne czasy cykli wychodziły), a potem i tak się okazało że na docelowej wtryskarce u janusza się naleśnik robił - ładnych paru ton trzymania jej brakło.
A wystarczyło by żeby foremka sześć poziomych gniazd miała zamiast 4x2 pionowych, potrzebne trzymanie by spadło, a i wykonanie było by znacznie prostsze(no i tańsze).
Jak sobie przypomnę że dwieście wypychaczy pod nią było zamówionych(z czego ponad sto osiemdziesiąt użytych - fakt faktem około połowa tylko jako stempelki), a niektóre kanały chłodzące miały po 3/4 metra długości(nie licząc odgałęzień - i ja to paskudztwo w ulepszonym do 32HRC materiale musiałem dziubać wiertelkiem niewiele ponad fi8...), to aż dziw że się od strzału zamknęła(inna sprawa że na moich palcach - przez ponad miesiąc z czarnymi opuszkami chodziłem :P).
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 463
Kontakt:

Post autor: Igor »

Jezuśku, co ten Twój zleceniodawca zeżarł?
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Zgarny
x 39

Na szczęście nie mój - tylko jednego z byłych pracodawców ;)
Tam więcej było nakićkane - ale to już na pw jeżeli resztą historii jesteś zainteresowany :]
ODPOWIEDZ

Wróć do „O wszystkim i o niczym”