Anycubic 4max Pro 2

Znalazłeś ciekawy extruder czy głowicę? - zapodaj linka
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1076
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 452

Anycubic 4max Pro 2

Postautor: Pjoter » 16 lis 2020, 08:05

Anycubic już wypuścił ulepszona wersję 4max.

https://aliexpress.com/item/1005001370796408.html

Najważniejsze zmiany względem poprzedniej wersji to IMHO ciche sterowniki i nowa karetka z ekstruderem direct.
Tylko że o ile poprzednia wersja się bardzo dobrze prezentowała, to teraz lepszym wyborem wydaje się flyingbear reborn. Ofc trzeba poczekać na testy obu drukarek. Sens widzę gdyby tylko drukować ABS - wtedy anycubic wygrywa bo już jest zabudowany idealnie do tego.
FlameRunner
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Bemko
Posty: 7
Rejestracja: 02 cze 2020, 19:16
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic 4 Max Pro
x 8
Kontaktowanie:

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: Bemko » 16 lis 2020, 13:41

TMC2208 były już w pierwszym 4 Max Pro na X i Y, patrząc po filmiku to dołożyli chyba tylko jeden dla Z.

Jest też strata 15mm na osi Z, 190mm może być trochę mało do niektórych zastosowań.

Ciekawe czy będzie można łatwo przerobić ekstruder, bo karetka i hotend wyglądają bardzo podobnie do poprzedniej wersji. Anycubic mógłby sprzedawać taki "upgrade kit". Pewnie znaleźliby się chętni, bo niektórzy narzekają na tego klona Titana (chociaż ja akurat nie miałem z nim większych problemów).
etet100
Posty: 149
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 13

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 17 lis 2020, 20:10

Zaczyna się ładnie. Ten pręt łączący paski po 2 stronach sobie wypadł. Teraz go wkładam to paski są zupełnie luźne, naciągam paski to wypada. Oni to zatoczyli na odcinku kilku mm i tak się to ledwo w tych łożyskach trzyma. Poza tym coś na okrągło strzela w tej plastikowej obudowie. Szukam i nie mogę dojść co. Jedna oś regularnie głośno skrzypi i piszczy jakby tam jakieś zardzewiałe łożyska założyli.

4max_awaria.jpg
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1143
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 416

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: TDI-CAD » 17 lis 2020, 20:24

Brakuje dustansow na walku. Moze wypadły albo zapomnieli o nich. Zmierz i wydrukuj tulejki dystansowe.
etet100
Posty: 149
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 13

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 17 lis 2020, 20:41

To jest tak zrobione żeby się dało włożyć bez odkręcania czegokolwiek. Wsuwasz ile się da z 1 strony, z drugiej strony ustawiasz w osi z otworem i wyrównujesz na środek żeby z każdej strony po kilka mm trzymało. W tej sposób żadnych dystansów tam nie włożę bo tego tak łatwo nie poskładam. Jakoś w końcu złożyłem ale strach znowu próbować naciągania tych pasków.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1143
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 416

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: TDI-CAD » 17 lis 2020, 20:50

Chociaż jak sie przygladnać to na zdjęciu chyba właśnie widać dystans na końcu walka . Trzeba to wyrównać z obu stron i zablokować kolami pasowymi.
etet100
Posty: 149
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 13

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 18 lis 2020, 07:07

Nic tam nie ma na pewno a koła są zbyt daleko od końców.

Puściłem na noc wydruk to po około 2 godzinach coś się powiesiło. Oczywiście do rana wszystkie grzałki grzały (ale chyba nie na max tylko ze stabilizacją). Wcześniej zawiesił mi się w czasie ustawiania czegoś na wyświetlaczu.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 6347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1978

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: rafaljot » 18 lis 2020, 07:33

pojedyncza oś Z na tulejkach a nie kulkowych? Hmm....no nie wiem czy to upgrejd.
Prusa i3 mk3s bear upgrade - viewtopic.php?t=4251
Photon
Velleman Vertex K8400x2 - viewtopic.php?t=591
HyperCube Evolution ST 250 - viewtopic.php?t=1200
Anycubik Kossel Plus - viewtopic.php?t=3139
K40 - viewtopic.php?t=5745
Awatar użytkownika
Jose
Posty: 54
Rejestracja: 24 paź 2019, 21:50
x 17

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: Jose » 18 lis 2020, 07:48

etet100 pisze:Zaczyna się ładnie.

To nowa drukarka w wersji 2.0? Jeśli tak to zgłaszaj się do sprzedawcy. Zlokalizuj co tam tak chrupie. Na końcach wałka są czarne tuleje. Przynajmniej u mnie, ale dzisiaj jeszcze dokładnie sprawdzę. Przecież nawet na Twoim zdjęciu je widać, chyba że to tak cienie się rzucają, ale jak ponownie wypadnie wałek to mógłbyś zrobić wyraźniejsze zdjęcie z wałkiem na stole.

No i na Twoim miejscu nie zostawiał bym drukarki samej na całą noc jak ma jakiekolwiek problemy.
etet100
Posty: 149
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 13

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 18 lis 2020, 08:21

Nowa.

Ja tam żadnej tulejki nie widzę. A nie chce tego bardziej rozbierać, nawet jeśli wypada. Chwilowo złożyłem i jakoś się trzyma. Producent na informacje, że ten pręt u mnie wypada i trudno go pewnie zamocować, odpowiedział mi bezsensownym screenem "jak napisać paski". Z tego oczywiście nie wynika nic czego bym nie wiedział.

Co do zostawiania drukarki to akurat wiem. Tylko w ten sposób musiałbym przy każdej stać na okrągło. Już się kilka razy zdarzało, że wychodził przykładowo nowy marlin 2.x, i nagle grzałki po drukowaniu się przestawały wyłączać. Taki urok zabawy z drukarkami 3d.

Wróć do „Ciekawostki z aliexpress/ebay itp.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość