Copymaster3D Pro 3D Printer

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 11 maja 2022, 23:59

Profesjonalnie wychechłałem dziury w spodniej blasze:

cc01.jpg
cc02.jpg


Dalej - mocowanie wentylatora. Znalazłem jakiś 8015 24V; może nie najlepszy ale...jest. Głęboko wierzyłem że jak go wsadzę do pudła rezonansowego to będzie cichy :P Cóż, innego i tak teraz nie mam. Do tego mocowanie z gumy 3DColor:

cc03.jpg
cc04.jpg


Po wsadzeniu do blachy jest jak trzeba - z braku miejsca wewnątrz wentylator wystaje. Oczywiście wszystko pasuje ;)

cc05.jpg
cc06.jpg


Krótki powrót do krowy. Uporządkowałem kable.
cc07.jpg

Na profilach pospinałem je takimi rzepami do kabli, potem podmienię na drukowane zatrzaski. Te dwa zwitki po prawej to kabel do czujnika filamentu (którego jeszcze nie mam) i USB (z którym nie wiem co zrobić :P). Reszta jakoś tam idzie i nawet całkiem zgrabnie wyszło.
Elektronika już z radiatorami na stepach:
cc08.jpg

i zakładam pokrywę:
cc09.jpg

Między wentylatorem a radiatorami zostało tyle miejsca ile miałem przewidziane w projekcie. No kto by się spodziewał...

Pudło po skręceniu spodu wygląda...
cc10.jpg

no nie najgorzej. Może gdyby nie ta dziura na chłodzenie zasilacza... a olał. Działa.
cc11.jpg


Oryginalne nóżki mają ~15mm wysokości. Wentylator wystaje na ~8mm
cc19.jpg

czyli między nim, a podłogą jest taka sobie szpara. W związku z tym dodałem specjalne dedykowane pierścienie dystansowe do nóżek - podniosłem tym drukarkę o 5mm.

cc12.jpg
cc13.jpg


No, to tyle grzebania w podwoziu. Stawiam krowę na nogach i jedziem dalej.
Mój nowy cukierkowy pulpit:
cc14.jpg

Jego mocowanie jest - jak sporo moich projektów - zupełnie nieprzekombinowane. Na zatrzask.

q1.png
cc15.jpg

Można łatwo założyć i łatwo zdjąć. I trzyma się sztywno podczas operowania impulsatorem. Jest git!

cc16.jpg
cc17.jpg


Tym samym rozwiązałem chwilowy problem z dostępem do pulpitu po zerowaniu osi Y:
cc18.jpg



No, to pudło działa. Jeździ i grzeje. To drugie jeszcze muszę sprawdzić bo mam wrażenie że fałszuje mi wskazania.
Został tylko ten tragiczny wentylator. Dmucha na prawdę nieźle, ale stanowczo za głośno.
No i dalej już z górki - czujnik filamentu... jakieś ogarnięcie kabla USB... prowadzenie kabla do głowicy... prowadzenie filamentu... uchwyty kabli na profile...
Abys, Adinfo, aaannnd, emartinelli
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 12 maja 2022, 01:03

Jest i pierwszy wydruk z nowym sprzętem. Widać włożoną pracę. Warto było!

kk.jpg
Pjoter, Abys, morf, mcxmcx, Adinfo, aaannnd, majek, Andrzej_W, obrms
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
mcxmcx
Posty: 1988
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 216

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: mcxmcx » 12 maja 2022, 07:45

sukces na miarę naszych możliwości
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 12 maja 2022, 11:48

mcxmcx pisze:sukces na miarę naszych możliwości

JESZCZE SIĘ ZDZIWISZ
mam nadzieję
:P
mcxmcx
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 12 maja 2022, 14:43

Tu młotkiem, tam młotkiem i zaczyna to nabierać kształtów ;)

sq.jpg
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 13 maja 2022, 11:30

W końcu mogę to pudło zostawić na noc. Szum wentylatora (a i to już niedługo) to pikuś przy tym co odwalały HR4988.
Nie drukuje jakoś szaleńczo ładnie ale przy tym sprzęcie lepiej nie będzie. Poza tym zdjęcia robię kolorowi szaremu (*1) z bocznym światłem. W rzeczywistości nie jest tak źle, a nawet powiedziałbym że jest lepiej od Flsuna i3.

