Two Tress Sapphire Pro

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
mk77
Posty: 71
Rejestracja: 28 sty 2021, 18:27
x 3

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: mk77 » 06 mar 2021, 20:08

Podzielił byś się plikami konfiguracyjnymi ? i pochwalił byś się co w nich zmieniłeś ?
Awatar użytkownika
azael
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00
Lokalizacja: Silesia
Drukarka: Sapphire Pro
x 4

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: azael » 06 mar 2021, 21:57

mk77 pisze:Podzielił byś się plikami konfiguracyjnymi ? i pochwalił byś się co w nich zmieniłeś ?


Nie ma problemu, opublikuję ale muszę jeszcze trochę potestować bo robiłem to pierwszy raz. Nie ma w nich wiedzy tajemnej, pliki edytowałem sekcja po sekcji, za wzór miałem cfg z karty od drukarki i kilka sieciowych konfigów. W zasadzie konfig przytoczony przez kolegę @cyfron jest kompletnym i najlepiej się sprawującym. Dłubałem w zasadzie w celach edukacyjnych. :)
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 664
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, Sapphire Pro
x 127

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: cyfron » 06 mar 2021, 22:01

Mały mod i bowden skrócony z 50 do 30cm. Poza tym porządne unieruchomienie go w złączce. Teraz czas na kalibrację, bo na pewno LA się zmieniło.
IMG_20210306_154818669.jpg
IMG_20210306_214502876.jpg
IMG_20210306_215830407.jpg
mk77
Posty: 71
Rejestracja: 28 sty 2021, 18:27
x 3

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: mk77 » 06 mar 2021, 22:18

Ciekawy pomysł z takim montażem extrudera.
Ja walczę z odstawami druku 3D czyli nitkowanie, parametry pierwszej warstwy aby się ładnie kleiła itp
Na razie małymi krokami do przodu. Mam już wydrukowanych kilka elementów - w tym nowy uchwyt do krańcówki osi Z - i mogę powoli zacząć modować drukarkę aby mieć pogląd czy mody coś wnoszą czy nie
Awatar użytkownika
azael
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00
Lokalizacja: Silesia
Drukarka: Sapphire Pro
x 4

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: azael » 07 mar 2021, 11:01

cyfron pisze:Mały mod i bowden skrócony z 50 do 30cm. Poza tym porządne unieruchomienie go w złączce. [...]


Miałem Ci pisać o tym modzie ale kombinowałeś z "wieżą" więc stwierdziłem, że się nie znam. ;-) Mam druknięty bracket i dumam jak go zamocować na czymś gumowym, żeby esktruder nie grał kurantów po ramie drukarki. Na tę chwilę mam go przykręconego na dwóch gumkach kreślarskich i cisza jak makiem zasiał, ale bowden kilometrowy dlatego ten "flying" mod wydaje mi się konieczny. :git:
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 664
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, Sapphire Pro
x 127

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: cyfron » 07 mar 2021, 15:55

Wystarczy zmienić stepstick E na coś lepszego i będzie cisza. Włożyłem LV8729 ale trochę żałuję, że nie wziąłem TMC2209, bo powoli dojrzewam do włączenia UART. Poza tym klipper nie daje rady przy 128 mikrokrokach na ekstruderze. Póki co na razie jeszcze Marlin u mnie siedzi.
Awatar użytkownika
azael
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2021, 12:00
Lokalizacja: Silesia
Drukarka: Sapphire Pro
x 4

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: azael » 07 mar 2021, 16:08

Czekam na TMC2209 z Chinlandii :)
Mam problem z glutem, który rozwala mi pierwszą warstwę. W trakcie nagrzewania się dyszy cieknie materiał, staram się go usuwać, ale zanim dojedzie do miejsca druku, to zdąży zaś nakidać. Ciekawe jest to, że pierwsza pętla skirtu się nie drukuje cała, zaczyna glutem ciągnąć potem łapie linie, a glut rozwala mi warstwę. Włączyłem chłodzenie przy preheat ale to nic nie daje.
Czyżby to problem dyszy? heatbreak'a?

BTW, tak startuję z wydrukiem:

Kod: Zaznacz cały

G28 ;Home all axes
G1 Z20.0 F6000 ;Move the platform down 20mm
;Prime the extruder
G92 E0
G1 F200 E3
G92 E0
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 664
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, Sapphire Pro
x 127

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: cyfron » 07 mar 2021, 16:42

Problem długiego bowdena. Musisz zrobić dłuższą rozbiegówkę lub dłuższy skirt.
Adrian
Posty: 30
Rejestracja: 09 sty 2021, 16:17
x 7

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: Adrian » 07 mar 2021, 18:12

daj ewentualnie jeden obrys skirtu więcej i tez powinno byc git :)
mk77
Posty: 71
Rejestracja: 28 sty 2021, 18:27
x 3

Re: Two Tress Sapphire Pro

Postautor: mk77 » 07 mar 2021, 18:40

Mam dokładnie ten sam problem.
Na początku był to też problem krzywego stołu bo na środku jest wypukły i żeby głowica nie orała wydruków to musiałem trochę podnieść i miałem problem z właściwą wysokością. Jak sobie z tym poradziłem w miarę to podniosłem temp stołu przy pla do 60 stopni i mam 4 lub 5 pętli skirtu.
Muszę w końcu zamontować szkło na blat.

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości