Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Re: Drukarka na bazie Voron 2.4 r2
Nie wiem co się tak kolega uparł na to 20 w nazwie.... :]
Profil 2040 vs 2020 ma jak mnie pamięć nie myli ma sztywność w jednej osi prawie 2x więszy, ale w drugiej to było coś z 20% więcej tylko! Tabelek nie moge znaleźć ale weryfikowałem przed wyborem profili na swoją.
Ale moim zdaniem minimum to 30x30 T-SLOT nie V-SLOT (w 3030 z resztą ich nie ma) mgn12 pasują igła. Problem może byc tylko z elementami mocowanymi na rame jak wchodzą na narożnik bo 30x30 ma gdzie indziej dzióre
Jak 3030 odpada to 40x40.
Profil 2040 vs 2020 ma jak mnie pamięć nie myli ma sztywność w jednej osi prawie 2x więszy, ale w drugiej to było coś z 20% więcej tylko! Tabelek nie moge znaleźć ale weryfikowałem przed wyborem profili na swoją.
Ale moim zdaniem minimum to 30x30 T-SLOT nie V-SLOT (w 3030 z resztą ich nie ma) mgn12 pasują igła. Problem może byc tylko z elementami mocowanymi na rame jak wchodzą na narożnik bo 30x30 ma gdzie indziej dzióre
Jak 3030 odpada to 40x40.
Cena i większe rozmiary ... rama będzie większa o 4cm w XY.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2024, 20:36 przez BB84, łącznie zmieniany 1 raz.
Profile które nie będą pracowały na zginanie nie muszą być grubsze. Grubsze i tak by wtedy nic nie wniosły do sztywności.
Można by przyoszczędzić kosztów robiąc z różnych profili. Trochę to skomplikuje łączenie, ale dać by się dało.
Można by przyoszczędzić kosztów robiąc z różnych profili. Trochę to skomplikuje łączenie, ale dać by się dało.
Z tego co doczytałem revo3d.pl stosuje 4040 w pionie i 4020 w belkach poziomych, ale przy kubaturze 600x600x600.
Kolega jak zwykle swoją matematyke, fizyke, a nawet język polski ostatnio wprowadza. Zignorować nie mogę bo kolega mniej doświadczonych w błąd wprowadza.
Twoje pytania się robią nudne, jak długo będziesz pytał, aż ktoś nie powie że 2020 jest ok?
A więc:
Proponuje zrób 20x20 ale nie pisz tutaj że coś lata i jest mało sztywne.
No dobrze nie będzie ale na pewno będzie tanio.
Dolne poziome belki mogły by być 20x20.
Górne jeżeli trzymają wyłącznie filament to też.
Tylko środkowe trzymają mechanikę która wykonuje gwałtowne ruchy. Siły przeniosą się z nich na te na pionowe, więc one też będą obciążone. Tak więc te dwie grupy belek powinny już być grubsze (albo w kształcie np. 20x40).
Czy ma znaczenie jak ułożymy te pionowe 2040? tzn. czy będą ustawione szerszą ścianką do tyłu/przodu czy na boki?atom1477 pisze: ↑03 wrz 2024, 20:55Dolne poziome belki mogły by być 20x20.
Górne jeżeli trzymają wyłącznie filament to też.
Tylko środkowe trzymają mechanikę która wykonuje gwałtowne ruchy. Siły przeniosą się z nich na te na pionowe, więc one też będą obciążone. Tak więc te dwie grupy belek powinny już być grubsze (albo w kształcie np. 20x40).
Środkowe belki poziome na pewno ustawione winny być pionowo.
Taki układ nie wymagałby większej ingerencji w plastiki, spróbuję to rozrysować.
Edit: to jest flying gantry, środkowe nie trzymają osi XY.
- majek
- Drukarz
- Postów w temacie: 20
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 526
Tu masz przykład trochę mniejszej drukarki, ale właśnie z mieszanymi profilami: viewtopic.php?p=120085#p120085
Jedyna różnica względem zaleceń, to 2020 pod szyny w Y, ale za to są podparte po środku, co naprawdę dużo daje dla sztywności całej ramy (tzn. w tym poście jest jedna strona tylko podparta, ale finalnie są obie, bo było widać dużą różnicę).
Jedyna różnica względem zaleceń, to 2020 pod szyny w Y, ale za to są podparte po środku, co naprawdę dużo daje dla sztywności całej ramy (tzn. w tym poście jest jedna strona tylko podparta, ale finalnie są obie, bo było widać dużą różnicę).