BYQ3D - reborn

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2017, 06:49
x 4
Kontaktowanie:

BYQ3D - reborn

Postautor: syntetyczny » 29 cze 2021, 11:46

Dzień Dobry,

Mam taką drukarkę ze sklejki BYQ3D i zamierzam ją zmodernizować:
- zamiana na 1.75mm
- ekstruder bezpośredni dodo3d
- elektrolnika DUE3DOM LE
- 3D Touch
- TMC na X i Y
- może zasilanie z xboxa na 400W, aczkolwiek zobaczymy.

Na razie rozbieram inna drukarkę 3D, corexy xs mod Sławek, taką żółciutką która robi za dawcę. Stay tuned :)
eppur si muove
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1407
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 618

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: Pjoter » 29 cze 2021, 11:50

To ja tylko powiem - zastanów się nad 24v. W ogólności jest lepsze od 12v. Lepiej silniki działają i na kablach masz mniejszy amperaż przy takiej samej mocy grzałek.
Berg
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: dragonn » 29 cze 2021, 12:08

syntetyczny pisze: - ekstruder bezpośredni dodo3d
- elektrolnika DUE3DOM LE

To są stare części, jakieś 2-3 lata przestarzałe.
W DUE3DOM LE nie warto się pakować, może i jest 32 bitowe ale bardzo mało popularne nawet u nas, ciężko znaleźć poradnik, soft który pod tym zadziała gotowy. Często trzeba rzeźbić samemu, dużo lepszym wyborem będzie albo jakiś Duet albo SKR, kwestia jaki firmware chcesz używać
dodo3d - ciężki kloc z pojedynczym radełkiem, jakiekolwiek BMG będzie lepszym wyborem o Orbierze nie wspominając nawet.
I koniecznie 24V, KONIECZNIE.

3d touch jest niepotrzeby, dla świętego spokoju lepiej dać sobie spokój z autolevlingiem, levowanie stołu to naprawdę nie jest żadna taka robota. Zdecydowana większość osób z moich obserwacji po jakimś czasie i tak olewa 3dtouchy/bltouchy, szczególnie że klony często sprawają jeszcze więcej problemów.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
morf
Posty: 2171
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 880

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: morf » 29 cze 2021, 12:26

syntetyczny pisze:Dzień Dobry,

Mam taką drukarkę ze sklejki BYQ3D i zamierzam ją zmodernizować:
- zamiana na 1.75mm
- ekstruder bezpośredni dodo3d
- elektrolnika DUE3DOM LE
- 3D Touch
- TMC na X i Y
- może zasilanie z xboxa na 400W, aczkolwiek zobaczymy.

Na razie rozbieram inna drukarkę 3D, corexy xs mod Sławek, taką żółciutką która robi za dawcę. Stay tuned :)

O kurcze musialem dwa razy oczy przetrzec czy dobrze widze Kto się "odhibernowal" ;) .
Heh jeszcze do niedawna sam mialem corexy wg sławkowego projektu.

Tak szczerze to chyba na chwilę obecną bardziej opłacałoby się kupic lepszego chinczyka z zasilaniem 24V, jakas płytką SKR z cichymi stepstikami i troche to stunnować.
Ale nie chce psuc zabawy :D
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2017, 06:49
x 4
Kontaktowanie:

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: syntetyczny » 29 cze 2021, 12:40

Pjoter pisze:To ja tylko powiem - zastanów się nad 24v. W ogólności jest lepsze od 12v. Lepiej silniki działają i na kablach masz mniejszy amperaż przy takiej samej mocy grzałek.

Ja tam koszernie, moja druga(pierwsza) drukarka drukuje na 12V od 2014r. i pożyczyłem ją koledze i na zasilanie nie narzeka.
dragonn pisze:To są stare części, jakieś 2-3 lata przestarzałe.

Nie przeszkadza mi to. A ustawianie pierwszej warstwy w Prusie MK3S działa bardzo fajnie, zwłaszcza gdy robie jakieś prześwity pod ledy, więc zapragnąłem w domu mieć też coś takiego.
morf pisze:O kurcze musialem dwa razy oczy przetrzec czy dobrze widze Kto się "odhibernowal" ;) .

Ojtam,ojtam
mcxmcx
eppur si muove
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: dragonn » 29 cze 2021, 12:45

12V będzie działać, ale 24V jest lepsze pod każdym względem, szczególnie pod względem kultury pracy silników, ciszy itd.
Zresztą to samo dotyczy reszty części, powiem tak - jeśli je już masz i chcesz zrobić modernizację po budżecie to okej, rozumiem. Ale jeśli coś będziesz kupować no to po prostu lepiej to co wymieniłem.
Co do levelowania w Prusie, tak jest to fajne ale tam to jest OGARNIĘTE i to dobrze przez producenta, cała drukarka jest odpowiednio pod to zaprojektowana.
Przejrzyj sobie forum jak często pojawiają się wątki gdzie ludzie próbują odpalić jakieś 3d touche im to nie działa
Pjoter
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2017, 06:49
x 4
Kontaktowanie:

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: syntetyczny » 29 cze 2021, 17:28

W prusaku średnio jest to ogarnięte. Daje temu 3 na 5. A napięcie, no cóż. Minimum 230VAC a najlepiej to 380VAC.
eppur si muove
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1407
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 618

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: Pjoter » 29 cze 2021, 19:09

Ale co by mogło lepiej działać w prusie, co jest źle zrobione? I o co Tobie chodzi z napięciem? Chcesz grzałkę hotendu na 230VAC mieć?
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: dragonn » 29 cze 2021, 19:28

syntetyczny pisze:W prusaku średnio jest to ogarnięte. Daje temu 3 na 5. A napięcie, no cóż. Minimum 230VAC a najlepiej to 380VAC.

Bardzo zabawne :roll: .
Nie odbierze mnie chamsko, bo nie mam takie celu ale jeśli nie chcesz żadnych porad trzeba było napisać w pierwszym poście że robisz co robisz i nikt nie przekona Cię inaczej.
Chcesz wsadzić TMC a one zdecydowanie lepiej działają z 24V niż z 12V, jak myślisz dlaczego MK2 od Prusy na A4988 była jeszcze na 12V a MK3 na 24V? I nagle wszyscy zajarzyli że TMC działają znacznie lepiej z 24V.
morf, Artu
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2017, 06:49
x 4
Kontaktowanie:

Re: BYQ3D - reborn

Postautor: syntetyczny » 30 cze 2021, 12:24

Panowie, za długo siedzę w branży aby wasze uwagi mnie "ruszyły". To wszystko o czym mówicie znam, wiem i jeżeli robiłbym modernizację hbota, albo innej dużej drukarki to pewnie bym tak zrobił.
I tak, grzanie stołu 230VAC stosuje się w dużych drukarkach, takich dużych dużych.
eppur si muove

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości