Dobry reprap joł
Re: Dobry reprap joł
Właśnie patrzyłem na te ośmiorniczki i pewnie pójdę w to + malinka = klipper. Możliwe że wersja max. Taki setup mam już troszkę przećwiczony.
Te RRF albo CAN'y to wody nieznane dla mnie.
edit. szybki google o canie i nawet fajne to, upraszcza mocno okablowanie możliwe że użyję. Jeśli dobrze widzę octo max ez ma jakieś canowe funkcje
Jak patrze na ceny śrub na alie to nie jest tragicznie z 80zł za jedną + prawie drugie tyle na te wooblex coś
edit. szybki google o canie i nawet fajne to, upraszcza mocno okablowanie możliwe że użyję. Jeśli dobrze widzę octo max ez ma jakieś canowe funkcje
Jak patrze na ceny śrub na alie to nie jest tragicznie z 80zł za jedną + prawie drugie tyle na te wooblex coś
- fesou
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Ender 5 (upgr)
- x 174
Przy malinie to można i dwie osobne płytki mniejsze obsługiwać na klipperze - nie musisz iść w pojemną płytę jak coś Ci zalega w szufladach
VORON V2.4 (serial V2.5527) ::enderON 5/Legacy/Trident :: MPCNC printer under constr.
No właśnie CAN wygląda obiecująco, co prawda do silnika XYZ, kabli nie oszczędza bo nadal idą 4, tylko że 2 zasilajace i 2 can, ale już rrzy ekstruderze faniej.crazy8 pisze: ↑24 lis 2024, 18:55 Właśnie patrzyłem na te ośmiorniczki i pewnie pójdę w to + malinka = klipper. Możliwe że wersja max. Taki setup mam już troszkę przećwiczony.
Po raz kolejny tylko zwróce uwagę że chcesz klippera po USB a więc sprawdź czy nie wykluczy Ci to CAN'a.
Jeszcze taki temat żeby kupić prostą :p to już wygląda dużo gorzej. I nie chodzi o to że pogną się przy starcie, ale niekoniecznie zostaną takie wykonane. Przy tych tanich obawiałbym się jakości. Na rorum HEVOrt polecali chińczyków u których kupować śruby bo były "w miare" proste i jak zaczynałem budowe swojej to były po 240PLN a było to z 2 lata temu...
Jest jeszcze jedna dość istotna którą polecam rozważyć, śruba kulowa ma zdecydowanie mniejszy opór niż trapezówka, i po zakończeniu wydruku będzie trzymać Ci pozycje Z. Przy ciężkim stole może Ci stół "jebnąć" w dół jak silnik się wyłączą. U mnie 3 TR8x2 spoko trzymają stół 10 kg, do tego testowo dawałem jeszcze obciążenie 20kg, i nie było problemu. Na kulowych to sądzę że sam stół by poleciał w dół.
Możesz oczywiście zrobić opuszczanie stołu po wydruku, ale będzie problem jak braknie prądu w trakcie.
Dobra poczytam jak z tą maliną usb i can'em.
Co do jakości śrub kulowych to liczę się z tym że będzie chińsko ale czy to cuś nie ma za zadanie tego wyeliminować? https://pl.aliexpress.com/item/1005004227149356.html
I szczerze mówiąc dałbym się pociąć że śrub kulowych nie da się cofnąć ale odświeżyłem sobie filmik od miragec i faktycznie to nawet łatwiejsze niż przy użyciu trapezowych. Najwyżej dam jakieś miękkie lądowanie, nie miałem jeszcze przez lata ani jednej sytuacji że zabrakło prądu a jak zabraknie to trudno, będę musiał zacząć od nowa albo kleić
Co do jakości śrub kulowych to liczę się z tym że będzie chińsko ale czy to cuś nie ma za zadanie tego wyeliminować? https://pl.aliexpress.com/item/1005004227149356.html
I szczerze mówiąc dałbym się pociąć że śrub kulowych nie da się cofnąć ale odświeżyłem sobie filmik od miragec i faktycznie to nawet łatwiejsze niż przy użyciu trapezowych. Najwyżej dam jakieś miękkie lądowanie, nie miałem jeszcze przez lata ani jednej sytuacji że zabrakło prądu a jak zabraknie to trudno, będę musiał zacząć od nowa albo kleić
Brawo, że kolega uważa. Chodziło mi dokładnie odwrotnie
trapezówka - trzyma
śruba kulowa - jebnie z hukiem
Nie chodzi o model, a o życie drukarki ;p
Z ciekawości jaki duży i jak ciężki stół?
Śruby masz połączone z silnikami przez sprzęgła, czy przekładnie w paskiem?
Kolega chce stół 330x330, przy tej wielkości proponuje 6mm, a to nam da 2kg, z samego stołu.
Stół 330mm w X, blacha 6mm + szyba 4mm
Normalne sprzęgło kłowe jak widać na zdjęciu.
Normalne sprzęgło kłowe jak widać na zdjęciu.
O i to tylko na 2 śrubach (jeśli dobrze widzę), to może z 3 śrubami da radę i 400x400mm