Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Holgin
Posty: 141
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 33

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 13 cze 2019, 20:00

42BYGHM809 zamówione. Ostatnio drukarka się trochę kurzy, nie mogę się zebrać żeby zaprojektować do końca nadmuch do Titana.

Tymczasem:
mcu_nxp.PNG

pcb.png

Minimum 6 osi, 2 hotendy + wsparcie dla 2 termopar (planuje do 450 stopni) lub tradycyjnych termistorów, 32 bit, współpraca z 12864 mini ekranikiem typu SKR (https://wiki.fysetc.com/Mini12864_Panel/), WiFi na ESP8266, wejście na pin DIAG z TMC2209 w celu zapobiegania gubienia kroków (jak przeforsuje odpowiedni soft :D )

Jak ktoś mi powie, że SKR 1.3 wyjdzie taniej, to zabije :D

PS oczywiście jest to projekt przyszłościowy, w obecnej drukarce nie będę wykorzystywać termopar i tak dalej... chyba.
Awatar użytkownika
Bobbik1
Posty: 202
Rejestracja: 07 mar 2019, 20:05
Drukarka: P3 Steel
x 76

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Bobbik1 » 13 cze 2019, 20:34

Ja tam widzę masę złączy , dwa tranzystory i mcu i jeszcze kupę roboty w tym Eaglu ;)
rafaljot
P3STEEL XL Titan direct E3D V6
3D printing is the Dark Souls of nerd hobbies.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4598
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 954

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: rafaljot » 13 cze 2019, 20:36

1. u mnie PT1000 daje radę z Duetem. Prościej i taniej.
2. i jestem funem osobnego zasilania do silników :P (jak w RAMPS-FD)
3. klasycznej listwy ze śrubkami na konektory U, jak w SKR PRO czy EINSY Rambo
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Holgin
Posty: 141
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 33

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 13 cze 2019, 21:03

@Bobbik1
Płytka jest skończona w ~50%; najgorsze za mną, kształt, forma i założenia są zdefiniowane :)

@rafaljot
1. PT100/PT1000 dam jako opcję w postaci nakładki, podobnie jak w Duecie. A cóż, 4 sztuki układów MAX6675 już mam, więc termopara wychodzi dość tanio :) Wybór czujnika temperatury trochę mi zajął, jestem świadom cen/wad/zalet wszystkich trzech rozwiązań.
2. Ja w gruncie rzeczy wszystko zasilam osobno - stół osobno, hotendy osobno, silniki osobno i "cała reszta" osobno :)
3. Do "niskich" prądów, czyli wszystko poza stołem, moje ulubione są złącza tego typu:
123.jpg

nie da się pomylić polaryzacji, szybki demontaż. Do stołu mam złącza śrubowe M4.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4598
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 954

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: rafaljot » 13 cze 2019, 22:45

Ad1, Ad1 W duecie nie trzeba żadnej nakładki do PT1000
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Holgin
Posty: 141
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 33

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 13 cze 2019, 23:04

To fajnie :)

Edit:

Czekaj, przecież Duet ma tak zwane "daughter card" do PT100/PT1000 lub termopary - domyślnie są termistory. Czy czegoś nie rozumiem?

Edit 2.0:

Okej, wygooglałem - faktycznie PT1000 da się podłączyć bezpośrednio w miejsce termistora, ma wystarczająco dużą rezystancję żeby czytać bezpośrednio z ADC. W Atmegach jest 10 bit, więc raczej słabo, ale 32 bitowe procki mają te 2 bity więcej, więc starczy tylko odpowiednia tabela i można podłączyć "gdziekolwiek" - aczkolwiek moim zdaniem troszkę traci się na dokładności pomiaru.

Większość PT100/PT1000 jakie znalazłem była specyfikowana max do 400 stopni - ciekaw jestem dlaczego, ale podejrzewam, że to po prostu zaokrąglenie i nic im się nie stanie w ~430 stopniach.

Jak będzie mi się chciało, to może upchnę na tej PCB wzmacniacz do czujników PT...
Awatar użytkownika
Jakub
Posty: 211
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 17

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Jakub » 14 cze 2019, 16:26

Będzie można kiedyś taką płytkę kupić? Bo zapowiada się super.
Moje maszyny 8-) :
Tevo tarantula - z laserem
Original prusa i3 mk2s - dobra (ale fajna też)
Do dyspozycji:
frezarka 3018.
W budowie:
własnej konstrukcji delta.
W planach:
Zakup racera i zabawa w pilota :thumbup: :shh:
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4598
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 954

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: rafaljot » 14 cze 2019, 16:35

Holgin pisze: aczkolwiek moim zdaniem troszkę traci się na dokładności pomiaru.


Działa wystarczająco dobrze :)
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Bobbik1
Posty: 202
Rejestracja: 07 mar 2019, 20:05
Drukarka: P3 Steel
x 76

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Bobbik1 » 14 cze 2019, 16:49

Wypuść to jako kit. PCB od chinczyka+ wsad+BOM
P3STEEL XL Titan direct E3D V6
3D printing is the Dark Souls of nerd hobbies.
Holgin
Posty: 141
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 33

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 15 cze 2019, 15:25

Jeżeli ktoś będzie chętny na poskładanie takiej płytki, bardzo chętnie odsprzedam, jednak nie wiem czy ma to sens ekonomiczny - funkcjonalność będzie podobna do SKR Pro, może z wyjątkiem obsługi termopar. Z drugiej strony, u mnie nie będzie gniazd na stepsticki, płyta jest projektowana tak, by współpracować z PCB z TMC220X, które pokazywałem wcześniej. Kiedyś zrobię też płytkę z 6xTMC5160, ale to też melodia przyszłości.

rafaljot pisze:
Holgin pisze: aczkolwiek moim zdaniem troszkę traci się na dokładności pomiaru.


Działa wystarczająco dobrze :)


Tak, zauważyłem, że Marlin też ma wpisaną obsługę PT100/PT1000 w sofcie przy wyborze czujnika temperatury. Trochę mnie to zaskoczyło szczerze mówiąc, no ale cóż :)

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: jarekb i 1 gość