Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
DonPempollo
Posty: 18
Rejestracja: 14 sie 2020, 18:33
x 1

Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: DonPempollo » 01 maja 2021, 13:10

Cześć

Planuje wymienić drivery osi X i Y A4988 na coś innego, chciałbym poprawić jakość druków i pozbyć się TL-Smootherów. Przy okazji wyciszyć drukarkę. Po rozeznaniu się najlepszym kandydatem wydaje się chip TMC2208 lub TMC2209 - na stronie producenta dodatkowo znalazłem procedurę wymiany A4988 na TMC2208 którą załączam.

Porównując schemat płyty głównej z instrukcją wynika z niej że przy wymianie na 2208 powinienem wymienić kondensatory:
-C8 (na płycie głównej) z 4.7uF na 100uF
-C3 (na płycie głównej) z 0.1uF na 0.022uF
-C7 (na płycie głównej) z 0.22uF na 0.1uF

-Nie za bardzo wiem co zrobić z pin11(DIAG w tmc2208) w tym temaciehttps://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=3318 jest poruszany wątek dla kilku drukarek w tym AW. Wydaje mi się że w moim przypadku najlepiej by było wylutować rezystor R7 i połączyć pady cyną wtedy na wszystkich wyjściach MS1 MS2 i DIAG pojawi się stan wysoki i wg Tabeli 2(z instrukcji wymiany) powinienem mieć wtedy 16 kroków zupełnie jak na A4988.

Nie wiem natomiast jaki to będzie miało wpływ na pin12(IndexX w 2208)

Czy jest na forum osoba która mogłaby zweryfikować czy dobrze myślę?
Załączniki
Alfawise u30 mainboard.zip
Schemat MB
(717.12 KiB) Pobrany 10 razy
AN045-How_to_replace_Allegro_A4988_with_TMC2208_01.pdf
Instrukcja wymiany A4988 na TMC2208
(788.57 KiB) Pobrany 12 razy
TMC2208_Datasheet.pdf
Nota katalogowa
(1.79 MiB) Pobrany 3 razy
DonPempollo
Posty: 18
Rejestracja: 14 sie 2020, 18:33
x 1

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: DonPempollo » 04 maja 2021, 11:11

Jestem po wymianie jednak chyba nie do końca wszystko poszło zgodnie z planem. Po próbie parkowania mam następujący komunikat jak w załączniku.

Uklad wyglada na dobrze osadzony orientacja prawidłowa.
Załączniki
20210503_125849_HDR.jpg
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 749
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 399
Kontaktowanie:

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: @GUTEK@ » 04 maja 2021, 11:35

Jak ręcznie przesuwasz te osie w których wymieniłeś układy to też żadna się nie porusza?

Pin DIAG najlepiej żeby był w powietrzu, jak nie masz możliwości czegoś odlutować po drodze to przetnij ścieżkę.
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 40
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 6

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: Rozarh » 04 maja 2021, 12:44

Tak mniejwięcej to błąd homing failed pokazuje się na wyświetlaczu gdy drukarka próbuje wyzerować oś (chyba pierwsza idzie X) i po wysłaniu na driver tylu kroków ile ma szerokość cały blat (wartości z firmware) nie dostanie z endstopa informacji, że dojechał do końca.

Co się dzieje u ciebie zanim wystąpi błąd? Następuje ruch na tej osi? silnik buczy? jest kompletna cisza? Jest założony i skonfigurowany endstop?

Jeśli głowica (na osi X) się przemieszcza w dobrym kierunku ale nie dojeżdża do krańcówki to może jest źle ustawiona liczba mikrokroków w systemie i zmieniła się ilość kroków na mm w tej osi.
DonPempollo
Posty: 18
Rejestracja: 14 sie 2020, 18:33
x 1

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: DonPempollo » 04 maja 2021, 13:10

@GUTEK@ pisze:Jak ręcznie przesuwasz te osie w których wymieniłeś układy to też żadna się nie porusza?

Pin DIAG najlepiej żeby był w powietrzu, jak nie masz możliwości czegoś odlutować po drodze to przetnij ścieżkę.


Obecnie Diag i IndexX jest nie połączony inaczej nie da sie tego zrobić. Dodaje zdjecie zeby zobrazowac przebieg ścieżek.
Załączniki
20210503_120731_HDR.jpg
DonPempollo
Posty: 18
Rejestracja: 14 sie 2020, 18:33
x 1

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: DonPempollo » 04 maja 2021, 13:28

Rozarh pisze:Tak mniejwięcej to błąd homing failed pokazuje się na wyświetlaczu gdy drukarka próbuje wyzerować oś (chyba pierwsza idzie X) i po wysłaniu na driver tylu kroków ile ma szerokość cały blat (wartości z firmware) nie dostanie z endstopa informacji, że dojechał do końca.

Co się dzieje u ciebie zanim wystąpi błąd? Następuje ruch na tej osi? silnik buczy? jest kompletna cisza? Jest założony i skonfigurowany endstop?

Jeśli głowica (na osi X) się przemieszcza w dobrym kierunku ale nie dojeżdża do krańcówki to może jest źle ustawiona liczba mikrokroków w systemie i zmieniła się ilość kroków na mm w tej osi.


Sterownik wymieniłem na osi Y.
Jak to wyglada przed błędem:
-X ładnie dojeżdża
-kolej na Y(brak ruchu) jakies 5-10 sekund i błąd jak wyżej. Nie zauważyłem żeby były jakies dźwięki silnika itp.

Próbując ruszac osią Y z poziomu menu nic sie nie dzieje.

Endstop jest skonfigurowany i podłączony prawidłowo. Wczesniej wszystko działało jak należy. Spróbuję go recznie wcisnąć i zobaczę czy problem wystąpi. Jednak stół jest martwy i nie do konca wiem dlaczego.

Wydaje mi sie że wszystko zrobilem jak należy.
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 40
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 6

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: Rozarh » 04 maja 2021, 13:49

Hmm, co z pinami 23 i 27? - tam są różnice w rezystancjach i ustawienie prądu na silnik - czy to pasuje z prądem silnika i tym co na płycie?

Chyba pozostaje tylko oscyloskop i sprawdzanie: jaki jest stan drivera gdy dostaje polecenie ruchu: czy dostaje impulsy kroków, czy nie jest uśpiony? itp. oraz napięć wystawianych na silnik. Najlepiej po resecie przesunąć oś Y +10mm - po tym ruchu driver powinien trzymać silnik przez jakiś czas - czy da się obrócić silnik ręką chwile po przesunięciu? jaki prąd przez niego płynie? jakie napięcia na uzwojeniach? Jeśli nie ma napięć, to driver źle podłączony albo uśpiony. Jeśli są to może za małe?
DonPempollo
Posty: 18
Rejestracja: 14 sie 2020, 18:33
x 1

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: DonPempollo » 04 maja 2021, 22:19

- Gdy podłącze kabel osi Y to silnik zaczyna stawiać opór - chrupie stawia wyczuwany opór. Efekt ten jest na wyłączonej drukarce! Z ciekawości podpiąłem kabel osi X do gniazda Y i silnik X zachowuje się tak samo. Odłączając kabel efekt natychmiast ustaje. Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale wole podzielić się tym spostrzeżeniem.

- Postanowiłem że sprawdzę VREF tak samo jak w A4988 jednak na wyjściu jest tyko 0.01V kręcąc "śrubką" wartość zmienia się +-0.01V

- Zapomniałem wspomnieć że chip który wlutowałem to TMC2209

- Wspominałem że wlutuje R7 i pocynuje oba pady jednak jak to zrobiłem to tracę wyświetlacz i przylutowałem go z powrotem. Nie wpadłem na to żeby wtedy podłączyć drukarkę po USB i spróbować nią sterować.

Rozarh pisze:Hmm, co z pinami 23 i 27? - tam są różnice w rezystancjach i ustawienie prądu na silnik - czy to pasuje z prądem silnika i tym co na płycie?

Chyba pozostaje tylko oscyloskop i sprawdzanie: jaki jest stan drivera gdy dostaje polecenie ruchu: czy dostaje impulsy kroków, czy nie jest uśpiony? itp. oraz napięć wystawianych na silnik. Najlepiej po resecie przesunąć oś Y +10mm - po tym ruchu driver powinien trzymać silnik przez jakiś czas - czy da się obrócić silnik ręką chwile po przesunięciu? jaki prąd przez niego płynie? jakie napięcia na uzwojeniach? Jeśli nie ma napięć, to driver źle podłączony albo uśpiony. Jeśli są to może za małe?


23 i 27 jest nie ruszone i oba mają 100mΩ. Nie za bardzo rozumiem jak ustawia się to Rsense? Może wartość jest źle dobrana przez co jest za mało prądu żeby silnik ruszył?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2021, 22:27 przez DonPempollo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 749
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 399
Kontaktowanie:

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: @GUTEK@ » 04 maja 2021, 22:24

DonPempollo pisze:- Zapomniałem wspomnieć że chip który wlutowałem to TMC2209

Nie no brawo, patrzysz na schemat TMC2208 i wlutowujesz 2209 i jeszcze się dziwisz, że nie działa.
DonPempollo
Posty: 18
Rejestracja: 14 sie 2020, 18:33
x 1

Re: Alfawise / Longer wymiana sterownika A4988

Postautor: DonPempollo » 04 maja 2021, 22:40

@GUTEK@ pisze:
DonPempollo pisze:- Zapomniałem wspomnieć że chip który wlutowałem to TMC2209

Nie no brawo, patrzysz na schemat TMC2208 i wlutowujesz 2209 i jeszcze się dziwisz, że nie działa.


Nie widziałem wcześniej że 2209 ma dedykowany Datasheet właśnie go studiuje. Wcześniej wyczytałem że 2208=2209 czytając na szybko dodatkowe funkcje na pin7 i pin20 jednak w moim przypadku chyba nic to nie zmienia?
Załączniki
TMC2209_Datasheet_V105.pdf
(1.84 MiB) Pobrany 8 razy

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości