Anycubic 4max Pro 2

Znalazłeś ciekawy extruder czy głowicę? - zapodaj linka
Awatar użytkownika
Jose
Posty: 70
Rejestracja: 24 paź 2019, 21:50
x 20

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: Jose » 18 lis 2020, 16:25

Chińska drukarka złożona po chińsku "jakotako ". No i jeśli drukarka się rozpada podczas druku to na pewno nie wolno jej zostawić samopas. Po zmianach czy to firmware czy istotnych części też by wypadało sprawdzić czy jest sprawna i dopiero zostawiać na noc ;-) Nie mogę znaleźć jakiejś listy łożysk czy części w internecie ale u mnie jest tak:
1605712154983.jpg


Ostrości idealnie nie złapało ale po obu stronach zębatki są ewidentnie różne materiały do tego zmierzyłem średnicę suwmiarką, świecący się wałek ma 8mm a czarny 10mm

jakoś się trzyma


Powodzenia.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 496

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: TDI-CAD » 18 lis 2020, 17:34

Czarny walek to właśnie jest tulejka dystansowa.
etet100
Posty: 188
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 19

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 18 lis 2020, 18:32

Tyle razy to oglądałem i dopiero teraz widzę, że faktycznie jest tam czarna tuleja. Tylko tego nadal nie da się zrobić poprawnie. O ile z tyłu faktycznie jest dociśnięte kołami i nie przesuwa się, o tyle z przodu tuleje są luźne i sobie latają. A kół nie przesunę bo wtedy paski nie będą równolegle do prowadnic.
TDI-CAD
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 496

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: TDI-CAD » 18 lis 2020, 18:42

Trzeba poluzowac koła pasowe i przesunąć walek tak aby trzymał sie na lozyskach z dwuch stron.
etet100
Posty: 188
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 19

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 18 lis 2020, 18:58

No i trzyma się ale nie tak jak z tyłu. Jak rozsunę koła to paski nie będą równolegle do prowadnic. A w tej chwili są w miarę równolegle ale metalowa oś ma luz na boki. Jeżeli jeszcze kiedyś wypadnie to chyba będę musiał zmienić te tuleje na jakieś dłuższe.
etet100
Posty: 188
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 19

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 22 lis 2020, 00:30

Bemko pisze:TMC2208 były już w pierwszym 4 Max Pro na X i Y, patrząc po filmiku to dołożyli chyba tylko jeden dla Z.


To chyba nic nie dołożyli bo w środku są dwa białe stepsticki TMC i trzy jakieś inne. A oś Z chodzi wyjątkowo głośno i ogólnie mało atrakcyjnie.
mr.electro
Posty: 1
Rejestracja: 22 gru 2020, 21:54

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: mr.electro » 22 gru 2020, 22:00

Witam

Posiadam wspomnianą w tytule drukarkę.
Robił już ktoś jakieś modyfikacje w celu polepszenia kultury pracy i jakości wydruków?
Mam problem z drukiem PLA i PETG (sprawdzane na filamencie DD).
Chiński PLA, który był dołączony do drukarki całkiem dobrze się spisywał.
Z ABS'u DD w miarę wszystko wychodzi.
Możliwe, że jest to kwestia ustawienia odpowiedniego profilu, ale kombinowałem na różne sposoby i wychodziło tylko gorzej.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1366
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 597

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: Pjoter » 23 gru 2020, 10:13

Najlepiej będzie zrobić nowy temat - opis problem, wstaw zdjęcia, pokaz profile na których drukujesz
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
etet100
Posty: 188
Rejestracja: 15 gru 2017, 15:15
x 19

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: etet100 » 23 gru 2020, 11:04

Mi się jako tako udało coś podrukować z pla jak założyłem to https://www.thingiverse.com/thing:4686672. Ale kiedy któryś już raz filament wyciekł mi gdzieś z boku to zmieniłem blok na większy V6 i znowu testuje inne systemy chłodzenia. Miałem też już już zamontowany klon mosquito ale chwilowo wróciłem jednak do oryginalnego rozwiązania. No i marlina mam zmienionego na 2.x. Ale jak tak dalej pójdzie to się pogodze z Flashforge.
grego
Posty: 106
Rejestracja: 24 paź 2017, 13:40
x 1

Re: Anycubic 4max Pro 2

Postautor: grego » 23 gru 2020, 11:48

Dziwne, ja mam co prawda 4Max Pro starszą wersje z gorszym ekstruderem (aktualnie robie nowy wózek z V6 i BMG) , ale nawet na stockowym wydruki z PLA były bardzo dobre, ABS nie próbowałem. Naciągnąć paski i równo ustawić oś X. Ja po wymienie softu na Marlina musiałem drukować PLA w temp 230, gdzies było przekłamanie.

Wróć do „Ciekawostki z aliexpress/ebay itp.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości