Dobry reprap joł

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Awatar użytkownika
crazy8
Postów w temacie: 7

Re: Dobry reprap joł

Post autor: crazy8 »

Właśnie patrzyłem na te ośmiorniczki i pewnie pójdę w to + malinka = klipper. Możliwe że wersja max. Taki setup mam już troszkę przećwiczony.
Te RRF albo CAN'y to wody nieznane dla mnie.
edit. szybki google o canie i nawet fajne to, upraszcza mocno okablowanie możliwe że użyję. Jeśli dobrze widzę octo max ez ma jakieś canowe funkcje

Jak patrze na ceny śrub na alie to nie jest tragicznie z 80zł za jedną + prawie drugie tyle na te wooblex coś
Awatar użytkownika
fesou
Postów w temacie: 1
Drukarka: Ender 5 (upgr)
x 174

Post autor: fesou »

Przy malinie to można i dwie osobne płytki mniejsze obsługiwać na klipperze - nie musisz iść w pojemną płytę jak coś Ci zalega w szufladach
VORON V2.4 (serial V2.5527) ::enderON 5/Legacy/Trident :: MPCNC printer under constr.
velkhor
Postów w temacie: 11
x 89

Post autor: velkhor »

crazy8 pisze: 24 lis 2024, 18:55 Właśnie patrzyłem na te ośmiorniczki i pewnie pójdę w to + malinka = klipper. Możliwe że wersja max. Taki setup mam już troszkę przećwiczony.
Te RRF albo CAN'y to wody nieznane dla mnie.
edit. szybki google o canie i nawet fajne to, upraszcza mocno okablowanie możliwe że użyję. Jeśli dobrze widzę octo max ez ma jakieś canowe funkcje
No właśnie CAN wygląda obiecująco, co prawda do silnika XYZ, kabli nie oszczędza bo nadal idą 4, tylko że 2 zasilajace i 2 can, ale już rrzy ekstruderze faniej.
Po raz kolejny tylko zwróce uwagę że chcesz klippera po USB a więc sprawdź czy nie wykluczy Ci to CAN'a.
crazy8 pisze: 24 lis 2024, 18:55 Jak patrze na ceny śrub na alie to nie jest tragicznie z 80zł za jedną + prawie drugie tyle na te wooblex coś
Jeszcze taki temat żeby kupić prostą :p to już wygląda dużo gorzej. I nie chodzi o to że pogną się przy starcie, ale niekoniecznie zostaną takie wykonane. Przy tych tanich obawiałbym się jakości. Na rorum HEVOrt polecali chińczyków u których kupować śruby bo były "w miare" proste i jak zaczynałem budowe swojej to były po 240PLN a było to z 2 lata temu...

Jest jeszcze jedna dość istotna którą polecam rozważyć, śruba kulowa ma zdecydowanie mniejszy opór niż trapezówka, i po zakończeniu wydruku będzie trzymać Ci pozycje Z. Przy ciężkim stole może Ci stół "jebnąć" w dół jak silnik się wyłączą. U mnie 3 TR8x2 spoko trzymają stół 10 kg, do tego testowo dawałem jeszcze obciążenie 20kg, i nie było problemu. Na kulowych to sądzę że sam stół by poleciał w dół.

Możesz oczywiście zrobić opuszczanie stołu po wydruku, ale będzie problem jak braknie prądu w trakcie.
Awatar użytkownika
crazy8

Dobra poczytam jak z tą maliną usb i can'em.

Co do jakości śrub kulowych to liczę się z tym że będzie chińsko ale czy to cuś nie ma za zadanie tego wyeliminować? https://pl.aliexpress.com/item/1005004227149356.html
I szczerze mówiąc dałbym się pociąć że śrub kulowych nie da się cofnąć ale odświeżyłem sobie filmik od miragec i faktycznie to nawet łatwiejsze niż przy użyciu trapezowych. Najwyżej dam jakieś miękkie lądowanie, nie miałem jeszcze przez lata ani jednej sytuacji że zabrakło prądu a jak zabraknie to trudno, będę musiał zacząć od nowa albo kleić
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 1
x 152

Post autor: atom1477 »

velkhor pisze: 24 lis 2024, 19:37 Jest jeszcze jedna dość istotna którą polecam rozważyć, śruba kulowa ma zdecydowanie mniejszy opór niż trapezówka, i po zakończeniu wydruku będzie trzymać Ci pozycje Z.
No właśnie nie będzie, skoro ma mały opór (i nie jest samohamowna).
velkhor
x 89

atom1477 pisze: 24 lis 2024, 21:14
velkhor pisze: 24 lis 2024, 19:37 Jest jeszcze jedna dość istotna którą polecam rozważyć, śruba kulowa ma zdecydowanie mniejszy opór niż trapezówka, i po zakończeniu wydruku będzie trzymać Ci pozycje Z.
No właśnie nie będzie, skoro ma mały opór (i nie jest samohamowna).
Brawo, że kolega uważa. Chodziło mi dokładnie odwrotnie
trapezówka - trzyma
śruba kulowa - jebnie z hukiem
crazy8 pisze: 24 lis 2024, 19:50 [...]jak zabraknie to trudno, będę musiał zacząć od nowa albo kleić
Nie chodzi o model, a o życie drukarki ;p
pma_
Postów w temacie: 5
x 55

Post autor: pma_ »

Mam HEVO na śrubach kulowych (chińskich) i nic nie zjeżdza
velkhor
x 89

pma_ pisze: 26 lis 2024, 18:53 Mam HEVO na śrubach kulowych (chińskich) i nic nie zjeżdza
Z ciekawości jaki duży i jak ciężki stół?
Śruby masz połączone z silnikami przez sprzęgła, czy przekładnie w paskiem?

Kolega chce stół 330x330, przy tej wielkości proponuje 6mm, a to nam da 2kg, z samego stołu.
pma_
Postów w temacie: 5
x 55

Post autor: pma_ »

Stół 330mm w X, blacha 6mm + szyba 4mm
Normalne sprzęgło kłowe jak widać na zdjęciu.
Załączniki
IMG_20241126_205801078_HDR.jpg
Awatar użytkownika
crazy8

O i to tylko na 2 śrubach (jeśli dobrze widzę), to może z 3 śrubami da radę i 400x400mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”