Czy jest sens czekać na U1?

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 430

Re: Czy jest sens czekać na U1?

Post autor: Rozarh »

Anycubic Kobra S1 Combo - mieści się w cenie A1 z AMSLite a masz zabudowaną drukarkę z opcją wymiany softu z Chmurowego (jak w Bambu) na otwarty Klipper.
W tym momencie możesz czekać na U1 i przy okazji drukować.
rm-rf
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
rm-rf
x 3

Post autor: rm-rf »

Okay, ogarnąłem sobie U1 na styczeń, teraz walka z samym sobą czy na Black friday nie kupić czegoś jeszcze. Jak lecieć Budżetowi to Kobrę S1 czy może P1S? 300zl to już nie różnica.
Awatar użytkownika
arek
x 91

Post autor: arek »

Odkupiłeś od kogoś z kickstartera?
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
x 430

Jak nie chcesz w niej w przyszłości grzebać to bierz Bambu albo tańszą. Kobra S1 Combo (bo pewnie o niej myślisz) ma ACE Pro (taki ichni AMS), który ma suszarkę już w defaulcie, ale nie pokazuje na wyświetlaczu ile masz tam procent w kropelce. AMS nie ma osuszacza a AMS2 ma i pokazuje fajną grafikę tej kropelki...
Odnośnie jakości to nie widzę różnicy a w S1 po zainstalowaniu Rinkhals możesz przestawiać różne rzeczy bo masz wejście w Klippera.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1054

Post autor: Andrzej_W »

Jest jedna różnica. Jakość stołu, można wylosować mniej równy. A mam wrażenie że akurat poziomowanie w mojej kobrze działa słabo.
Awatar użytkownika
rm-rf
x 3

Post autor: rm-rf »

arek pisze: 07 lis 2025, 17:34 Odkupiłeś od kogoś z kickstartera?
Tak, znalazłem ziomka co kupił drukarkę i drugą wygrał w giveaway - ugadaliśmy się na to, że odkupię tą drugą od niego.
Rozarh pisze: 07 lis 2025, 17:42 Jak nie chcesz w niej w przyszłości grzebać to bierz Bambu albo tańszą. Kobra S1 Combo (bo pewnie o niej myślisz) ma ACE Pro (taki ichni AMS), który ma suszarkę już w defaulcie, ale nie pokazuje na wyświetlaczu ile masz tam procent w kropelce. AMS nie ma osuszacza a AMS2 ma i pokazuje fajną grafikę tej kropelki...
Odnośnie jakości to nie widzę różnicy a w S1 po zainstalowaniu Rinkhals możesz przestawiać różne rzeczy bo masz wejście w Klippera.
Dzięki za info, Rinkhals nie znalazłem wcześniej, ale już przestudiowałem.
Andrzej_W pisze: 07 lis 2025, 19:36 Jest jedna różnica. Jakość stołu, można wylosować mniej równy. A mam wrażenie że akurat poziomowanie w mojej kobrze działa słabo.
O tym też słyszałem, a szkło nie rozwiązuje tematu? Czy system autopoziomowania nie pozwala na dorzucenie sobie szkła na stół?
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
x 1054

Właśnie po to mam drukarkę z matą magnetyczną i poziomowaniem żeby sie nie bawic w szkło. Jednak trochę zapi......ja te drukarki żeby ją obciążać stołem. W S1 akurta stół jeździ góra dół więc tam by się sprawdziło.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2025, 20:17 przez Andrzej_W, łącznie zmieniany 1 raz.
rm-rf
Awatar użytkownika
arek
x 91

Post autor: arek »

btw. SNAPMAKERBACK50 - minus 50USD na U1, tą z półrocznym czekaniem (jak długo podziała - nie wiem)
rm-rf
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
x 430

O stole nic nie pisałem bo u nas na S1 nie ma problemów. Tzn był przypadki odrywania się wydruków, ale wtedy przestaliśmy wyłączać poziomowanie stołu przed wydrukiem. Standardowo drukarka sugeruje poziomowanie, ale ufni technologii i informacją z reprapów, że "stół poziomuje się raz i można zaspawać na sztywno" wyłączaliśmy je...
Mamy też drugą podkładkę złoto/czarną do S1 także teraz nie mamy problemów, że tam se coś wypoziomuje i od tamtego czasu wydruki się nie odrywają.
Odnośnie jakości to taki przykład:
IMG_1217.JPEG
Miałem wcześniej identyczną obudowę do PanelDue tylko białą, kupioną tu na forum z wyświetlaczem i te przyciski były zlane z resztą obudowy...

Jak dla mnie jedyne kryteria do wyboru poza ceną to "będę grzebać"/"nie będę grzebać" :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rm-rf
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
x 1054

Własnie o to chodzi. Jak @Rozarh napisał on nie ma problemów. Czytałem sobie i obejzałem troche filmów i tutaj jest pewna losowość.
Co do drukarki to oprócz stołu nie mam zastrzeżeń, działa.
rm-rf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”