Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 264
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 46

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: Wawok » 17 maja 2019, 11:02

Ok jestem na etapie mechanicznego poskładania wszystkiego do kupy, odpaliłem sprzęt i :
A. Nic nie wybuchło
B. Nic się nie spaliło
C. Wszystko reaguje na komendy

Stół na grzałce silikonowej 500W nagrzewa się do 100 C w 1 minutę i 25 sek. Są jakieś możliwości kalibracji PID grzałki ? Chodzi mi o to że grzałka jak grzeje to potrafi przestrzelić się nawet o około 10 C w górę - chyb że tak ma być ?

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
arkomania.pl
Posty: 381
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 145

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: arkomania.pl » 17 maja 2019, 11:35

Z tym bardzo szybkim nagrzewaniem stołu to tym uważał.
Znam parę przypadków i jeden mój, jak szyba potrafiła strzelić i to dość niebezpiecznie
szczególnie jeśli nie nosimy okularów.

Szkoda, że w firmware nie można ustawić, aby nagrzewanie szyby od 0 do około 0.5-1 minuty było z obniżoną mocą.
Zadanym, odpowiednim PWM.

Choć można, to rozwiazać gcode-ami.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4911
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1140

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: rafaljot » 17 maja 2019, 13:11

oczywiście, że musisz włączyć i skalibrować PID. Poza tym grzałka 500W to słaby pomysł.... za mocna.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 264
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 46

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: Wawok » 17 maja 2019, 13:44

arkomania.pl pisze:Z tym bardzo szybkim nagrzewaniem stołu to tym uważał.
Znam parę przypadków i jeden mój, jak szyba potrafiła strzelić i to dość niebezpiecznie
szczególnie jeśli nie nosimy okularów.

Szkoda, że w firmware nie można ustawić, aby nagrzewanie szyby od 0 do około 0.5-1 minuty było z obniżoną mocą.
Zadanym, odpowiednim PWM.

Choć można, to rozwiazać gcode-ami.


Uzywam magnetycznych podkładek z naklejoną folia PEI - zrezygnowałem z szyby

rafaljot pisze:oczywiście, że musisz włączyć i skalibrować PID. Poza tym grzałka 500W to słaby pomysł.... za mocna.


Podpowiesz jak wykonać PID dla stołu i gdzie grzebnąć ewentualnie w Marlinie ?

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4911
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1140

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: rafaljot » 17 maja 2019, 13:54

trzeba w configuration.h odkomentować:

Kod: Zaznacz cały

#define PIDTEMPBED


potem
M303 E-1 C8 S70 U1

i po zakończeniu, po parunastu minutach, zapisać do EEPROM
M500
Wawok, Abys
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 264
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 46

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: Wawok » 17 maja 2019, 13:57

arkomania.pl pisze:
Szkoda, że w firmware nie można ustawić, aby nagrzewanie szyby od 0 do około 0.5-1 minuty było z obniżoną mocą.
Zadanym, odpowiednim PWM.

Choć można, to rozwiazać gcode-ami.


Możesz rozwinąć to rozwiązanie z gcode-ami ?

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 264
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 46

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: Wawok » 17 maja 2019, 14:00

rafaljot pisze:trzeba w configuration.h odkomentować:

Kod: Zaznacz cały

#define PIDTEMPBED


potem
M303 E-1 C8 S70 U1

i po zakończeniu, po parunastu minutach, zapisać do EEPROM
M500


Dzięki wielkie .Zdaję sobie sprawę że te 500W to deczko za dużo i pewnie wraz z upływem czasu wymienię te grzałkę

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
jarekb
Posty: 127
Rejestracja: 12 gru 2017, 14:31
Lokalizacja: Tychy
Drukarka: Hypercube Evolution
x 19

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: jarekb » 17 maja 2019, 14:31

A ja twierdzę że 500 W jest OK. Zwróć uwagę tylko na to, że termistor masz przyklejony do maty grzejnej i on pokazuje inną temperature niż de facto masz na aluminium. Zwykle potrzeba jest chwili by te temperatury się wyrównały. Rozwiązaniem jest ustawianie wyższej temperatury niż potrzeba na pierwsze warstwy a potem można ją obniżyć.
X3D Corexy XS
Hypercube Evo
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 264
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 46

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: Wawok » 18 maja 2019, 12:00

Poskładałem wszystko skalibrowalem ekstrudera osie PIDy i inne nie widy i pojawił się pierwszy problem na zdjęciu widoczny. Wzdłuż osi Z powstała przerwa w w druku .. jakieś sugestie ?

Wydruk PLA
Warstwa 0,2
Stepsticki tmc2208
IMG_20190518_115708.jpg
Ostatnio zmieniony 18 maja 2019, 12:08 przez Wawok, łącznie zmieniany 1 raz.

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 291
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 92

Re: Modyfikowana Prusa i3 by Wawok

Postautor: Abys » 18 maja 2019, 12:04

Wawok pisze:Poskładałem wszystko skalibrowalem ekstrudera osie PIDy i inne nie widy i pojawił się pierwszy problem na zdjęciu widoczny. Wzdłuż osi Z powstała przerwa w w druku .. jakieś sugestie ?
IMG_20190518_115708.jpg


Oś Z?
Spróbuj ręcznie poruszać i może będzie jakiś opór w tym miejscu, najlepiej puść jakąś wazę i będziesz miał odpowiedź czy to Z czy ekstruzja.

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości