RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Znalazłeś ciekawy extruder czy głowicę? - zapodaj linka
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2622
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 223

RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: dragonn » 08 wrz 2017, 17:09

Wyskoczyło na jednej z grup na FB https://www.aliexpress.com/item/Bigtree ... 0171141d36
W końcu ktoś wpadł na to żeby poprawić wszystkie bolączki RAMPS:
- 'lepsze' mosfety
- brak głupich bezpieczników polimerowych
Jeszcze tylko jak by wtyczkę zmienili na lepszą byłby idealnie.
anraf1001
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 2208
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 263

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: rafaljot » 08 wrz 2017, 17:23

zamówiony
dragonn
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 932
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Menda90
x 89

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: Artu » 08 wrz 2017, 17:50

Ale tego "zielonego goowna" nie zmienili :fool: Poza tym, mogli dać takie bezpieczniki i podwójne linie na każdym stepstiku:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2017, 18:02 przez Artu, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :git: # Delta się buduje :mrgreen:
Moje wypociny na Thingiverse 8-)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2622
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 223

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: dragonn » 08 wrz 2017, 17:57

No pisałem, co prawda ja z tym problemów nie miałem (trzeba mieć dobrze zarobione kable) ale i tak uważam to za niepraktyczne. No ale to i tak najlepszy RAMPS jakiego widziałem.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Boston
Posty: 94
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:42

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: Boston » 26 wrz 2017, 15:27

Dzisiaj dostałem paczkę. Testował już ktoś?

Aktualnie mam drivery DRV, ale 1.5 zamówiłem z A498. Które byście założyli?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2622
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 223

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: dragonn » 26 wrz 2017, 15:28

A4988, poczytaj sobie o problemach z DRV, piszczą, prążki, gubienie kroków itd. A4988 są dobre i sprawdzone.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
emartinelli
Zasłużony
Posty: 441
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:54
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
x 72

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: emartinelli » 26 wrz 2017, 15:34

Artu pisze:Ale tego "zielonego goowna" nie zmienili :fool:

To zielone jak jest markowe to jest dobre. zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył niby te same gniazda/wtyczki w wykonaniu markowym i badziewnym...
ale znając życie wstawione jest g.
Awatar użytkownika
S3b
Posty: 175
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:44
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
x 17

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: S3b » 26 wrz 2017, 15:54

emartinelli pisze:
Artu pisze:Ale tego "zielonego goowna" nie zmienili :fool:

To zielone jak jest markowe to jest dobre. zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył niby te same gniazda/wtyczki w wykonaniu markowym i badziewnym...
ale znając życie wstawione jest g.


Dokładnie.
Mam przelutowane u siebie te złączki na takie same (zielone G) tylko lepszej jakości i jak puszczałem prąd około 16A przez to złącze to nawet nie było ciepłe. Oryginalna wtyczka Rampsa stopiła mi się po kilku chwilach przy takim prądzie :D
Ultimaker 2 Clone @1.75mm Bowden :: P3Steel @3mm direct :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::
Boston
Posty: 94
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:42

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: Boston » 26 wrz 2017, 16:07

W tym rampsie na oko widać, że to złącze jest badziewne. W 1.4 mam lepsze.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 2208
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 263

Re: RAMPS 1.5 - w końcu ktoś poprawił xD

Postautor: rafaljot » 28 wrz 2017, 15:01

ta zielona wtyczka jednak jest nieco inna niż typowo w RAMPSIE.
Załączniki
20170928_145414.jpg
20170928_145521.jpg
20170928_145355.jpg
Domell
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250

Wróć do „Ciekawostki z aliexpress/ebay itp.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość