Hej,
Tarantula Pro po jakiejś godzinie druku PLA 205*C zaczyna mieć problemy z utrzymaniem temperatury aż w końcu się wyłącza ze względu na procedury bezpieczeństwa
Tak wygląda wykres temperatury.
PID zrobiony, skarpeta założona. Na PETG drukowała ładnie przy 230*C ciągiem po 7h. Dzisiaj założyłem czarny PET od SUNLU i takie cuda... Co się znowu zepsuło...
Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że było ciepło dzisiaj, PSU nie wyrabia czy coś bo jest za słabo chłodzony. Nic innego mi nie przychodzi do głowy
Tarantula Pro gubi temperaturę dyszy
- Rozarh
- Drukarz
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 317
Re: Tarantula Pro gubi temperaturę dyszy
Zauważ, że spadek temperatury w piku jest dużo bardziej stromy niż naturalne stygnięcie bloku po wyłączeniu grzałki.
Albo wsadziłeś blok grzejny do lodu (taki żart) albo masz problem z termistorem - sprawdź jego obwód i jak wygląda po wyjęciu z bloku.
Albo wsadziłeś blok grzejny do lodu (taki żart) albo masz problem z termistorem - sprawdź jego obwód i jak wygląda po wyjęciu z bloku.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- fesou
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Ender 5 (upgr)
- x 164
Stawiam na złamany/przetarty przewód. To plus specyficzna wysokość druku po godzinie może ukazać braki styku.
VORON V2.4 (serial V2.5527) ::enderON 5/Legacy/Trident :: MPCNC printer under constr.
Dobra uwaga z tym lodem, można wykluczyć PSU.
Termistor - no marnie wygląda kabelek ale od samego początku miałem z nim problemy ale wtedy pokazywał całkiem odrealnione temperatury (jak miał zwarcie) a tutaj pokazuje w miarę ok, ale znowu plus dla Ciebie, wygląda na losowy bardzo niski odczyt. Zastanawiający jest też przebieg przed pikiem. Linia ciągła, potem jakby zaczęły się problemy (te małe wahania) a nagle bach. Wydaje mi się, że jakby to był termistor to bym nie było tych wahań tylko bach od razu albo kilka.
@fesou druk był płaski na maksa, nie jest to kwestia wysokości.
Wykres jest z drugiego wydruku, z pierwszego niestety nie zrobiłem screena ale za pierwszym razem wydrukowało się więcej - to tak w ramach dodatkowego info
Czy ja dobrze czytam wykres? Grzanie stołu i głowicy jest off, a temperatura nie spada? Efekt z obszaru perpetuum mobile... Może Twój trzeszczący kabelek/termistor sprawia, że płyta główna głupieje?
Tak czy inaczej, robiąc diagnostykę musisz się pozbyć wszelkich niepewności, inaczej będą się nakładać różne zjawiska. Czyli powinieneś wymienić termistor.
A jeżeli piszesz, że już wcześniej były z nim problemy to... Zmarnowany filament i energia są więcej warte.
Tak czy inaczej, robiąc diagnostykę musisz się pozbyć wszelkich niepewności, inaczej będą się nakładać różne zjawiska. Czyli powinieneś wymienić termistor.
A jeżeli piszesz, że już wcześniej były z nim problemy to... Zmarnowany filament i energia są więcej warte.
Nie nie, off i spada przecież. Stół wolniej bo jednak ciepło była a dysza w moment.
Wiem że sarkazm, ale pisząc o problemach miałem na myśli jakieś 5 szpul temu jak rozkręcałem cały hotend, nie mogłem skręcić tak żeby nie było za mocno. Od skręcenia do teraz i po przedrukowaniu 5 szpul nic się nie działo, drukowało pięknie, aż do teraz.
Wiem że sarkazm, ale pisząc o problemach miałem na myśli jakieś 5 szpul temu jak rozkręcałem cały hotend, nie mogłem skręcić tak żeby nie było za mocno. Od skręcenia do teraz i po przedrukowaniu 5 szpul nic się nie działo, drukowało pięknie, aż do teraz.