Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1587
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 730

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Pjoter » 07 paź 2021, 11:27

Hmm a Cura nie ma wbudowanego blockera supportów? Bo na 100% używałem czegoś takiego. Może to była wtyczka. Ale powiem szczerze że pod względem manualnego planowania supportów to PS wygrywa. Łatwo można blokować i wymuszać podpory różnymi kształtami.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 929
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 172

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Adinfo » 07 paź 2021, 11:31

Pjoter pisze:Hmm a Cura nie ma wbudowanego blockera supportów? Bo na 100% używałem czegoś takiego. Może to była wtyczka. Ale powiem szczerze że pod względem manualnego planowania supportów to PS wygrywa. Łatwo można blokować i wymuszać podpory różnymi kształtami.
Poszukam o tych supportach - ale Cura z automatu to podaje supporty w miejscach co ich nie powinno być czasami.

Rozumiem, że ta opcja ogólniem, o której piszesz polega na tym, że program do cięcia sam tym manipuluje i włącza wentyl w gcode tam gdzie trzeba?

Przed momentem też sobie uświadomiłem, że Cura mi ustawiła dystans 0.1mm przy supporcie a wysokość warstwy mam np. 0.3 0.35 - co by wyjaśniało też problemy, ale bez nadmuchu to mi bardzo opadnie - widzę teraz na zewnętrznych ściankach i poziomych krawędziach że wisi materiał co np. powoduje, ze łożyska 608ZZ już nie włożę bez szlifowania/drapania bo góra się zapadła.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1587
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 730

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Pjoter » 07 paź 2021, 11:56

BTW to ustawienia chłodzenia do PETG dla Prusy
Załączniki
petg.png
Adinfo, cyfron
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 929
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 172

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Adinfo » 07 paź 2021, 12:26

Cura -> Experimental -> Enable Bridge Settings -> Bridge Fan Speed

Ciekawe czy to coś da, przetestuję na jakimś mniejszym obiekcie do druku.
Załączniki
Experimental Cura.jpg
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
Bemko
Posty: 29
Rejestracja: 02 cze 2020, 19:16
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic 4 Max Pro
x 39
Kontaktowanie:

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Bemko » 09 paź 2021, 09:14

Nie jestem pewien czy Bridge Fan Speed zadziała dla miejsc z supportem. Zwróć też uwagę na parametr Minimum Bridge Wall Length.

Do chłodzenia pierwszej warstwy nad supportem służą dwa parametry:
Support -> Fan Speed Override
Support -> Supported Skin Fan Speed
Z PET-G działa to bardzo dobrze - jak się da silny nadmuch, to supporty odchodzą lepiej niż z PLA.
Pjoter, Adinfo
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 929
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 172

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Adinfo » 10 paź 2021, 09:40

Zastanawiam się jak się ma samo "Cooling" do chłodzenia wydruku (kiedy jest wyłączone) - do Bridge Fan Speed. Czy te opcje są niezależne - czy bez standardowego chłodzenia wydruku - chłodzenie mostów zadziała.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 929
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 172

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Adinfo » 12 paź 2021, 09:45

Mam dylemat w co iść z elektroniki (rezygnacja z leciwego RAMPS 1.4) - mam dwie opcje (wszystko mam na stanie) - zapas sprzed wzrostu cenowego:

Zestaw nr 1
a) Płyta MKS SGen_L V2.0 120MHZ + TMC2209 x 5 szt. (https://pl.aliexpress.com/item/4001283346331.html)
b) Wyświetlacz MKS TS35 (https://pl.aliexpress.com/item/1005001572047497.html)
c) Moduł MKS WiFi TFT v1.0 (https://pl.aliexpress.com/item/1000007115389.html)

