Trudny wybór

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Lottix
Postów w temacie: 8

Re: Trudny wybór

Post autor: Lottix »

Myślę że jak nabiorę wprawy i będę wiedział co gdzie żeby nie zepsuć to z chęcią w wolnym czasie będę starał się coś dopracowywać, ale na starcie mimo to przez chociażby te pół roku chciałbym żeby też jakoś przyjemnie drukowała, dopóki się z nimi trochę nie oswoję.
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Postów w temacie: 2
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 326

Post autor: Rozarh »

Kiedyś polecałbym również Bambu Lab, ale polityka firmy wyszła na jaw - niedługo kończą wsparcie dla swoich drukarek i póki co nie pokazują jakie mają dalsze plany.
Prusa nie robi takich numerów - nowe modele drukarek się pojawiają. O zakończeniu wsparcia niech się wypowiedzą koledzy, którzy je posiadają. Dokumentacja Prusy online to kopalnia wiedzy i również po polsku.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
mpk
Postów w temacie: 1
x 111

Post autor: mpk »

Rozarh pisze: 05 maja 2024, 10:47 Kiedyś polecałbym również Bambu Lab, ale polityka firmy wyszła na jaw - niedługo kończą wsparcie dla swoich drukarek i póki co nie pokazują jakie mają dalsze plany.
Ale to już chyba nieaktualne. Znaczy aktualne mniej. Bo ZTCP, to pierwotne 2025 (czy tam 7) wydłużyli do 2029.
morf
Lottix
Postów w temacie: 8

Post autor: Lottix »

Rozarh pisze: 05 maja 2024, 10:47 Kiedyś polecałbym również Bambu Lab, ale polityka firmy wyszła na jaw - niedługo kończą wsparcie dla swoich drukarek i póki co nie pokazują jakie mają dalsze plany.
Prusa nie robi takich numerów - nowe modele drukarek się pojawiają. O zakończeniu wsparcia niech się wypowiedzą koledzy, którzy je posiadają. Dokumentacja Prusy online to kopalnia wiedzy i również po polsku.
Wydaje mi się że to jest kluczowa informacja bo nie wiedziałem że w drukarkach też jest jak telefonach wolał bym żeby działała póki się nie zepsuje a nie póki firma zadecyduje. Wiecie jak to jest w anycubic przede wszystkim wcześniej wspomnianej kobrze 2 pro, bo z tego co wiem też jest aplikacja, i to chyba jako jedyna możliwość łączności drukarki z urządzeniem bo do komputera z tego co znalazłem się nie łączy nawet przez kabel
Awatar użytkownika
grzechotek
Drukarka: Ender 3 Mod
x 13

Post autor: grzechotek »

morf pisze: 04 maja 2024, 18:13 Może bambulab A1 mini?
Uważasz, że warto kupić A1 mini z podajnikiem na 4 kolory? Podoba mi się jej mały rozmiar, ale konstrukcja bez ramy jakoś mnie odrzuca. Martwię się stabilnością.
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 272
Kontakt:

Post autor: Igor »

Lottix pisze: 05 maja 2024, 12:03 wolał bym żeby działała póki się nie zepsuje a nie póki firma zadecyduje
W takim razie tylko "zwykła" autonomiczna drukarka. Tzn taka której jedyną potrzebną do działania siecią jest sieć zasilająca. Plus karta SD lub port USB (dla pendrive) do podawania jej plików gcode. Wygenerowanych przez Slicer, jawnych plików *.gcode. Wszelkie wynalazki z wbudowanym ransomware (druk z chmury, automatyczne aktualizacje, wymagana apka producenta na kompie lub telefonie) odpadają. Dopracowanej drukarce żadna zmiana nie jest potrzebna, poza zmianą filamentu. Wsparcie też nie. Bo po prostu działa.

Używana (oryginalna) Prusa może nie będzie tak szybka jak Bambus* ale to jest niezarąbywalna konstrukcja która będzie działać "póki się nie zepsuje" co nie nastąpi za szybko bo części są dobrej jakości. Na dzień dobry najwyżej nasmarować łożyska (jeśli z duuuużym przebiegiem), włożyć filament i drukować. W 2000 zł za którąś z wersji Mk3/Mk3S/Mk3S+spokojnie się zmieścisz, jeszcze może na filament zostanie. Różnice pomiędzy nimi są w praktyce zaniedbywalne/benchmarkowe.

*po wymianie dyszy na CHT Volcano 0.5 mm za dwie dychy i zmianie profili w Slicerze potrafi zwłaszcza techniczne części wypluwać szybko.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Artu
Drukarz
Drukarka: Anycubic Delta +
x 476
Kontakt:

Post autor: Artu »

morf
Pozdrawiam, Artur

# Delta Anycubic - na sprzedaż...

# Bambu Lab A1 + AMS mini - drukuje jak szalona :mrgreen:

Moje wypociny na Thingiverse 8-)
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 326

Post autor: Rozarh »

Igor pisze: 11 cze 2024, 08:17 W takim razie tylko "zwykła" autonomiczna drukarka. Tzn taka której jedyną potrzebną do działania siecią jest sieć zasilająca. Plus karta SD lub port USB (dla pendrive) do podawania jej plików gcode.
Nie dramatyzuj kolego. Sieć LAN/WiFi ma teraz w domu każdy (a jak nie ma to może tanim kosztem mieć - wystarczy router od operatora mobilnego), a podłączenie Klippera lub RepRapFirmware a nawet Marlina przez ESP3D-WEBUI po WWW jest bardzo wygodne i nie ma związku z supportami drukarek przez producentów albo wymogami pracy w chmurze. To są rozwiązania otwartoźródłowe i jak jakiś zespół porzuci pracę nad projektem to zawsze się znajdzie ktoś, kto będzie kontynuować nad nim pracę lub przerobi i wyda swoją lepszą wersję.

A do każdej drukarki potrzebujesz co jakiś czas akcesoria typu nowy podkład na stół (szyba, podkładka, aluminium) nowe dysze do drukarki (otwory dysz z dużym przebiegiem są najczęściej rozkalibrowane) rolki, łożyska, paski itp. I w takich przypadkach lepiej polegać na standardowych rozwiązaniach dostępnych dla drukarek DIY niż zamkniętych rozwiązaniach.

Oczywiście jak Cię stać to nikt nie zabrania co kilka lat kupić najnowszy model Bambu (choć moim zdaniem ich produkt flagowy X1C nie ma następcy) - produkując kupę elektrozłomu, gdyż stare "zamknięte" (w sensie projektu) drukarki są na ogół trudnym materiałem na przeróbki.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 453

Post autor: Jarewa »

No właśnie już trochę minęło a lidar nadal nie rozpracowany
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 272
Kontakt:

Post autor: Igor »

Co innego otwartoźródłowy gadżet w postaci wrzucania plików drukarce po sieci lokalnej (jak się komuś chce bawić w ustawianie tego) a co innego sprzęt który się loguje do jakiegoś serwera zewnętrznego. Ten drugi jest dla mnie nieakceptowalny, jak też nie zgadza się z marzeniem autora wątku, żeby to śmierć techniczna urządzenia a nie widzimisię producenta, skazywały je na złom.
micro
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”