Kupiłem u skośnookich z dostawą od germańskich oprawców. Równy tydzień i paczusia u mnie: https://pl.aliexpress.com/item/9-7-samp ... 0.0.aTLwmu
Istotniejsze informacje:
- konstrukcja bramowa (stolik jeżdżący w Y),
- dwia silniki w Z (na górze),
- 30x30x42,
- w komplecie (mam model "Plus") dostałem dwie dodatkowe podwójne głowice (ciclop/chimera) z wszystkim co trzeba żeby ich użyć (stepstick, silnik, uchwyty, kable),
- jw czujnik do autolevelingu (uwaga - nie pasuje gdy jest zamocowana głowica podwójna),
- MKS Gen L V1.0,
- zasilacz 360W.
Jest to mój pierwszy składak. Miałem zrobic workloga ani odpaliłem drukarkę zanim zacząłem pisać...przykro mi ;p
Z rozpędu też nie narobiłem zdjęć "po drodze", ale nie jest to przeszkoda bo ze względu na konstrukcję do wszystkiego jest dostęp.
No to tak:
Paczusia: W środku karteczka z informacją żeby przeczytać instrukcje na SD a jakby były problemy - pisać. Pod nią dwie warstwy pianki wypełnionej częsciami: Tutaj widać że profile są masakrycznie zasyfione opiłkami. Właściwie to jest czysto - wszystkiew opiłki przykleiły się do taśmy ochronnej. Niemniej trzeba to pościągać i wyczyścić. I tak wyglądało pierwsze 40 minut składania ;p
Dalej jest już prościej; elementy ponumerowane: a cała reszta opisana. Instrukcja jest do poprzedniego modelu i rózni się symbolicznie (np zamiast kilku kątowników wpuszczanych są zewnętrzne trójkątne). Poza tym pasuje; przed każdym krokiem jest lista potrzebnych części (czasem o czymś zapomną), kolejność montażu też jest OK; do każdego kroku są też stosowne zdjęcia (czasem i z kilku perspektyw). W sumie trzeba być ostro nawalonym żeby sobie nie poradzić.
W sumie problem miałem tylko raz - do przykręcenia stołu trzeba użyć 4x 3x35 stożkowych. A ich w pudełku nie znalazłem. Użyłem jakiś swoich (miałem 3x30) ale pod koniec montażu okazało się że odpowiednia torebeczka była pod czujnikiem AL. No tak zapakowali.
Wracając jeszcze do zestawu i części:
- profile bardzo ładne; nie porysowane i równo przycięte,
- plastiki (wyglądają na wycięte laserem/wodą) również zabezpieczone (i to przyzwoicie; z pół godziny podczas montażu to ściąganie tego) - i prezentują się ślicznie,
- silniki wyglądają na nowe,
- prawie wszystkie kable zarobione (*1),
- trytytki i śrubki (czyt. rzeczy łatwo-gubialne) dorzucili w sporym nadmiarze. Śrubek (w tym kwadratowych M4 do profili) to mi zostało na pół kolejnej drukarki,
- dorzucili "niezbędne" narzędzia: śrubokręt i kilka imbusów.
A no i dostałem 2 szpule PLA. Jedna z nich ma fajny kolor: Potem rozwinę i zobaczę czy to dwa rózne czy co

(*1)
Rzeczy które trzeba dorobić samemu to:
- oprawić kabel zasilający (dają dwa w komplecie; wtyczka nasza i UK),
- oprawić kabel pomiędzy zasilaczem i kontrolerem,
- oprawić kabel z grzałki (hotend),
- oprawić kabel ze stołu,
- odciąć wtyczki od wentylatorów chłodzących sterownik, połączyć je i podpiąć do zasilacza.