Zestaw nr 2
a) BTT SKR V1.4 Turbo https://pl.aliexpress.com/item/4000479917841.html
b) BTT RRF WiFi V1.0 (https://pl.aliexpress.com/item/4001310631206.html)
c) BTT MINI 12864 V1.0 12864LCD x 2 szt. (https://pl.aliexpress.com/item/1005001729656149.html)
d) BTT BL Touch Auto Leveling Extend (https://pl.aliexpress.com/item/33029683485.html)
e) BTT ESP-01S (WIFI TF) (https://pl.aliexpress.com/item/33044587899.html)
f) BTT EEPROM V1.0 (https://pl.aliexpress.com/item/1005001273658144.html)
g) BTT DCDC Mode v1.0 oraz BTT Writer v1.0 (https://pl.aliexpress.com/item/4000500206294.html)
h) BTT LV8729 (6 sztuk) (https://pl.aliexpress.com/item/32881945086.html)
i) MKS TMC2209 (6 sztuk) (https://pl.aliexpress.com/item/33043140087.html)

Dodatkowe części:
a) Trianglelab 3D TOUCH x 2 szt. (https://pl.aliexpress.com/item/32840691571.html)
b) silnik dla ekstrudera - Nema 17 (17HS0423 23mm 0.42N.m 1.5A) (https://pl.aliexpress.com/item/32895756331.html)
c) BTT Cloud V1.0 SD/TF (oba rodzaje) (https://pl.aliexpress.com/item/4000991425856.html)
d) Rozdzielacz na dwa silniki dla osi Z (https://pl.aliexpress.com/item/33020816732.html)
e) endstopy (https://pl.aliexpress.com/item/32831527277.html)
f) silniki dla osi - Nema17 42BYGH 1.7A (17HS4401) (https://pl.aliexpress.com/item/4000253037343.html)

No i z softu też nie wiem czy zostać przy Marlinie czy może coś innego. No i w przypadku zestawu nr 2 jest do wykorzystania jeszcze BTT RRF. TMC2209 (trzymałem tylko w ręce ale nie konfigurowałem softu pod nie), tak samo za bardzo nie orientuję się w "standalone"/UART itp.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 929
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 172

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Adinfo » 13 paź 2021, 14:39

Dzisiaj przyszedł zasilacz Mean Well ERPF-400-12 (12V 30A 360W) - możliwe, że to wyeliminuje moje problemy z przesunięciem warstw, które występuje w ostatnim czasie. W każdym razie 185zł zapewni mi stabilność pracy, może kiedyś przejdę na 24V, ale to za jakiś czas.

Jako, że dzisiaj raczej będzie padać biorę się wieczorem za wymianę istniejącego zasilacza DELL na tego, zobaczę czy to coś zmieni na lepsze.
Załączniki
Mean Well 2.jpg
Mean Well 1.jpg
Mean Well 3.jpg
Pjoter
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 929
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 172

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: Adinfo » 14 paź 2021, 07:28

Zasilacz wymieniony, niestety przesunięcia przy wydruku dalej występują (ale to będzie widać jak zapodam fotki bo nie zdążyłem zrobić). W każdym razie zasilacz Mean Well bez obciążenia jak sprawdzałem ma 12.09V. Przy włączonej drukarce 11.95-11.96V, przy drukowaniu z włączonym stołem jest 11.85V - jak stół przestaje grzać to znowu skacze do 11.95-11.96V. Czyli podobnie jak Dell, którego odpiąłem. Tym razem przesunięcie warstw nastąpiło w osi X, już sam nie wiem co to może być. Co do stołu to mam osobny mosfet podpięty od razu z zacisków zasilacza - więc spadek napięcia i podobne nie jest od strony RAMPS 1.4. Łożyska profilaktycznie przesmarowałem oliwą maszynową, ale to w niczym nie pomogło.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 925
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, Sapphire Pro
x 206

Re: Adinfo - Prusa i3 Beer 0% Upgrade

Postautor: cyfron » 14 paź 2021, 07:55

Napięcie mierzyłeś na zaciskach zasilacza czy płyty?

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości