Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Cześć wszystkim.
Biorę się za składanie drukarki na podstawie vorona 2.4 r2. Zamówiłem 6x MGN9 500mm oraz 1x MGN12 500mm. Rama wyjdzie nieco większa, niż wynikałoby to z kalkulatora, bo 640x640x1000mm na odcinkach 600mm oraz 1000mm z górną częścią 600x600x400mm przeznaczoną na drybox. Kubatura wydruku wychodzi 450x450x430mm. Łączenia planuję na blachach trójkątnych 5-otworowych oraz w kształcie T jak w rat rig v3. Szukam odpowiednich profili, na allegro widzę t6 o rozmiarze 600mm max lub torrin 1000mm. Możecie doradzić gdzie i co kupić najlepiej z przycięciem z dokładnością poniżej 0.1mm ?
Biorę się za składanie drukarki na podstawie vorona 2.4 r2. Zamówiłem 6x MGN9 500mm oraz 1x MGN12 500mm. Rama wyjdzie nieco większa, niż wynikałoby to z kalkulatora, bo 640x640x1000mm na odcinkach 600mm oraz 1000mm z górną częścią 600x600x400mm przeznaczoną na drybox. Kubatura wydruku wychodzi 450x450x430mm. Łączenia planuję na blachach trójkątnych 5-otworowych oraz w kształcie T jak w rat rig v3. Szukam odpowiednich profili, na allegro widzę t6 o rozmiarze 600mm max lub torrin 1000mm. Możecie doradzić gdzie i co kupić najlepiej z przycięciem z dokładnością poniżej 0.1mm ?
Re: Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Kolejna rzecz to stół. W oryginale max 350x350mm grubości około 10mm. Wydaje mi się, że przy 450x450mm lepiej byłoby zakupić formatkę grubości 3mm i przykręcić do 3 profili na 9 regulowany h śrub, co zniwelowałoby odkształcenia spowodowane zmianami temperatury. Czym takiego potwora grzać?
Witam.
MGN9 troche za delikatna na takiego potwora...
i tak nieśmiało zapytam po co 6szt?
Hm... 2 na Y
4 na Z ??
Jeżeli chodzi o zakup profili z czystym sumieniem moge polecić to: https://www.aluxprofile.pl/
Docięte na długość igła wszystkie identycznie. Jak postawiłem najdłuszy 98cm, na idealnie płaskiej powierzchni stał i się nie przewracał, a więc nie tylko długość ale kąty ogarniają.
Jeżeli chodzi o stół, ja mam 6mm nie reaguje jakoś na temperature strasznie, żeby się odkształcał.
Kolega sobie rzuci okiem, ja swojego wczoraj w nocy odpaliłem...
viewtopic.php?t=11207
Z grzaniem stołu bardzo istotna uwaga tutaj kilka uwag:
viewtopic.php?f=10&t=11190&p=169826
A jak kolega ma cierpliwość to może spróbować przebrnąć przez to:
viewtopic.php?t=11208
tutaj sie mega offtop zrobił, ale pierwsze posty o zabezpieczeniach jak najbardziej trafione.
MGN9 troche za delikatna na takiego potwora...
i tak nieśmiało zapytam po co 6szt?
Hm... 2 na Y
4 na Z ??
Jeżeli chodzi o zakup profili z czystym sumieniem moge polecić to: https://www.aluxprofile.pl/
Docięte na długość igła wszystkie identycznie. Jak postawiłem najdłuszy 98cm, na idealnie płaskiej powierzchni stał i się nie przewracał, a więc nie tylko długość ale kąty ogarniają.
Jeżeli chodzi o stół, ja mam 6mm nie reaguje jakoś na temperature strasznie, żeby się odkształcał.
Kolega sobie rzuci okiem, ja swojego wczoraj w nocy odpaliłem...
viewtopic.php?t=11207
Z grzaniem stołu bardzo istotna uwaga tutaj kilka uwag:
viewtopic.php?f=10&t=11190&p=169826
A jak kolega ma cierpliwość to może spróbować przebrnąć przez to:
viewtopic.php?t=11208
tutaj sie mega offtop zrobił, ale pierwsze posty o zabezpieczeniach jak najbardziej trafione.
Link do oryginału: vorondesign.com/voron. 4
4 9tki w Z, dwie w Y, 12tka w X.
Z profili znalazłem jeszcze IW-OB2020-0600BLK
4 9tki w Z, dwie w Y, 12tka w X.
Z profili znalazłem jeszcze IW-OB2020-0600BLK
To jest 20x20, zdecydowanie za słaby na takiego potwora. Poza tym to typ v-slot, taki pod rolki. Na ten gabaryt to 30x30.
Ja u siebie prowadnice na Y wymieniałem z 30x30 na 30x60.. ale się wtedy nakląłem prawie całą drukarka była do rozkręcenia.
Taka uwaga na początek... na ramie nie oszczędzaj nie warto 2x kupować. Przy takim wymiarze MUSI to być sztywne, żeby fasonu nie traciło i w rezonans nie wchodziło.
Oryginał jest na 20x20 t slot. Te z allegro to też t slot. Rama oryginalna w wersji 350x350 ma 500x500x500, u mnie 600x600x600. Tylko w oryginale łączone są czołowo, u mnie zastrzałami. To jest flying gantry, stół nieruchomy, w pionie chodzą osie xy.
Hm... to się na temat konstrukcji nie wypowiadam. Ktoś to zrobił i jak widać działa, więc na 20x20 ma szanse.
Apropo sklepu który polecałem jeszcze jedna mała uwaga, maja terminy dostawy coś koło 2 tyg, paczka leci gdzieś z holandii jak dobrze pamietam.
Konstrukcja jest przemyślana oprócz (według mnie) łączenia od czoła. Z zastrzałami tego typu nie będzie problemu z ustawieniem geometrii i rezonansem: https://rc-planeta.pl/pl/katowniki-lacz ... 68881.html
Czekam na prowadnice z wózkami, od ich działania/jakości zależeć będzie dalszy los projektu. Niby lepsze chińczyki two trees od Tymon3d_pl z allegro.
Czekam na prowadnice z wózkami, od ich działania/jakości zależeć będzie dalszy los projektu. Niby lepsze chińczyki two trees od Tymon3d_pl z allegro.
Niestety aluxprofile ma tylko v slot. W tej konstrukcji musi być t slot, ponieważ prowadnice MGN9 nie będą miały podparcia/wpadną do rowka. Może inne propozycje? w oryginale są to profile firmy Misumi.
Może ktoś się orientuje kto jest producentem profili w tej ramie: https://allegro.pl/oferta/rama-altrax-v ... 6014242841
Może ktoś się orientuje kto jest producentem profili w tej ramie: https://allegro.pl/oferta/rama-altrax-v ... 6014242841
Altrax było zdaje się marką własną hobby-store które już nie istnieje.