[Lume+] fanduct

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1411
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 205
Kontaktowanie:

[Lume+] fanduct

Postautor: virgin71 » 25 cze 2018, 17:07

Hej,
ktoś może robił do Lume+ nawiew, który będzie choć odrobinę lepszy to tego co jest oferowane w postaci pliku gcode?

To chyba najgorszy nadmuch jaki widziałem :)
Awatar użytkownika
5t0z3k
Posty: 84
Rejestracja: 30 maja 2017, 23:40
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Prusa i3 MK3, LUME+
x 7

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: 5t0z3k » 25 cze 2018, 21:03

Sam posiadam Lume i nie narzekam na "dmuchanie" na wydruk.
Nie ma rzeczy które nie "wejdą", są tylko zbyt lekkie młotki.
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1411
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 205
Kontaktowanie:

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: virgin71 » 25 cze 2018, 23:03

w Lume + wszystko mi fajnie gra, poza nadmuchem. Mocowanie tego na "cienkich ściankach" też jest absurdalne moim zdaniem, ale działa.
Awatar użytkownika
innerside
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2018, 10:40
Drukarka: Lume+

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: innerside » 28 paź 2018, 10:46

Witam serdecznie. Również narzekam na jakość nadmuchu. Mam dostać od producenta plik tunelu do edycji. Jeśli się zgodzi to dostępnie go tutaj. Pozdrawiam

BTW. To mój pierwszy post na RR. Witam wszystkich!
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3447
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 514

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: rafaljot » 28 paź 2018, 12:45

Ja zrobiłem.

Wrzucam STLa i plik źródłowy w sketchUpie. Nie pamiętam która wersja jest do oryginału. Ja mam założony e3d lite i chyba jest odrobinę krótszy.

Jeśli jest za niski albo przesunięty to sobie można chwycić górę i pociągnąć. Albo daj znać jak ma być wysokość, ile to przerobię.
Zrzut ekranu 2018-10-28 o 12.46.10.png
Załączniki
fan duct v32.zip
(57.86 KiB) Pobrany 3 razy
fan duct v32.stl
(268.27 KiB) Pobrany 2 razy
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
innerside
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2018, 10:40
Drukarka: Lume+

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: innerside » 30 paź 2018, 13:08

Dziękuję @rafaljot
Wydrukowałem przy użyciu ABS (wolfix). Wymiary trzymają się perfekcyjnie (mierzyłem suwmiarką wg tego co podaje CURA).
Niestety mocowanie jest za duże i to sporo - nie dość, że połamałem wydruk, to jeszcze standardowo klips mi poszedł od turbinki z boku :D nawet po odłamaniu uszkodzonych warstw i tak nie wchodzi dokładnie do otworu turbinki.

Obrazek

https://www.dropbox.com/s/csnom1jt3p7twy1/IMG_2318.JPG
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3447
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 514

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: rafaljot » 30 paź 2018, 13:56

@innerside , aaaa do turbinki nie wchodzi. hmmm "u mnie działa".

Może przeskaluj lekko w jednym wymiarze . Np 2%. Albo coś trzeba przyciąć, przyszlifować. Jak będzie za luźno to z kolei wypadnie.
Poza tym ja tam dałem tak z boku kropelkę kleju, tak by dało się oderwać a się trzymało.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3447
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 514

Re: [Lume+] fanduct

Postautor: rafaljot » 30 paź 2018, 14:06

pasuje do jednej części:
20181030_140321.jpg


do drugiej:
20181030_140259.jpg


i poskładane razem
20181030_140418.jpg
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość