Flsun i3 Plus

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
manukkk
Posty: 13
Rejestracja: 13 sty 2018, 21:48
Drukarka: Anet A8, FLSUN i3 +

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: manukkk » 11 kwie 2018, 12:07

A musi być łożysko 624Z ?? Pytam bo mam chyba ze 2 walające się 608RS czy jakoś tak. Radełko Mk8 mam bo kupiłem 2 takie ekstrudery: https://3dreaktor.pl/pl/p/Ekstruder-alu ... RepRap/806 to nie żadna reklama ;P
manukkk
Posty: 13
Rejestracja: 13 sty 2018, 21:48
Drukarka: Anet A8, FLSUN i3 +

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: manukkk » 11 kwie 2018, 12:09

przemor pisze:Też mam FLSun i3 Plus z podwójnym ekstruderem (na ten moment drukuję tylko na pojedynczym).
Używasz szyby i tego niebieskiego czujnika dołączonego do zestawu? Mi przy szybie czujnik nie łapie stołu musi praktycznie się oprzeć o szybę żeby załapał.

Tak używam szyby i tego czujnika tylko, że szybę mam z anty ramy 2mm grubości z tego co pamiętam. Natomiast zwykła szyba (używam przy anetce) ma grubość 4mm.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1831
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 496
Kontaktowanie:

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: dziobu » 11 kwie 2018, 19:19

przemor pisze:Używasz szyby i tego niebieskiego czujnika dołączonego do zestawu? Mi przy szybie czujnik nie łapie stołu musi praktycznie się oprzeć o szybę żeby załapał.

Nie, obecnie drukuję na oryginalnym stole aluminiowym. Szybę dopiero jakąś kombinuję ale na jej konto założyłem zwykłą krańcówkę.

manukkk pisze:A musi być łożysko 624Z ?? Pytam bo mam chyba ze 2 walające się 608RS czy jakoś tak.

Musi. Tzn takie przewiduje projekt. Założyłem że łożysko powinno mieć średnicę zbliżoną do radełka żeby plastiku nie odginać w żadną stronę.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
manukkk
Posty: 13
Rejestracja: 13 sty 2018, 21:48
Drukarka: Anet A8, FLSUN i3 +

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: manukkk » 11 kwie 2018, 20:34

dziobu pisze:
przemor pisze:Używasz szyby i tego niebieskiego czujnika dołączonego do zestawu? Mi przy szybie czujnik nie łapie stołu musi praktycznie się oprzeć o szybę żeby załapał.

Nie, obecnie drukuję na oryginalnym stole aluminiowym. Szybę dopiero jakąś kombinuję ale na jej konto założyłem zwykłą krańcówkę.

manukkk pisze:A musi być łożysko 624Z ?? Pytam bo mam chyba ze 2 walające się 608RS czy jakoś tak.

Musi. Tzn takie przewiduje projekt. Założyłem że łożysko powinno mieć średnicę zbliżoną do radełka żeby plastiku nie odginać w żadną stronę.


OK. Dzięki w takim razie będę musiał zamówić takie łożysko. Ciekaw jestem jak ten ekstruder poradzi sobie z cyclop'em. Bo z tego co widzę zasada działania jest podobna do oryginalnych ekstruderów z FLSUN'a.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1831
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 496
Kontaktowanie:

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: dziobu » 12 kwie 2018, 16:12

Pewnie niektórzy pamiętają zimowe szaleństwo z tym https://www.thingiverse.com/thing:571949. No to informuję że jelonki urosły :)

DD PLA Silver, dysza 0.4, warstwa 0.2mm, 100mm/s, 9h40
rozmiar: 213x189x395mm

fl_d1.jpg

fl_d2.jpg

Z daleka wygląda nawet dobrze, z bliska już jest gorzej. Nie wszystko jest idealnie równe:
fl_d3.jpg

fl_d4.jpg

Wyraźnie widać echo; szew z czasem ukryję:
fl_d5.jpg

fl_d7.jpg

I trochę włosków:
fl_d6.jpg


No to jak to w świecie reprapów...będziem tuningować dalej ;p
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
przemor
Posty: 5
Rejestracja: 09 kwie 2018, 13:38

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: przemor » 14 kwie 2018, 21:38

Paweł A możesz powiedzieć jak długie masz przewody do osi x?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1831
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 496
Kontaktowanie:

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: dziobu » 14 kwie 2018, 21:52

Najkrótszy jest do grzałki - 100cm i on w sumie determinował położenie elektroniki. Nie chciałem nic przedłużać.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
przemor
Posty: 5
Rejestracja: 09 kwie 2018, 13:38

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: przemor » 14 kwie 2018, 22:13

No ja niestety muszę przedłużyć bo moje na ten moment są zbyt krótkie i zastanawiam się o ile je przedłużać. U mnie płyta główna jest z lewej strony, ale myślę że to nie ma zbyt dużego wpływu na długość przewodów.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1831
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 496
Kontaktowanie:

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: dziobu » 14 kwie 2018, 22:15

U mnie jest na środku właśnie dlatego żeby kable wystarczyły. W instrukcji przemilczeli montaż elektroniki a wszędzie na zdjęciach jest model i3 bez "Plus", czyli mniejszy. I tam kable starczają np żeby pulpit był na górze.
Za kilka dni wrzucę jakiś sensowny zestaw zdjęć jak to teraz u mnie wygląda, tylko skończę modyfikować stół.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1831
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 496
Kontaktowanie:

Re: Flsun i3 Plus

Postautor: dziobu » 15 kwie 2018, 19:01

Grzebania w drukarkce pewnie nie skończę nigdy (chyba że ją sprzedam ;p) także dziś zakończyłem etap tuningu tak żeby działała. I jak mówiłem wrzucam kilka zdjęć co i jak. STLe wrzucę jak uporządkuję wszystko.
Na zdjęciach jest stary ekstruder, na renderach jest już nowy. Jeszcze go nie drukowałem bo chcę tam popełnić kilka zmian.

Na początek rendery; takie sobie ale widać na nich co to ważne bez pierdół z otoczenia:
Całość:
r1.jpg

Od spodu:
r2.jpg

Elektronika, zasilacz:
r3.jpg

Trzymacze kabli:
r4.jpg

Głowica:
r5.jpg

Nowy ekstruder:
r6.jpg
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość