Dobry reprap joł

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Awatar użytkownika
crazy8
Postów w temacie: 7

Dobry reprap joł

Post autor: crazy8 »

Jaki jest teraz 'najlepszy' diy opensourcowy projekt drukarki?
Osobiście podoba mi się hevort ale co ja tam wiem, z drugiej strony wydaję mi się że te wszystkie drukarki nie różnią się za bardzo.

Interere mnie;
pole minimum 330mmx330mm
komora (chce fiberowe filamenty do drukowania autkowych rzeczy)
wiem że to bardziej cecha extrudera ale zależy mi na dużych drukach w tpu
fajnie jakby była z tych szybszych

Z gotowych to niedawno miał premiere creality k2 plus to też o tym trochę myślę
Awatar użytkownika
Fest
Postów w temacie: 6
Drukarka: To trudna sprawa...
x 202

Re: Dobry reprap joł

Post autor: Fest »

Jeśli juz koniecznie reprap to poszedł bym w Voron Trident.
pma_
Postów w temacie: 5
x 55

Post autor: pma_ »

Z K2 to chwilę poczekaj na więcej recenzji, jak to zwykle z creality coś będzie niedopracowane, na razie widziałem, że ludzie mają jakiś problem z extruderem i z-banding. I pytanie czy potrzebujesz tak dużej drukarki.

Jak chcesz drukarkę do grzebania to SV08 (bazuje na Voron 2.4), a z opensource to jeszcze jest ratrig, które powoli drukuję.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 894

Post autor: JGFTW »

Pełno jest projektów opensource:
- Voron
- Hevort
- VzBot
- AnnexEngineering
- RatRig
- kilka przeróbek Endera jak chociażby Ender5 -> MercuryOne, Ender 3 -> Ender NG albo Ender 3 -> SwitchwireMod, ale nawet nie musisz mieć endera, żeby je sobie zrobić ;)

Nawet ciężko wyłonić najlepszy, bo nie podałeś dokładnych kryteriów oceny - czy najlepszy to tylko najszybszy? Czy może najtańszy, najszybszy i najmniej skomplikowany?

Pomijając gotowe kity do złożenia Vorona, RatRiga czy VzBota to jedyny taki komercyjny produkt (właśnie gotowiec, ale trochę DIY) jaki spełniałby założenia z tego drugiego pytania to właśnie jak kolega pma_ zasugerował jest Sovol SV08:
https://github.com/Sovol3d/SV08
https://www.sovol3d.com/products/sovol-sv08-3d-printer
Awatar użytkownika
crazy8

No przecież napisałem że 330mm kwadrat to minimum (tak naprawdę 320mm ale wole ten centymetr zapasu mieć) dlatego patrzę na K2 bo ma trochę więcej, grzaną komore i jako dodatek ams.

Najlepsza czyli jednak jakość wydruków ale wydaję mi się że to wszystko bardzo zbliżone w końcu prawie każda to corexy i ogólnie podobne do siebie.
Powiedzmy że cena nie gra roli, mogę nawet rok ją budować. Nie znaczy to jednak że będę kupował wszystko najlepsze/droższe np. jak tak patrzę na te płytki duet to nie wiem czy jest sens w to inwestować jak jest taki octopus albo manta.

Podoba mi się ten sovol ze względu cenę ale nie podoba mi się że łóżko jest tam na stałe a cała kinematyka xy rusza się góra dół - dziwne..

Hevort z kolei podoba mi się bo ma tak jak trident poziomowany stół trzema silnikami oraz (to już tylko hevort) elektronikę z boku a nie z dołu. Chociaż zabieg przeniesienia elektroniki raczej nie był by skomplikowany w jakiejkolwiek drukarce to jest to taki plusik malutki :>

edit. wspomniana ogrzewana komora była by spoko do tych nylon+cf/gf czy ppa+cf ale tutaj nie jestem pewien czy jakikolwiek reprap to posiada bo zmusza to do umiejscowienia silników po za komorą
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 2
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 582

Post autor: majek »

crazy8 pisze: 24 lis 2024, 13:01 edit. wspomniana ogrzewana komora była by spoko do tych nylon+cf/gf ale tutaj nie jestem pewien czy jakikolwiek reprap to posiada bo zmusza to do umiejscowienia silników po za komorą
Przecież Hevort ma silniki na zewnątrz.
BB84
Postów w temacie: 5
x 14

Post autor: BB84 »

Kit voron 2.4 350x350.
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1809

Post autor: morf »

Grzana komora, nie wiem dlaczego ludzie tak bardzo patrzą na to. Włączasz stół na 100C na parę minut przed wydrukiem i masz grzana komorę.
Nylon+cf akurat z uwagi na dodatki ma dużo mnjejszy skurcz. Bez problemu drukuję bez "grzanej komory"
obrms
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
crazy8

no to chyba hevort np. 350mm muszę tylko doczytać czy decydując się na 8 motorków obejdę się bez dueta
velkhor
Postów w temacie: 11
x 89

Post autor: velkhor »

crazy8 pisze: 24 lis 2024, 14:05 no to chyba hevort np. 350mm muszę tylko doczytać czy decydując się na 8 motorków obejdę się bez dueta
Masz sporo płyt które mają 8 silników.
BTT Octopus, FYSETC Spider, BTT Kraken, FLY Super8
a nawet 10 szt w BTT Octopus Max, tylko tutaj troche inny rodzaj połączenia ze stepperem i steppery sporo droższe.

Jeszcze jedna uwaga to czy chcesz sterować to tak jak w hevort z RRF czy z Klippera.
Jak RRF to zweryfikuj to bo wiem że na niektórych octopusach nie dało się tego puścić w Standalone i trzeba było używać w komplecie z "maliną".

Ja u siebie mam Btt Octopus Pro 1.1 na chipie STM32F429, bo obsługuje właśnie standalone, ale ta wersja prawie niedostępna.
Do tego płyta ma pewne ograniczenie jak dobrze kojarze... a mianowicie jak podłączysz płytę po USB, to nie da się chyba wykorzystać CAN'a.

Albo inna opcja taka bardziej "nowoczesna" jakaś płyta z CAN i silniki puścić po CAN'ie.

Co do HEVORT, poziomowanie Z, działa cudownie... ale w wersji orginalnej (na śrubach kulowych) wyjdzie kurewsko drogo. Ja swoją przerobiłe na TR8x2 z anty wooble.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”