Figurka w trybie wazy, 40cm wysokości i kosztowała 1/3 szpuli PLA.








s01.jpg
s02.jpg
s03.jpg
s04.jpg
s05.jpg
s06.jpg
s07.jpg
s08.jpg



(*1)
Jakby ktoś pytał o przebarwienia - PLA odpadkowy. PC Gray z wtrąceniami.
Abys
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 608
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 SKR 1.4T
x 291

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: Abys » 13 maja 2022, 12:41

Już jakoś to to drukuje, ale największą zaletą tej maszynki są jej możliwości w drukowaniu bardzo dużych obiektów.
1/3 szpuli, nieźle :shock: zdjęcie aż tak nie oddaje wielkości tego modelu.. 40cm wysokości no ładnie.
Tutaj to szpula 2-5kg to pewnie standard, ale za jednym razem można konkretny model wydrukować.
Kawał maszyny, czekam/czekamy na jakiś model już nie w trybie wazy :P
Ciekaw jestem ile czasu zejdzie na wydruk takiego modelu w 3/4 możliwości tej drukarki, tydzień? ;)
dziobu
Ender 3 SKR 1.4 Turbo, MKS Gen L V1
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 13 maja 2022, 15:48

Abys pisze:1/3 szpuli, nieźle :shock: zdjęcie aż tak nie oddaje wielkości tego modelu.. 40cm wysokości no ładnie.



d1.jpg
d2.jpg


Abys pisze:Tutaj to szpula 2-5kg to pewnie standard, ale za jednym razem można konkretny model wydrukować.

Pewnie tak, ale nie bardzo mam miejsce na dużą szpulę. Na razie zostanę na małych + czujnik filamentu. Tylko mszę go sobie dorobić.
Abys pisze:Kawał maszyny, czekam/czekamy na jakiś model już nie w trybie wazy :P
Ciekaw jestem ile czasu zejdzie na wydruk takiego modelu w 3/4 możliwości tej drukarki, tydzień? ;)

Powyższy model drukował się 6.5h (warstwa 0.25mm, 40mm/s - bo w zasadzie brak chłodzenia).

Nominalnie chcę żeby drukował 80-100mm/s (nie wiem ile chłodzenie wyrobi). Załóżmy że 80mm/s; reszta 2 warstwy top/btm, 2 obrysy, 5% wypełnienia i reszta w miarę standardowa u mnie - 4/3 szpuli i niecałe 18h.
Jak go z takimi parametrami podbiję do 495mm wysokości (muszę chyba coś zmodyfikować żeby mieć dostępne te pół metra) to mam 2 szpule i 30h, czyli też bez szaleństw. Oczywiście w takich sytuacjach trzeba by pokombinować z optymalizacją wypełnienia, a jak model ma być malowany to aż opłacało by się go pociąć i drukować fragmentami. Wtedy można by ulepić coś jeszcze większego zużywając mniej plastiku.
Abys, Andrzej_W
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 14 maja 2022, 19:58

Wymieniłem głowicę na taką...lepszą. Wymieniłem 4020 dmuchający na wydruk na dwie turbiny; przy okazji zmodyfikowałem montaż do karetki dzięki czemu odzyskałem ~20mm w X. Dmuchawy mają wymienne dysze; miało być do testów ale znając życie to nigdy tego nie użyję.

Stara głowica:
d04.jpg

Nowa:

q1.png
d05.jpg


I chyba to moja pierwsza drukarka która ma dobre chłodzenie detalu.



d06.jpg
d07.jpg
d08.jpg
d09.jpg

To przetopienie na początku łuku to miejsce gdzie zauważyłem że leci 100mm/s - przegapiłem ograniczenie szybkości w slicerze.
IMHO jak na volcano z dyszą 0.8mm to wyszło nawet dobrze.
morf, Abys
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7620
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4821
Kontaktowanie:

Re: Copymaster3D Pro 3D Printer

Postautor: dziobu » 14 maja 2022, 21:42

Most 25cm ;)
Nie jest idealnie, ale to dopiero pierwsza próba ;)




m01.jpg
m02.jpg
m03.jpg
m04.jpg
Andrzej_W, morf
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości