Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4996
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1192

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: rafaljot » 19 cze 2019, 16:42

[ciach - FR]

nie jestem elektronikiem ale na mój rozum
PT1000
250'C R=1941 Ohm
260'C R=1977 Ohm

Są to jak najbardziej mierzalne wartości. W dodatku zachowuje się to bardzo liniowo w całym użytecznym zakresie.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
wrt503
Posty: 7
Rejestracja: 18 cze 2019, 08:05
x 1

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: wrt503 » 19 cze 2019, 19:16

Dla tych co zdążyli przeczytać małą gówno burze ze mną i Holginem. Sytuacja wyjaśniona. Kontakt z Holginem był utrudniony, ale ostatecznie pozytywne zakończenie. Zaległości Holgina ogarnięte.

Pozdrawiam
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 19 cze 2019, 19:28

FlameRunner, dziękuję za posprzątanie.
Gównoburza była, jak zwykle przez nieporozumienie. Rannych nie ma, osoba "poszkodowana" uśmiechnięta :)

@rafaljot
10 stopni różnicy i rezystancja zmieniła się o niecałe dwa procent. Dużo/mało? Nie wiem, drukarki jakoś działają więc na pewno tragedii nie ma ;) Chcę zrobić wzmacniacz do PT100/PT1000 ale nie z konieczności, tylko dlatego że a) lubię b) uczę się przy tym :)
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 10 sie 2019, 13:47

Drukarka wciąż działa i nawet drukuje!

Zamontowałem Titan Aero, chłodzenie jest w trakcie projektowania, ale coś tam daje radę drukować.
-Heatbreak tytanowy od TDI-CAD;
-radełko od Trianglelab;
-radiator Fysetc, obudowa drukowana;
-łożyska random z Aliexpress;
-Silnik 17HS4023.

Wyszło naprawdę tanio :) Tak to wygląda obecnie:
IMG_20190810_130843.jpg


Kupiłem sobie też próbkę ASA natural. Na razie jedynie podbiłem temperaturę do 245/85 i drukuje całkiem spoko. Ciężko mi było zrobić telefonem lepsze zdjęcia na tym detalu. Więcej testów (kostka, benchy) jak będzie chłodzenie do wydruku, choć nie wiem czy dla ASA jest to wskazane?

IMG_20190810_131416.jpg


Ostatnia rzecz - uruchomiłem i skonfigurowałem nową płytę główną! Marlin 2.0 jest bardzo fajny :D TMC2209 komunikują się poprawnie, za jakiś czas zmienię elektronikę na drukarce i będę testować w praktyce :)

IMG_20190810_131026.jpg
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4996
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1192

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: rafaljot » 10 sie 2019, 17:12

overclocking? :smile2:
Zrzut ekranu 2019-08-10 o 17.11.50.png
Holgin, dragonn, Jakub
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 10 sie 2019, 17:23

Zapomniałem zamówić kwarc 12 MHz SMD więc ratowałem się takim :D
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 13 sie 2019, 19:45

Sugestie/opinie? Widać, że warstwy nie są super równe - męczy mnie to.
Czy przyczyną może być:
-mechanika - jajowate koła zębate/zły naciąg paska?
-mechanika - Z-wobble? ale kurde no te trapezówki mają naprawdę minimalne bicie
-ekstruder - nierówna praca, flow? Kroki na 100mm są skalibrowane
-coś innego?
IMG_20190813_193604.jpg
IMG_20190813_193531.jpg
IMG_20190813_193523.jpg
IMG_20190813_193513.jpg
IMG_20190813_193456.jpg

W sumie tylko na pierwszym zdjęciu wygląda to źle - na innych perspektywach nawet fajnie.
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 13 wrz 2019, 21:02

Wady są w identycznych miejscach, a przed wydrukiem kostki miedzianej całkowicie wykręciłem śruby trapezowe, na nowo dobrałem/złożyłem sprzęgła, na nowo ustawiłem nakrętki na śrubach.
IMG_20190913_194026.jpg
IMG_20190913_194007.jpg
IMG_20190913_193954.jpg


Czyli co, to chyba prowadnice w Z?
Wiem, że zdjęcia są takie sobie, ale chyba widać powtarzalność..
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 13 wrz 2019, 23:26

2.jpg
1.jpg


Mam pewną teorię, zaraz przetestuję...
Abys
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: Prusa na ramie TATARA (bo Anet to to już nie jest)

Postautor: Holgin » 15 wrz 2019, 22:11

Teoria się nie sprawdziła, obniżenie acc/jerk nic nie zmieniło.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg


Ten sam GCODE. Te brokatowe kolorki fajnie się maskują..

7.jpg
8.jpg
IMG_20190915_215457.jpg


Może jednak ktoś coś napisze? :D

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości