Vertex 8400

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Pajacyk0v
x 128

Re: Vertex 8400

Postautor: Pajacyk0v » 18 paź 2018, 20:33

To świetna wiadomość. Właśnie czekam na 2 sztuki na oś Z :]
cardjunk
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 750
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 105

Re: Vertex 8400

Postautor: kapi » 19 paź 2018, 09:03

Ja na Z dałem LV jak i na pozostałe osie.
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
tomekr
Posty: 67
Rejestracja: 05 wrz 2018, 21:17
x 4

Re: Vertex 8400

Postautor: tomekr » 21 paź 2018, 20:29

dragonn pisze:A nie przegrzewa się po prostu stepstick?
Druga opcja to to ze przy starcie idzie zbyt duży impuls i wtedy TMC2208 się wyłączają
do poczytania tutaj https://github.com/KevinOConnor/klipper/issues/196
co do sprzedawcy to go nie obwiniaj, nie da się tego przewidzieć.

Niee, steepstick jest z radiatorem i wali na niego z wiatraka dosyć mocno, testowałem też mniejsze prądy. Inne wydruki chodziły, ale nie było tak dużych przerw w poruszaniu osią Z. Tutaj warstwa idzie ze 2-3min i to bez opuszczania stołu. Jak będę miał czym to spróbuje pogrzebać w StealthChop2.
Na razie to padło mi podgrzewanie dyszy w drugim hotend-zie, nagle przestaje grzać po 40-50 minutach, a potem znowu zaczyna, ale to już drukowanie pozamiatane. Musze przebudować jeszcze raz mocowanie hotend-ów, nie wiem czy nie na skróty i nie wykorzystam karetki rafaljot-a, ale kusi unoszenie głowicy, no i pewnie wywalić tą płytkę drukowaną na karetce.
Te steepsticki na S109 są wystarczająco precyzyjne?, nie zależy mi na super cichej pracy.
autopaga
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2018, 17:45
x 4

Re: Vertex 8400

Postautor: autopaga » 07 gru 2018, 17:57

Może dacie dobrą radę, najpierw nakreślę moją sytuację. Miałem od jakiegoś czasu typowy problem dla k8400, czyli przegrzane piny na wtyczce do głowic. Postanowiłem się w końcu z tym uporać, kupiłem inny rodzaj wtyczki i nocy zabrałem się za przeróbkę, trochę byłem już zmęczony i z tego powodu zrobiłem następującą głupotę, obciąłem wszystkie 10 kabelków jednocześnie jak drukarka była włączona (mam podpięte światło na 12v w szafce w której jest drukarka i dlatego tak się stało), światło i drukarka zgasły i trochę zaśmierdziało palącą się elektroniką, zarobiłem nową wtyczkę. Włączyłem drukarkę wyglądało wszystko dobrze, ale po jakimś czasie zaczęło mi się dymić i śmierdzieć palonym plastikiem, okazało się że grzałki mają 430 stopni, mimo że nie włączyłem grzania czy wydruku i docelowa temperatura była 0 stopni. Generalnie oprócz tego wszystko działa, wentylatory, stepper motory itp, ale grzałki momentalnie zaczynają grzać jak tylko włączy się drukarkę (mam wstawiony włącznik przed zasilaczem). Zdemontowałem płytę główną i nie widzę żadnego śladu uszkodzenia. Cena nowej płyty głównej lekko ugina kolana, zna ktoś serwis w pl który by się podjął sprawdzenia lub macie może jakieś inne wskazówki?
Załączniki
IMG_20181207_144812.jpg
IMG_20181202_170644.jpg
IMG_20181202_170644.jpg (127.27 KiB) Przejrzano 458 razy
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4219
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 770

Re: Vertex 8400

Postautor: rafaljot » 07 gru 2018, 18:10

Polecam wymienić na inną elektronikę
Polecam RAMPS-FD + DUE + przetworniczka DC-DC na 12V, 5Amp (zaleta jest taka, żę ma takie same gniazdka pod silniki oraz osobne zasilanie na silniki, grzałki, wentylatory.

Przy zmianie elektroniki trzeba się z godzinkę pobawić z kablem do wyświetlacza. Przy okazji można dorobić sobie pin od identyfikacji wsadzenia karty.

Polecam też wywalić karetkę i zrobić w/g mojego projektu, inne modyfikacje. Jakość druku radykalnie się zmieni.

Alternatywnie.... najpewniej poszły przerzutniki Schmitta. kilka groszy za nowe. Mogłu pójść też piny w uC na szczęscie jest tam kilka wolny i da się obejść/ podmienić.

W każdym wypadku jest trochę zabawy. W pierwszej opcji przy okazji dostaniesz lepszy sprzęt.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
autopaga
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2018, 17:45
x 4

Re: Vertex 8400

Postautor: autopaga » 07 gru 2018, 18:18

Przetworniczka jest po to żeby przejść z 15v na 12v i nie zmieniać zasilacza?
Czy sterowniki silniczków można użyć te co są czy trzeba kupić nowe?
No właśnie o wyświetlacz się najbardziej martwiłem, bo już wczytywałem się w ten temat są schematy do znalezienia kabelkologii, jak rozumiem nową wtyczkę trzeba zarobić?

Czyli które to są te przerzutniki?
Obrazek

Dużo jest zabawy na koniec z softem żeby to hulało po zmianie na ramps?
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4219
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 770

Re: Vertex 8400

Postautor: rafaljot » 07 gru 2018, 18:38

1. przetworniczka - dokładnie tak, dobrze przejść na 12V , można też do…łozyć drugą do silników STEP-UP ale mocniejszą 8Amp. I dać silnikom 24-28V
2. można użyć tych co są. choć fajnie zmienić conajmniej X i Y
3. Przerzutniki to układu U9, u10, u11 , taki małe z sześciom nóżkami.

Choć mogły też pójść MOSFETy T1, T2 zdaje się od grzałek. albo te obok ,nie pamietam. symetrycznie.
Ew. da się to sprawdzić. podmieniając na ten nie użyty od stołu - T5

4. Z softem - nie - pomożemy ;)

wypnij grzałki i powiedz, czy grzeje się uC . powinien być minimalnie cieplejszy niż otoczenie. JEśli jest zdecydowanie ciepły, to pewnie poszył piny sterujące grzałkami.

JEdną grzałk∑ możesz łatwo używić przepinając na ten MOSFET od stołu i zmieniajac to w sofcie.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
autopaga
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2018, 17:45
x 4

Re: Vertex 8400

Postautor: autopaga » 07 gru 2018, 18:44

Ok, więc wybieram opcję A, z przejściem na głowice v6 było warto, więc w tym przypadku pewnie też.

Z tego co widzę arduino due jest ori albo klony <100zł, można brać klona czy padają? Gdzie dostać ramps-fd? Oprócz aliexpress na razie nie namierzyłem.

Polecam też wywalić karetkę i zrobić w/g mojego projektu, inne modyfikacje. Jakość druku radykalnie się zmieni.

Nie wiem o co chodzi z karetką. Naprowadzisz mnie gdzie masz coś na ten temat w swoich wątkach, pokopałem i nie znalazłem.
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 750
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 105

Re: Vertex 8400

Postautor: kapi » 07 gru 2018, 21:47

autopaga pisze:Nie wiem o co chodzi z karetką. Naprowadzisz mnie gdzie masz coś na ten temat w swoich wątkach, pokopałem i nie znalazłem.


Dwie strony wcześniej : viewtopic.php?p=52113#p52113
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
autopaga
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2018, 17:45
x 4

Re: Vertex 8400

Postautor: autopaga » 08 gru 2018, 15:13

Dzięki, w to na ten moment się nie będę bawił. Arduino Due zamówione, problem mam z ramps, fd znalazłem tylko na ali, czy ramps 1.6 też się sprawdzi tylko trzeba przerobić wtyczki? Jest gdzieś źródło do kupna ramps-fd od ręki że tak powiem? Czekanie miesiąc na przesyłkę z ali to trochę słaba opcja dla mnie w tym momencie.

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości