Wybór laptopa do firmy

Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 2100
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 596
Kontaktowanie:

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: marek91 » 14 mar 2019, 14:22

Z większości tego co napisałeś zrozumiałem tyle:
Zrzut ekranu 2019-03-14 o 14.15.16.png


Na szczęście mam Maca więc nie muszę tego wiedzieć :DD

A tak na serio, jeśli potrzebujesz na kompie robić takie super-techniczne rzeczy (a widać że robisz bo wnikasz w technikalia które zwykłego kowalskiego nie interesują), to nie ma się co oszukiwać, na maku będziesz się męczył i tyle. Ja używam sprzętu do internetu, prowadzenia firmy, cięcia plików i to tyle. :D
Wolę pracować na systemie, zamiast nad systemem (choć to bardziej w stronę linuxa).
carving85
Posty: 167
Rejestracja: 24 gru 2018, 10:45
x 34

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: carving85 » 14 mar 2019, 14:26

Z ciekawości. Tak czytam i Apple zrezygnowało z RAIDU? Każdego? Czy tylko jakiegoś konkretnego? I dało może coś w zamian?
Cr10 S5
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3844
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1384
Kontaktowanie:

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: dziobu » 14 mar 2019, 14:28

Z znowu z prostego pytania wyrósł wielki wątek zupełnie nie na temat :D
Kama
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
sp6vgx
Posty: 427
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 68
Kontaktowanie:

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: sp6vgx » 14 mar 2019, 15:13

carving85 pisze:Z ciekawości. Tak czytam i Apple zrezygnowało z RAIDU? Każdego? Czy tylko jakiegoś konkretnego? I dało może coś w zamian?


Zarówno niezależnego np. SoftRAID jak i wbudowanego w system - ale dotyczy to tylko dysku systemowego. W Mac-ach Pro inne dyski (nie systemowe, możesz dalej spinać). Niestety to wyklucza mirror na systemowym dysku co czasem się stosuje aby zapewnić redundancję... czy nawet jak nam na bezpieczeństwie danych nie zależy bo np. robimy sobie backup codziennie to takiego RAID 0 jak ja używam w celu wyciśnięcia jeszcze szybszych transferów z SSD (oto zaleta stripingu, wada jak padnie jeden dysk to dupa okropna).

Ale to jest tylko jeden z objawów wciśnięcia na chama użytkownikom nowego niedopracowanego jeszcze systemu plików. Pierwsza wersja jak wspomniałem nawet nie potrafiła obsługiwać dysków Apple (Fusion Drive czyli hybrydy SSD z talerzowym), w Mojave już są obsługiwane i przez to zablokowali całkowicie na dyskach systemowych SSD możliwość używania sprawdzonego od lat systemu HFS+ (może nie jakiegoś super, ale sprawdzonego i stabilnego). Generalnie rozumiem chęć wprowadzenia nowego systemu plików ale nie robi się tego na siłę i nie wierzę że Apple w rok czy dwa jest w stanie stworzyć przyzwoity system plików - patrząc np. na inne systemy czy to BRTFS czy to ZFS ile czasu musi upłynąć aby system był w pełni stabilny...
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
offroad
Posty: 32
Rejestracja: 06 paź 2018, 22:12
Lokalizacja: Wawa
x 6

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: offroad » 14 mar 2019, 16:40

https://www.x-kom.pl/p/470805-notebook- ... ecyfikacja

apple to jest produkt kierowany do żujących jarmuż i pijących sojowe latte... którzy wierzą że z jakiegoś magicznego powodu laptop wart 4000 po dodaniu logo jabłka nagle wart jest 12000 i dadzą się za to pokroić. :P
dragonn, panWiadr0, jarekb, WillingMagic
Anycubic 4MAX
Hevo łazi po głowie :)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: rafaljot » 14 mar 2019, 19:01

:rotfl2: :crazy2: wiedziałem.

@kama nigdy się nie będziesz wiedział, póki sam nie sprawdzisz. Można słuchać rad tych, którzy kierują się takimi czy innymi stereotypami i tych którzy na przykład przesiedli się z Maca na Windows, bo im się nie podobało..... jeśli takich znajdziesz.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3844
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1384
Kontaktowanie:

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: dziobu » 14 mar 2019, 20:04

Zastanawiam się co Wy robicie na tych komputerach że ot tak sobie zmieniacie ekosystem... A najbardziej się zastanawiam, dlaczego po wyraźnie podanym warunku "4. Nie chcemy Apple", mimo wszystko wciskacie pytającemu jabłuszko :)


btw.
Mój były lektor, grafik, zmienił Apple na stacje roboczą HP. Z własnej woli.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: rafaljot » 14 mar 2019, 21:56

z przekory
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
sp6vgx
Posty: 427
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 68
Kontaktowanie:

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: sp6vgx » 15 mar 2019, 00:24

rafaljot pisze::rotfl2: :crazy2: wiedziałem.

@kama nigdy się nie będziesz wiedział, póki sam nie sprawdzisz. Można słuchać rad tych, którzy kierują się takimi czy innymi stereotypami i tych którzy na przykład przesiedli się z Maca na Windows, bo im się nie podobało..... jeśli takich znajdziesz.


Nie chodzi o stereotypy ale o fakty i rzetelną ocenę sprzętu i systemu. Bo ani te komputery nie są jakoś super wykonane, anie bezawaryjne, ani nie mają jakiś super baterii - a system z roku na rok robi się coraz gorszy...

Co można przyznać są ładne i drogie... to właściwie wszystko. Te ładne to też pewna wada bo szybko się niszczą (chyba że się trzyma w gablotce) lub chucha i dmucha przy przenoszeniu owijając w folie "bąbelkową" (dla mnie komputer to narzędzie pracy więc nie mam ochoty bawić się w takie farmazony) i potem ta śliczność wygląda tak:

IMG_20190314_235103.jpg


IMG_20190314_235234.jpg


System jak to system jest jaki jest - przynajmniej GUI jak to mówią dupy nie urywa ;)

macos.jpeg


Czy jest jakaś magia ? Tak jest np. odstawianie ręcznie takich cudów aby mieć inny system plików niż chce tego Apple :)

disk_macos.jpeg


A podsumowując jak ktoś chce komputer do Facebook-a, poczty i od czasu do czasu napisania jakiegoś tekstu czyli nie ma większych wymagań do Mac jest ok. Zwłaszcza "tańsze" wersje 13" które są o wiele mniej awaryjne niż 15". Problem bardziej w tym że do takich zastosowań wystarczy byle laptop :) no ale to jak kto wydaje pieniądze to jego sprawa - do czasu gdy nie robi wody z mózgu innym :)

Po prostu Apple to stan umysłu i tyle :) Sam już do tego przywykłem z racji używania tych komputerów bardzo długo (zanim zrobiły się popularne w PL)... Już przywykłem na różnych forach że byłem hejtowany jak pisałem o jakiś błędach w systemie (mimo że potem apple mówiło o nich oficjalnie), mówiono że mnie nie stać dlatego tak piszę i inne tego typu... To jest po części przyczyna spadku jakości zarówno komputerów jak i samego systemu, bo skoro użytkownikom można zrobić kupę na głowę, a oni mówią że deszcz pada i kupują dalej - to po co się starać ot czyste biznesowe podejście :) W sumie mnie to po części boli bo szkoda mimo wszystko że coś co było fajne i lubiłem używać spada na psy... Niestety komputer wybieram raczej nie kierując się sentymentami czy amazingiem i nie widzę najmniejszego sensu wybierania obecnie tej platformy... mimo że używam takiego sprzętu dobre 20 lat...

Prawdę mówiąc to największą frajdę mam z mojej starej G5-tki na której obecnie śmiga AmigaOS :)
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Wybór laptopa do firmy

Postautor: rafaljot » 15 mar 2019, 01:12

warto dodać, że prezentowane wyżej zdjęcie to powiększenie okolic "nóżki" w prawym rogu laptopa, który ma ok 10 lat. Zadrapania są od spodu i tak widoczne, tylko dlatego bo zalega w nich brud. A i tak nie mam pojęcia jak udało Ci się tego dokonać.
To najpoważniejsze uszkodzenie?

OSX no tak jest kiepski tak długo póki nie przesiądziesz się na Windows i nie przypomnisz sobie o tym, że istnieje konieczność używania czegoś takiego jak jakiś program antywirusowy albo że komputer trzeba włączać i wyłączać, czekać aż się uruchomi.

PS: Po co używasz Graba? Cmd+Shift+4, potem spacja nie działa ?
virgin71
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Hasiok”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości