Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Re: Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Wybaczcie, że byle jak odręcznie, ale rozjaśni to moją koncepcję. Otóż wykorzystujemy standardowe odcinki 600mm oraz 1000mm i dzielimy ramę na dwie części. Profil 2020. Przy prowadnicach 600mm w pionie podział wypadnie 100mm wyżej. Tak zastrzelona rama powinna być według mnie pancerna, a górną część wykorzystałbym do suszenia i podawania filamentu oraz "farelkę" z wentylatorami do podgrzewania lub chłodzenia komory.
- Fest
- Postów w temacie: 48
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 186
Ludzie ci mówią, że przy tych rozmiarach 20x20 to kłopoty, a ty swoje...
velkhor, Berg, morf
To tylko 10cm więcej w każdej osi, niż przewiduje oryginał dla stołu 350x350 łączony od czoła. Nie upieram się, poddaję pod analizę.
Nadal biorę pod uwagę wałki z dobrymi łożyskami w XY przy mniejszej maszynie. To nie ma być voron tylko maszyna oparta na koncepcji flying gantry.
- Fest
- Postów w temacie: 48
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 186
Mam drukarkę 320 320 290 na profilach 3030 Bosch Rexroth. Pod stół dałem zachwalane Altraxy 2020 od Hobbystore jak jeszcze byli stacjonarni i w necie, przy boszach to jest witka.
Zrób coś na kształt Ratriga jak radzą koledzy. Na ramie możesz zaoszczędzić kupując profile używane. Kosztuje to sporo roboty z pilnikiem, kątownikiem i suwmiarką o odpowiedniej długości w rękach. Na przekroju i dokładności wykonania nie oszczędzaj...
Zrób coś na kształt Ratriga jak radzą koledzy. Na ramie możesz zaoszczędzić kupując profile używane. Kosztuje to sporo roboty z pilnikiem, kątownikiem i suwmiarką o odpowiedniej długości w rękach. Na przekroju i dokładności wykonania nie oszczędzaj...
Berg, WillingMagic
- Rozarh
- Drukarz
- Postów w temacie: 6
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 338
Zobacz jak Ivanowi się gibie konstrukcja:
A pod koniec się na niej podciąga i sztywno jest...
A pod koniec się na niej podciąga i sztywno jest...
Berg
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
O tym właśnie mówię. Na boki, tył i spód przykręci się płytę mdf na kilkanaście śrub każdą i zrobi się sztywne pudło. Nie ma szans na przekoszenie lub rezonans. W oryginale rozwiązali to podobnie płytami z plexy. Dla 600x600x1000 jak pokazałem (a może nawet 800x800x1000 z MGN12 600mm w każdej osi) może pojawić się ugięcie profili XY i to można załatwić profilem 2040 ustawionym ścianką 40 pionowo. Na stole 550x550 można już zaszaleć drukując obudowy do endera 3
To nie wina Bosh vs Altrax, po prostu dużo mniejszy profil, ponadto V-slot są bardziej wiotkie od T-slot (miałem gdzieś porównanie tego samego producenta ale znaleźć nie moge).
Płytą się nie da. Musiałbyś dać naciągi napinające na każdej przekątnej. Tej z przodu też, a to bardzo utrudni obsługe, i uniemożliwi wyjęcie wydruku.
Naciągi oczywiście na tyle napięte, żeby nie wypaczyło konstrukcji i nie było za luźno....
Kolega sobie zobaczy na moją "kanapkową" konstrukcje stołu. zamiast dolnej płyty była ramka z 20x20... wyleciały w pizdu na koszt płyty 6mm, bo nawet jak dodałem usztywnienie płytą 5mm akrylową to latało niemiłośiernie.
Widze że kolega na upartego chce zrobić to po najniższych kosztach... Aż mi się przypomniała drukarka którą kiedyś widziałem na elektrodzie. Napędzania z przez LPT (z kompa) na mostkach H do tego 4 kawałki sklejni a prowadnice meblowe xD. Fakt nawet pluła plastikiem, drukowaniem bym tego nie nazwał.
Jak kolega oszczędza to nie na ramie, daj gorszy ekstruder, używki silniki, zasilacz możesz dać jakiś z kompa albo serwera (nie da rady, bedziesz chciał coś ulepszyć to wymieniasz element). ALE do cholery nie na RAMIE.
WillingMagic
Przekonaliście mnie do zmiany ramy.
Przede wszystkim chciałbym skonsultować wymiary stołu, czy jest sens iść w 550x550mm czy 450x450mm wystarczy (530mm na wysokość) do większości projektów typu protezy dla zwierząt, ramy do dronów, figury świętych itp.?
Co do ramy poproszę konkretne propozycje. 2040 w pionie i 2020 w poziomie czy 40x40 w pionie i 2040 w poziomie czy jeszcze inna konfiguracja. Z większym profilem z całości zrobi się prawie 70x70x100cm, a muszę to gdzieś postawić.
Przede wszystkim chciałbym skonsultować wymiary stołu, czy jest sens iść w 550x550mm czy 450x450mm wystarczy (530mm na wysokość) do większości projektów typu protezy dla zwierząt, ramy do dronów, figury świętych itp.?
Co do ramy poproszę konkretne propozycje. 2040 w pionie i 2020 w poziomie czy 40x40 w pionie i 2040 w poziomie czy jeszcze inna konfiguracja. Z większym profilem z całości zrobi się prawie 70x70x100cm, a muszę to gdzieś postawić.